Home / Nutriënten / ...

Sulforafaan helpt bij of tegen: 

Borstkanker

Kanker

 

Sulforafaan helpt organen en systemen:

 

Bloedvaten (voor schone)

 

Voedingsbronnen van Sulforafaan:

 

 Broccoli

Savooien kool

Bloemkool

Rode kool

Boerenkool

Chinese kool

Kool

Knolraap

Rucola

Spruitjes

Waterkers

Radijs

Mosterdzaad

 

Opmerkingen:

 

Sulforafaan is een antioxidant uit de groep isothiocyanaten. Sulforafaan wordt bij de beschadiging van de plantencel door snijden of koken via een enzymatische reactie gevormd uit het glucosinolaat glucorafanine. De planten gebruiken glucosinolaten als een natuurlijk pesticide en als verdediging tegen planteneters. Daarvoor maakt de plant glucosinolaat en het enzym myrosinase apart aan en houdt in de cel deze twee stoffen gescheiden van elkaar. Als de plant beschadigd wordt of bij stress komen de twee stoffen vrij en wordt met behulp van water splitst myrosinase de glucosegroep af van een glucosinolaat en wordt een isothiocyanaat gevormd.

Kruisbloemige groenten zoals broccoli kan men het beste rauw eten, koken doet veel van de gezonde stoffen zoals glucorafanine verdwijnen. (Het in water koken van deze groenten doet in 20-30 minuten 60-80% van de belangrijkste bioactieve stoffen verdwijnen. Bij 20 minuten stomen of 5 minuten roerbakken (in bijv. olijfolie) blijven deze stoffen nagenoeg behouden.)

De anticarcinogene werking berust erop dat sulforafaan de vorming van bepaalde enzymen (zoals glutathion S-transferase) induceert, waardoor antioxidantische afweermechanismen van het lichaam worden geactiveerd.

 

Rauwe broccoli spruiten (100 gram) geeft ca. 250 mg sulforafaan en dat is 5-10 keer meer dan in broccoli.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                            Printen      

 

(25-06-2019)