Home / NutriŽnten / ...

Probiotica helpt bij of tegen: 

Ziekte van Lyme

Tumoren

Kanker

Schimmel infecties

 

Probiotica helpt organen en systemen:

 

Immuunsysteem

 

Voedingsbronnen van probiotica:

 

 Yoghurt

 

Opmerkingen:

 

Probiotica zijn voedingsmiddelen met levende micro-organismen (meestal zijn dit bacteriŽn) met een gezondheidsbevorderende werking, door het microbiŽle evenwicht in de darm te verbeteren.

Er is ook prebiotica, niet verteerbare voedingsstoffen, zonder levende bacteriŽn, vaak niet verteerbare voedingsvezels waar probiotische bacteriŽn op groeien en zo de condities in de darm verbeteren.

 

Behalve yoghurt zijn gefermenteerd voedsel zoals kombucha, zuurkool en appelcider azijn ook voorbeelden van probiotica met van nature melkzuurbacteriŽn. Hier een uitgebreide studie over de plussen en minnen van gefermenteerde producten.

Dat probiotica de gezondheid kan verbeteren is al gebleken uit verschillende studies, in een studie werd gekeken hoe probiotica in het lichaam werkt. De inname van probiotica, zoals Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) zorgde voor een toename van de expressie van verschillende genen die de werking van verschillende soorten darmbacteriŽn, waaronder Bacteroides, Eubacterium, Faecalibacterium, Bifidobacterium en Streptococcus bevorderen. Van deze microben, veelal butyraat producerende, is al aangetoond dat ze grote voordelen hebben voor mensen, met name de verbetering van een gezond immuunsysteem en de ontstekingsremmende werking.

Een speciaal soort probioticum is de sporevormende bacterie Bacillus coagulans, met een aantal unieke eigenschappen. De bacteriŽn zijn omringd met een spore-achtige eiwitmantel die hen beschermt tegen de inwerking van zure maagsappen. Hierdoor bereiken ze makkelijker de dunne darm alwaar ontkieming, maar geen kolonisatie plaatsvindt. (meer info op Natura Foundation)

Meer info over probiotica door Natura Foundation.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                            Printen      

 

(10-06-2021)