Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij maagkanker:  

 Uien

Grapefruit

Sinaasappel

Kiwi

Kool (en zuurkool) 

Bietjes 

 

Gezonde kruiden bij maagkanker:

 

 Knoflook

Komijn

Cat's claw

 

 

Opmerkingen:

Ter voorkoming:

X Regelmatig een mediterraan dieet doet de kans op maagkanker flink verkleinen.

X Voeding rijk aan vezels is belangrijk tegen maagkanker. Iedere 10 gram extra per dag zorgt volgens onderzoek voor ruim 40% minder kans op maagkanker.

X Uit een studie blijkt dat luteoline de groei van maagkanker kan onderdrukken. Luteoline wordt gevonden in selderie, groene paprika en diverse kruiden als tijm, salie en rozemarijn.

X Wellicht kan voeding rijk aan tomaten de groei van maagkanker tegengaan, althans dat blijkt uit een laboratoriumstudie.

X Braziliaanse wetenschappers vonden na analyse van verschillende studies meerdere nutriŽnten die maagkanker zouden kunnen behandelen en voorkomen. In het laboratorium werd uitvoerig getest op menselijk maagcellen zowel van met mensen met als zonder maagkanker. De nutriŽnten beÔnvloeden epigenetische veranderingen zodat de ontwikkeling van kanker onder controle gebracht werd. De nutriŽnten die volgens het onderzoek tegen maagkanker belangrijk waren zijn:
Curcumine, wat veel in kurkuma aanwezig is
Vitamine D
Resveratrol, veel te vinden in druiven en druivenpitten
Quercetine, veel te vinden in uien, bessen en appels
Garcinol o.m. in mangosteen
Butyraten, die gevormd worden uit voeding rijk aan voedingsvezels 

 

X Vermijd zoveel mogelijk bewerkt vlees zoals worstjes, ham, bacon, vleeswaren, hotdogs, gerookt en gepekeld vlees enz.. Deze verhogen de kans op maagkanker en andere kankersoorten aanzienlijk. Dit wordt nog eens bevestigd door een grote studie waaruit ook blijkt dat overgewicht en het dagelijks drinken van drie glazen alcohol de kans op maagkanker duidelijk verhoogt.

X Teveel zout in de voeding geeft, zeker als ook sprake is van de Helicobacter Pylori bacterie, een duidelijk hogere kans op het krijgen van maagkanker.

X De aanwezigheid van de Helicobacter Pylori bacterie in de maag blijkt volgens onderzoek een hogere kans te geven op maagkanker. Hier studies Ļ die mogelijke oorzaken laten zien. De bioactieve stof piperine uit zwarte peper blijkt volgens studies Ļ alleen of samen met capsaÔcine de Helicobacter Pylori bacterie in de maag te kunnen aanpakken en maagkanker tegen te gaan.

X Het zuurstoftekort dat ontstaat tijdens slaapapneu kan volgens onderzoek het ontstaan van kanker en de groei daarvan stimuleren.

X Uit een studie blijkt nu dat het langdurig gebruik van maagzuurremmers de kans op maagkanker kan verhogen. Hoe langer iemand maagzuurremmers, in de vorm van protonpompremmers (PPIís), gebruikt hoe hoger de kans op maagkanker zo blijkt uit een grote studie onder 64.000 deelnemers. Alhoewel de kans op maagkanker absoluut redelijk klein is geeft een jaar gebruik van PPIís toch al 2x keer meer kans op maagkanker en nog langer gebruik verhoogt die kans, zo is na drie lang gebruik de kans wel 8x keer groter geworden. Het gebruik van een ander soort zuurremmer, de H2-receptorantagonisten, gaf volgens de studie geen extra kans op maagkanker.

Meer belangrijke informatie over het ontstaan en voorkomen van kanker.

 

Kijk ook bij meer voedingsinformatie over kanker.

 

Klik hier over onderzoeken uit het nieuws over maagkanker.

 

Algemene opmerking: 

 

Bronnen                                            Printen      

 

(25-05-2020)