Home / Kruiden e.d. / ...
Opmerkingen:
Andere namen voor zuurzak: graviola, guanabana, soursop, custard apple of brazilian paw paw
De zuurzak is een groenblijvende boom uit de familie Annonaceae. De vruchten worden wel 20x35 cm groot en wegen wel 6 kg. Zowel de bladeren als de vruchten en extracten daarvan worden gebruikt voor gezondheidsbevorderende doeleinden. Veelal tegen kanker, maar ook tegen hoge bloeddruk en virusinfecties.
Zuurzak blijkt goed kanker te kunnen bestrijden zoals blijkt uit verschillende onderzoeken opgesomd in The Healing Power of Rainforest Herbs.
Een paar voorbeelden:
Een onderzoek aan de Purdue University heeft uitgewezen dat de bladeren van de zuurzak boom kankercellen vernietigen. Zuurzak was speciaal effectief bij prostaat en pancreas kanker. In een andere studie op dezelfde universiteit bleek dat extract van de bladeren van deze boom een gunstig resultaat heeft bij het vernietigen van longkanker cellen.
Aan de Universiteit in Zuid-Korea hebben onderzoekers twee substanties in de zaden gevonden die zeer effectief waren bij borst- en dikkedarmkanker. Het effect was vergelijkbaar met het middel Adriamycin dat gebruikt wordt bij de chemotherapie. Bij een andere studie is gebleken dat zuurzakzaden een veel gunstiger effect hadden dan Adriamycin.
De meest opzienbare resultaten die vermeld werden na onderzoek op dezelfde universiteit gaven aan dat bij het gebruik van zuurzak de reacties zeer selectief waren. Zuurzak vernietigt de vijandelijke cellen, terwijl de gezonde cellen intact bleven. Bij chemotherapie worden alle reproductieve cellen vernietigd -zelfs de haarcellen en de cellen in de maag- waardoor de nare bijverschijnselen, zoals haaruitval en misselijkheid, steeds optreden. Zuurzak heeft grote kans om in de nabije toekomst een goed alternatief te worden bij kankerbehandelingen.
Extracten van de zuurzak hebben verder aangetoond dat ze de Herpes Simplex virus bestrijden en dat ze antivirale, antiparasitaire en celtoxische effecten(dus het vernietigen van kankercellen). In het Journal Medical Chemistry 1997, 40: 2102 -6 werden activiteiten tegen multi-drugs resistente kankercellen bewezen. De celtoxische mogelijkheden werd bovendien bewezen met een aantal kankercellijnen waaronder prostaat en alvleesklierkanker.
Een interessante studie werd in maart 2002 gepubliceerd door wetenschappers uit Japan. Ze bestudeerden namelijk de stof acetogenine die in verscheidene gewassen voorkomt. Ze bestudeerden muizen die longkanker hadden. Aan zes muizen werd niets gegeven (controle groep), zes andere muizen werden behandeld met de chemotherapeutisch drug adriamycine, terwijl de laatste groep van 6 muizen annonacine (dosis 10mg/kg) afkomstig van zuurzak kregen. Na twee weken bleek dat 5 van de 6 muizen nog leefden waarbij longerkanker werd aangetoond. De adriamycinegroep toonde een reductie van 54,6 procent van de tumormassa ten opzichte van de controlegroep, maar 3 van deze muizen waren gestorven van het gif. Alle 6 muizen die behandeld waren met annonacine leefden nog en ten op zichte van de controlegroep was de tumormassa met 57,9 procent gereduceerd, een stuk beter dan adriamycine en zonder giftige effecten voor de muizen. De Japanse wetenschappers concludeerden dat annonacine minder giftig is voor muizen.
In 2003 pubiceerden Taiwanese wetenschappers dat annonacine, een stof dat in zuurzak voorkomt, de kankercellen vernietigt bij baarmoederhals-, eierstok-, blaas en huidkanker.
De bioactieve stoffen in zuurzak zijn geheel natuurlijk en kunnen niet gepatenteerd worden. De farmaceutische industrie is naarstig bezig geweest om de twee meest krachtige anti-kanker substanties van de zuurzak te klonen of chemisch na te maken. Een chemisch duplicaat zou immers wel gepatenteerd kunnen worden. Het is niet gelukt om de natuur na te bootsen en de farmaceutische industrie heeft alle onderzoeken stopgezet en besloten de resultaten niet en nooit te publiceren.
Meer info over zuurzak.
Nog een paar studies:
PubMed.gov,
Nutrition and Cancer. 2011; 63(5):795-801. "Selective
growth inhibition of human breast cancer cells by graviola fruit extract in
vitro and in vivo involving downregulation of EGFR expression." Dai and
Hogan, et al.
PubMed.gov, Cancer Letters. 2012 Oct 1; 323(1):29-40. "Graviola:
a novel promising natural-derived drug that inhibits tumorigenicity and
metastasis of pancreatic cancer cells in vitro and in vivo through altering cell
metabolism." Torres,
et al.
PubMed.gov, Journal of Ethnopharmacology. 1998 May; 61(1):81-3. "Effect
of the extract of Annona muricata and Petunia nyctaginiflora on Herpes simplex
virus." Padma P, et al.
Springer.com, "Antinociceptive
and Anti-Inflammatory Activities of the Ethanol Extract of Annona muricata L.
Leaves in Animal Models." International Journal of Molecular Science.
2010 May 6; 11(5):2067-78. De Sousa OV, et al.
Algemene opmerking:
URL van deze pagina:
(25-09-2018)