Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij longkanker:  

 Wortelen

 Tomaten

 Broccoli

Kool (en zuurkool)

Appels (rode)

Uien

Waterkers

Bloemkool

Spruitjes

 

Gezonde kruiden bij longkanker:

 

Kurkuma

Zuurbes

Paardenbloem

 

Gezonde nutriŽnten bij longkanker:

 

Vitamine D

Omega-3 vetzuren

Quercetine

CapsaÔcine

Isothiocyanaten

 

Opmerkingen:

Ter voorkoming:

X Het eten van rauwe kruisbloemige groenten en het drinken van groene thee, zo ook voeding rijk aan groene bladgroente en rijk aan foliumzuur lijken longkanker te kunnen voorkomen.

X Het eten van veel groenten en fruit geeft een duidelijk lagere kans op longkanker. Hier nog een studie dat bevestigt.

X Een analyse van ruim 10 grote studies laat zien dat het regelmatig eten van al een beetje yoghurt de kans op longkanker met 13% kan verminderen bij meer gebruik wordt dat al 19% en eet men dan ook nog voldoende vezelrijke voeding dat kan die kleinere kans al oplopen tot 33%. 

X Goede bloedwaarden vitamine B6 verlagen de kans op longkanker flink en zelfs fors bij nietrokers. Doch jarenlang hoge dosis B6 (> 20 mg/d) en ook B12 (> 55 mcg/dag) doen volgens onderzoek de kans op longkanker wel flink verhogen, zeker bij rokers.

X Goede bloedwaarden vitamine D zijn belangrijk ter voorkoming van longkanker. Hier nog een studie die dat bevestigt.

X Regelmatig een rauw teentje knoflook eten doet de kans op longkanker flink verminderen.

X Veel bewegen blijkt goed te zijn om longkanker te voorkomen zo blijkt uit een studie onder ruim 49.000 volwassenen. Zij met de beste conditie bleken wel 77% minder kans te hebben op longkanker.

 

X Uit een grote Nederlandse studie over acrylamide en de kans op longkanker blijkt dat vrouwen met de meeste inname van acrylamide met de voeding duidelijk meer kans hebben op longkanker in het bijzonder een adenocarcinoom. Voor mannen werd geen relatie gevonden tussen acrylamide en longkanker.

X Uit een grootschalige studie blijkt dat supplementen met carotenoÔden geen beschermend effect geven tegen het ontstaan van longkanker. Een verhoogde kans op longkanker door deze supplementen lijkt ook niet echt aanwezig, behalve dan voor rokers. Dit zal niet gelden, zoals blijkt uit verschillende studies, voor voeding rijk aan bŤtacaroteen omdat in voeding ook andere bioactieve stoffen zitten die samen tot andere reacties leiden in het lichaam.

X Zij die veel alcohol drinken hebben met voeding rijk aan bŤtacaroteen een duidelijk hogere kans op verschillende kankers, als longkanker en prostaatkanker.

X Mensen die blootgesteld zijn aan sigarettenrook zouden voeding met kurkuma moeten nemen. Nicotine activeert een proces waardoor normale cellen overgaan in kankercellen. Kurkuma kan die overgang blokkeren.

X Vermijd zoveel mogelijk bewerkt vlees zoals worstjes, ham, bacon, vleeswaren, hotdogs, gerookt en gepekeld vlees enz.. Deze verhogen de kans op longkanker en andere kankersoorten aanzienlijk.

X Luchtvervuiling met veel fijnstof , zelfs in hoeveelheden lager dan de Europese normwaarden, doet de kans op longkanker aanzienlijk toenemen.

X Rokers hebben doorgaans lage bloedwaarden vitamine D en daardoor duidelijk meer kans op longkanker.

X Het zuurstoftekort dat ontstaat tijdens slaapapneu kan volgens onderzoek het ontstaan van kanker en de groei daarvan stimuleren.

X Vijftien procent van de longkankers in BelgiŽ wordt veroorzaakt door een slechte luchtkwaliteit. Omgerekend zijn dat 1.050 mensen. Dat is een conclusie op een studiedag die de Stichting tegen Kanker zaterdag organiseerde.
De Stichting tegen Kanker organiseert vaak studiedagen zoals rond de invloed van de gsm op het ontwikkelen van kankers. 'Deze studiedag ging over de luchtkwaliteit binnen en buiten', zegt dokter Ivo Nagels. Een van de opvallende conclusies was dat 15 pct van de longkankers wordt veroorzaakt door de slechte luchtkwaliteit. 'Op jaarbasis gaat dit over zoín 1.050 mensen in BelgiŽ.'
De stichting stelt vast dat de luchtkwaliteit in BelgiŽ wel de goede richting uitgaat, maar dat de richtwaarden voor fijn stof nog niet zijn bereikt.
Een andere opvallende conclusie is dat de binnenlucht vaak nog slechter is dan de buitenlucht. Dokter Nagels raadt iedereen dan ook aan zijn of haar huis dagelijks goed te verluchten, zorgen voor een goede ventilatie en ook veel zaken te vermijden. 'Het gaat bijvoorbeeld over roken in huis, maar ook het gebruik van chemische producten om te kuisen, geurkaarsen, wierook of pesticiden.'

X Roken is de belangrijkste oorzaak van longkanker, maar het zwaar bewerkt voedsel tegenwoordig wordt ook steeds meer een oorzaak, zo blijkt uit een studie van de voedingsgewoontes van 1.905 mensen met longkanker en van 2.413 gezonde mensen. Voedsel met een hoge glycemische belasting zorgt al voor bijna 50% meer kans op longkanker en voor zij die nog nooit gerookt hebben blijkt die kans wel ruim 200% hoger te zijn. Wellicht is dit mede een verklaring waarom steeds meer niet-rokers longkanker krijgen. Voeding met een hoge glycemische index zijn o.m. veel frisdranken, geraffineerde kant en klare voeding, wit brood, witte rijst, chips, koekjes en cakes, en de meeste ontbijtgranen.

X Bloedplaatjes of trombocyten zijn de kleinste cellen in het bloed en zijn belangrijk voor de bloedstolling na bijv. een verwonding. Onderzoek laat nu zien dat mannen van zestig jaar en ouder op moeten passen met bloedwaarden trombocyten die boven gemiddeld en tegen hoog aanzitten, zij blijken volgens dit onderzoek een grotere kans te hebben op kanker en dan vooral long- en darmkanker.

X Let op: Onderzoek laat zien dat tandvleesontstekingen ook een duidelijk verhoogde kans geven op longkanker.

X Let op: Uit een grote, langjarige studie blijkt dat het langdurig gebruik van bloeddruk verlagende medicijnen als ACE remmers de kans op longkanker duidelijk doen verhogen, zeker bij vijf jaar en langer gebruik en dit allemaal in tegenstelling tot Angiotensine antagonisten, die duidelijk minder kans op longkanker bleken te geven.

 

Meer belangrijke informatie over het ontstaan en voorkomen van kanker.

 

Kijk ook bij meer voedingsinformatie over kanker.

 

Klik hier over onderzoeken uit het nieuws over longkanker.

 

Algemene opmerking: 

 

Bronnen                                  Printen      

 

(25-03-2021)