Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij pancreas(alvleesklier)kanker:

 Dadels

 Sinaasappels

 Tomaten

Grapefruit

 

Gezonde kruiden bij pancreaskanker:

 

Nigelle

 

Gezonde nutriŽnten bij pancreaskanker:

 

Resveratrol

CapsaÔcine

Kurkuma

 

 

Opmerkingen:

Ter voorkoming:

X Voeding rijk aan vitamine B6, B12 en Foliumzuur doet de kans op pancreaskanker fors verminderen, zo ook het regelmatig eten van veel fruit en groenten.

X Voeding rijk aan apigenine en luteoline kan volgens onderzoek de kans op pancreaskanker duidelijk doen afnemen.

X Voeding rijk aan flavonoÔden zoals quercetine , kaempferol en myricetine doet volgens onderzoek de kans op pancreaskanker met 25% verlagen en bij rokers zelfs met bijna 60%. Deze flavonoÔden vinden we veel in appels, uien, bessen, spinazie en div. koolsoorten.

X Voeding rijk aan vitamine C, E en selenium doet de kans op pancreaskanker volgens onderzoek ook fors verminderen.

X Goede bloedwaarden vitamine D doen de kans op pancreaskanker met de helft afnemen.

X Voeding rijk aan diverse noten doet de kans op pancreaskanker duidelijk verminderen.

X Jarenlang en dagelijks gebruik van een lage dosis aspirine kan volgens onderzoek de kans op pancreaskanker flink verminderen. Zeker voor mensen met erfelijke aanleg wegen de nadelen van aspirine niet op tegen de grote voordelen.

X In een studie onder ruim 66.000 vijftigplussers die 8 jaar lang gevolgd werden werd gekeken naar de inname van magnesium en de kans op alvleesklierkanker. Tegen het krijgen van alvleesklierkanker blijkt voldoende magnesium in de voeding zeer belangrijk te zijn. Tot een kwart minder magnesium in de voeding dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid geeft al 40% meer kans op alvleesklierkanker. Gemiddeld gaf iedere 100 mg /dag minder magnesium 24% meer kans op alvleesklierkanker.

X Voeding rijk aan volkoren granen doet volgens onderzoek de kans op pancreaskanker verlagen, althans bij mannen zo laat de studie zien.

 

X Alhoewel pancreaskanker een zeldzame ziekte is doet roken de kans hierop flink toenemen.

X Het regelmatig drinken van frisdrank doet de kans op pancreaskanker aanzienlijk toenemen zo ook het regelmatig eten van vlees dat (te) lang op hoge temperaturen gebakken, gegrild of gebarbecued is.

X Vermijd zoveel mogelijk bewerkt vlees zoals worstjes, ham, bacon, vleeswaren, hotdogs, gerookt en gepekeld vlees enz.. Deze verhogen de kans op pancreaskanker en andere kankersoorten aanzienlijk.

X Het zuurstoftekort dat ontstaat tijdens slaapapneu kan volgens onderzoek het ontstaan van kanker en de groei daarvan stimuleren.

X Let op: Volgens studie geeft prediabetes en diabetes een duidelijk verhoogde kans op alvleesklierkanker. Iedere verhoging van de nuchtere bloedsuikerwaarde met 0,56 mmol/l (10 mg/dl) geeft 14% meer kans op het krijgen van alvleesklierkanker. Hier nog een onderzoek dat laat zien dat hogere nuchtere bloedsuikerwaarden duidelijk meer kans geven op het ontstaan van pancreaskanker.

X Let op: Volgens onderzoek geven de bacteriŽn die verantwoordelijk zijn voor tandvleesontstekingen en parodontitis een duidelijk verhoogde kans op alvleesklierkanker.

 

Meer belangrijke informatie over het ontstaan en voorkomen van kanker.

 

Kijk ook bij meer voedingsinformatie over kanker.

 

Klik hier over onderzoeken uit het nieuws over pancreaskanker.

 

Algemene opmerking: 

 

Bronnen                               Printen      

 

(25-02-2021)