Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding bij lever problemen:  

 Pruimen

Azijn

Bietjes

Radijs

Artisjokken

Veldsla

Selderie (zaadjes)

Rabarber (wortel)

Honing

Zure kersen

Mandarijn

Kumquat

Erwtjes

Selderie

Sinaasappel

 

Gezonde kruiden bij lever problemen:

 

 Eendevoet

 Stinkende gouwe

 Blauwe iris

 Paardenbloem

Mariadistel (ook bij ziekte door alcohol)

Tarwegras

Gezegende distel

Cascara sagrada

Pau d'arco

Fluweelpootje

IJzerhard

Alfalfa

Sarsaparilla

Berendruif

 

Goede supplementen bij lever problemen:

 

Koninginnegelei

 

Gezonde nutriŽnten bij leverproblemen:

 

 Glutathion

Docosahexaeenzuur (DHA)

BetaÔne

L-carnitine (ziekte door alcohol)

Lecithine

 

Opmerkingen:

 

Een veel voorkomende leverziekte is een vette lever (hepatische steatose). Leververvetting is een verstoring van de vetstofwisseling en daardoor ontstane ontstekingen. Door weinig bewegen, overgewicht, diabetes of soms medicijngebruik kan de lever vet gaan opslaan in de levercellen met vervetting tot gevolg.

Vette lever is een aandoening die bij minstens 25% van de westerlingen en 75% van de mensen met diabetes en overgewicht voorkomt.

Bij overgewicht en een vette lever is het volgens onderzoek moeilijk om meer te bewegen doordat een vette lever zorgt dat minder ijzer beschikbaar komt in het lichaam, ijzer die wel nodig is om de energie te leveren om te kunnen bewegen. Verandering van voedingsgewoontes is dan het eerst waarmee begonnen moet worden.

Er bestaat ook een tweede manier van leververvetting en wel door chronisch alcoholgebruik.

Op lange termijn kan een vette lever leiden tot cirrose en leverkanker en ook tot insulineresistentie en diabetes type-2. Een belangrijke oorzaak van insulineresistentie is een vette lever, omdat veel vet in de lever (en vaak dan ook het vet in de spieren) het insuline-glucose mechanisme verstoort waardoor langdurig teveel glucose in het bloed circuleert. Hier nog een studie die dat verklaart.

Ruim dertig procent van de mensen met een westers dieet hebben wel een vette lever. Een vette lever zorgt niet alleen voor een hoge kans op cirrose en leverkanker doch zo blijkt uit een studie ook de kans op diabetes type-2 en hart en vaatziektes. Dit komt, zo blijkt dat een vette lever meer glucose, meer ongewenste vetten en eiwitten gaat afscheiden. Een andere studie laat zien dat zelfs al een matig vervette lever kan zorgen voor een hogere kans op een vroegtijdige dood.

 

In tegenstelling tot cirrose is leververvetting een omkeerbaar proces, door veel bewegen, gezonde voeding en een goed gewicht kan de lever "ontvet" worden. 

Ter voorkoming:

X Dagelijks lecithine en resveratrol in de voeding gaat vetopbouw in de lever tegen en bevordert de vetafbraak in de lever.

X Dagelijks 4 koppen koffie (met cafeÔne) of thee doet volgens verschillende onderzoeken de kans op een vette lever voorkomen of behandelen. Hier nog een onderzoek die dat bevestigt.

X Regelmatig bewegen kan een vette lever (hepatische steatose) volledig voorkomen of herstellen.

X Een koolhydraatarm dieet, een dieet met meer omega-3 vetzuren en een dieet met lage GI zorgt voor duidelijk minder vetopbouw in de lever. Hier nog een studie die laat zien dat 1/3 minder koolhydraten al na twee weken zorgt voor minder vet in de lever.

X Een studie laat zien een mediterraan dieet de kans op een vette lever danig kan verminderen, wordt het dieet nog aangevuld met dagelijks extra walnoten, groene thee en een shake van waterkroos kan dat zorgen voor een fors minder vette lever.

X Dagelijkse aanvulling met weiproteÔnes door mensen met overgewicht is een goede manier om op natuurlijke manier de kans op een vette lever en hart- en vaatziektes duidelijk te verkleinen. Vier weken lang dagelijks 20 gram weiproteÔnes zorgt dat de in de lever opgeslagen vetten met ruim 20% afnemen, bloedwaarden triglyceriden met 15% afnemen en het totaal cholesterol met 7%.

X Omega-3 vetzuren in het bijzonder DHA blijken vogels een nieuwe studie de metabolische schade tegen te gaan die ontstaat als gevolg van de westerse voeding, met veel vlees, suiker en bewerkte vetten en granen. Dit gebeurt in de lever met het gevolg dat ook een vette lever voorkomen of behandelt kan worden met de inname van DHA.

X Uit een studie blijkt dat goede bloedwaarden vitamine D bij kinderen de kans op een vette lever duidelijk doet afnemen.

X Uit een voorlopige studie lijkt resveratrol goed te zijn tegen een vette lever. Resveratrol zorgt voor duidelijk minder zuurstofradicalen in de lever, hogere glutathion waarden en voor duidelijk minder vet in de lever.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat het drinken van grapefruitsap, ook bij een vetrijk dieet, zorgt voor duidelijk minder gewicht, lagere bloedsuikerwaarden en minder vet in de lever.

X Bij overgewicht lijkt volgens onderzoek voldoende quercetine in de voeding belangrijk om een vette lever tegen te gaan.

X In extra virgin olijfolie zitten de bioactieve stoffen galluszuur en hydroxytyrosol, de krachtigste antioxidanten die in de natuur voorkomen. Hydroxytyrosol blijkt volgens een voorlopige studie ook een vette lever te kunnen voorkomen. Hier een studie die dat bevestigt en tevens laat zien dat geraffineerde oliŽn zoals zonnebloemolie net niet goed zijn ter voorkoming van een vette lever.

X Een voorlopige studie laat zien dat nitraatrijke groenten zoals o.m. sla, spinazie en selderie zorgen niet alleen voor minder vet in de lever doch ook voor een betere bloeddruk en een betere insuline tolerantie.

X Uit een studie onder volwassenen met overgewicht en een vette lever blijkt dat toevoeging van kurkuma-extracten kan zorgen voor betere bloedsuiker- en triglyceridenwaarden, minder ontstekingen, minder hongergevoel en een minder vette lever. In de studie kreeg de helft van de deelnemers 3 maanden lang dagelijks een speciale kurkuma formule.

X Nieuw onderzoek laat zien dat indolen, die veel gevonden worden in kruisbloemige groenten, ook wel eens goed tegen een vette lever kunnen zijn. Mensen met lage bloedwaarden indolen blijken volgens de studie meer vet in de lever te hebben en mensen met overgewicht hebben doorgaans ook lage bloedwaarden indolen, en hoe meer overgewicht hoe lager. Bij celproeven in de studie bleken meer indolen te zorgen voor duidelijk minder vet in de lever.

X Een Chinese studie onder ruim 23.000 deelnemers laat zien dat voldoende vezels in de voeding belangrijk voor een gezonde lever. Het zijn vooral de onoplosbare vezels, die gevonden worden in groenten, speciaal de groene bladgroenten, de schil van fruit, knol- en wortelgewassen, volkoren tarwe producten, tarwezemelen, maÔszemelen, bonen, peulen, linzen en noten en zaden die zorgen voor een duidelijk lagere kans op het krijgen van een vette lever.

X Voeding rijk aan vitamine C lijkt volgens een voorlopig onderzoek de kans op een vette lever duidelijk te kunnen verminderen.

X Een Chinese studie onder ruim 24.000 deelnemers laat zien dat een paar keer per week soja eten de kans op een vette lever wel eens zou kunnen doen verlagen.

X Onderzoek laat zien hoe intermittent vasten veranderingen in de lever teweegbrengt waardoor de kans op allerlei ziektes veel kleiner wordt.

X Een studie laat zien dat een vegetarisch dieet kan zorgen voor minder gewicht, betere bloedsuikerwaarden en minder vet in de lever.

 

 

X Let op: Jaarlijks krijgen naar schatting een miljoen mensen wereldwijd ernstige leverschade door medicijngebruik. Het gaat om zeldzame bijwerkingen die lastig zijn op te sporen en meestal pas aan het licht komen als het leed al is geschied is. Volgens onderzoeken, zoals dit, komt steeds meer leverschade voor als gevolg van het gebruik van medicijnen zoals onder meer paracetamol, diclofenac, methotrexaat, antibiotica, statines en medicatie bij autoimmuunziektes. Paracetamol alleen al blijkt volgens onderzoek verantwoordelijk voor wel ruim 45% van de gevallen van acute leverschade. Een ander onderzoek laat u de verschillende medicijnen zien en hun chronische uitwerking op de lever.

X Uit een studie blijkt dat verkeerde tussendoortjes rijk aan vet en/of suiker leiden tot een slechtere insulineresistentie, overgewicht, buikvet en een vette lever. Drie maaltijden per dag zorgen niet voor buikvet en een vette lever, nog ongeacht of een maaltijd wat groter is. Vooral de extra suikers (vooral fructose dat veel in kant en klare gerechten gevonden wordt) zorgen volgens een voorlopig onderzoek voor die vette lever. Hier onderzoeken Ļ die de gevolgen van veel suikers bevestigen.

X Het dagelijks drinken van frisdranken leidt volgens studie tot meer vet in de lever.

X Onderzoek laat zien dat slaapapneu de kans op een vette lever duidelijk doet vergroten.

X Chronisch slaaptekort kan volgens een voorlopige studie een verhoogde kans geven op leverproblemen en leverkanker.

X Bij overgewicht liefst voeding met plantaardige eiwitten want veel dierlijke eiwitten verhogen volgens onderzoek de kans op een vette lever duidelijk.

X Het regelmatig eten van rood en/of bewerkt vlees doet de kans op vette lever volgens onderzoek duidelijk vergroten.

X Verschillende studies hebben al laten zien dat veel suikers en vooral fructose in de voeding kunnen zorgen voor een vette lever. In een studie met muizen werd nu gekeken hoe dat komt. De darmen breken normaal fructose af voordat het de lever kan bereiken. Maar het eten en vooral het drinken van veel fructose en dan ook nog in korte tijd kunnen de darmen niet verwerken zodat de fructose toch de lever bereikt waardoor als dit regelmatig gebeurt deze suikers in de lever in vet worden omgezet en ontstaat een vette lever.

 

 

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(22-07-2021)