Granaatappel helpt bij of tegen:
Granaatappel helpt organen en systemen:
Gezonde nutriënten in granaatappel:
Elagitannines (sap)
Tannines (merendeel Punicalagines)
Opmerkingen:
Behalve granaatappels zijn er granaatappelzaden, granaatappelsap en granaatappelextracten. Volgens onderzoek geven zowel granaatappelsap als extracten in het lichaam nagenoeg dezelfde hoeveelheid bioactieve stoffen.
Het sap en extracten kunnen wel eens gezonder zijn dan de verse granaatappel. Dit komt omdat bij het eten van granaatappels vaak de (gezonde) bittere stoffen in de witte pulp niet gegeten worden. In goed sap zitten alle gezonde stoffen van de granaatappel.
Een zalf op basis van granaatappel lijkt effectief te werken bij bacteriële infecties zoals MRSA, zie hier.
Het sap van granaatappel lijkt volgens onderzoek ook goed werkzaam te zijn bij de behandeling van leukemie.
Granaatappel blijkt volgens onderzoek te zorgen voor meer goede darmbacteriën.
Uit een kleine studie onder dialysepatiënten blijkt dat het drinken van regelmatig granaatappelsap de nieren kan beschermen tegen ontstekingen en infecties.
Uit onderzoek blijkt dat tannines en elagitannines in granaatappel goed werk kunnen doen tegen hepatitis C.
Uit een laboratoriumstudie blijkt dat bioactieve stoffen, de punicalagines uit granaatappel wellicht goed werkzaam kunnen zijn bij de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Punicalagines zijn tannines die zich direct onder de schil van een granaatappel bevinden, 100% granaatappelsap bevat ruim 3% van deze bioactieve stoffen. Punicalagines zoals nu blijkt uit testen met geïsoleerde hersencellen, doen ontstekingen in specifieke hersencellen in de micrologia duidelijk remmen. Ontstekingen in dit gedeelte van de hersenen leiden bij de ziekte van Alzheimer tot vernietiging van steeds meer hersencellen.
Eerdere studies hebben laten zien dat extracten van granaatappel een bescherming kunnen bieden tegen de ziekte van Alzheimer. Een laboratorium studie geeft een aanzet waarom dat zou kunnen zijn. De meeste bioactieve stoffen in granaatappel kunnen nl. niet voorbij de bloed-hersenbarriëre. De ellagitannines in granaatappel worden in de darmen omgezet tot de stof urolithine, een stof die wel de bloed-hersenbarriëre kan nemen en in de hersenen, zo blijkt uit de studie de vorming van kluwen van tau-eiwitten kan tegengaan.
Uit voorlopige studies blijkt dat de combinatie van granaatappelsap met dadels zorgt voor een duidelijk betere bescherming tegen aderverkalking als de voeding apart. Granaatappelsap zorgt voor duidelijk minder oxidatieve stress in de bloedvaten en de dadels (ook de pitten) bevorderen de afvoer van cholesterol in de wanden van de bloedvaten.
Het regelmatig nuttigen van granaatappel(sap) blijkt volgens onderzoek wel eens het ouder worden tegen te gaan en meer energie te geven.
De bioactieve ellagitannines, die veel gevonden worden in granaatappels en verschillende bessen, kunnen door bepaalde bacteriën in de darmen omgezet worden in Urolithine A. Dit Urolithine A, zo blijkt uit een studie, zorgt voor een duidelijk betere darmwand en ook voor duidelijk minder ontstekingen in de darmen, ontstekingen die gevonden worden bij ziektes als een zwerende darm of de ziekte van Crohn. Omdat niet iedereen de juiste hoeveelheid, variërend van niets tot voldoende, van die bepaalde bacteriën heeft om ellagitannines om te zetten in Urolithine A werdt in de studie ook synthetisch Urolithine A (UAS03) getest met vergelijkbare resultaten.
Meer info over granaatappels.