Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding bij Reumatische artritis (RA):  

 Moerbei

Sesamzaad (zwart) 

Vis

Haring

Sojabonen (zwarte) 

Druiven

Bloemkool

Lijnzaadolie

Reishi

Sjalot

Papaja

Uien

Prei

Selderie

Asperges

Lijnzaad

Groene thee

Blauwe bosbessen

Komkommer

Appels

Bananen

Pruimen

Pruimen (gedroogd)

Waterkers

Aardbeien

Zwarte bessen

Citroen

Kool

Kruidnagels

Cilantro (koriander)

Azijn

Stengelui

Meloen

Bietjes

Sperziebonen

Kastanjes

Frambozen

Kersen

Paprika 

Blauwe bessen

Tomaten

Oesterzwammen

 

Gezonde kruiden bij Reumatische artritis:

 

Japanse engelwortel

Yucca

 Kalmoes

 Waterdrieblad

 Valeriaan

 Aralia

 Duivelsklauw

 Sarsaparilla

Kurkuma

Boswellia

Mirre

Nootmuskaat

Glidkruid

Chaparral

Alfalfa

Peterselie

Artisjokken

Hondsdraf

Kaal stofzaad

Krulzuring

Pau d'arco

Atractylodes

Boldo

Akebia

Ledebouriella

Kiespijnboom

Ephedra

Epimedium

Honingklaver

Begonia

Rozemarijn

Paardenbloem

Jeneverbes

Sassafras

Engelwortel

Gember

Netel

Citroengras

Cayenne peper

Kaneel

Kamille

Gotu kola

Moederkruid

Heermoes

Tijm

Laurier

Vogelmuur

Mierikswortel

Pepermunt

Eucalyptus

Mosterdzaad

 

Gezonde supplementen bij Reumatische artritis:

 

 UC-II

 Kabeljauwleverolie

Bromelain

Hennepolie

 

Gezonde nutriŽnten bij Reumatische artritis:

 

Gamma-linoleenzuur

Vitamine D

Docosahexaeenzuur (DHA)

Alfa-linoleenzuur

Zwavel

Curcumine

Vitamine B5

Vitamine C

Bromelain

Vezels

Linolzuur

Zink

Creatine

Eicosapentaeenzuur (EPA)

Germanium

Boron

Vitamine B2 

Aminozuren

 

Opmerkingen:

 

Reumatische of ReumatoÔde artritis (RA) is een ontsteking in gewrichten. Regelmatig zijn ook peesscheden en slijmbeurzen bij het ontstekingsproces betrokken. RA is een auto-immuunziekte.

Wetenschappers begrijpen nog niet volledig wat RA drijft, hoewel ze een combinatie van genetische en omgevingsfactoren vermoeden. Enkele van de mogelijke triggers van RA zijn hormonale veranderingen en blootstelling aan bepaalde soorten stof of vezels, evenals enkele virale of bacteriŽle infecties.

Ter voorkoming:

X Goede bloedwaarden vitamine D verlagen duidelijk de kans op reumatische artritis. Hier nog een studie die dat bevestigt. In de studie werden zowel bloedwaarden vitamine D als waarden in het vocht van de ontstoken gewrichten van mensen met reumatische artritis gemeten en gekeken naar de reacties op vitamine D. Ter voorkoming van een ontstekingsziekte als reumatische artritis (RA) zijn volgens de onderzoekers goede bloedwaarden vitamine D zeer belangrijk. Als er al sprake is van een ontstekingsziekte zijn de ontstoken weefsels en gewrichten duidelijk minder gevoelig voor vitamine D. Volgens de onderzoekers kunnen daarom wellicht veel hogere doseringen vitamine D nodig zijn.

X Goede bloedwaarden omega-3 vetzuren zorgen volgens onderzoek voor wel 50% minder kans op reumatische artritis. Dit betekent 1-2 keer per week vis eten of jarenlang dagelijks meer dan 0,2 gram omega-3 vetzuren in de voeding.

X Goede voeding kan de kans op reumatische artritis (RA) duidelijk verminderen zo blijkt uit een grote, langjarige studies Ļ   . Reumatische artritis is de meest voorkomende chronische autoimmuunziekte van de gewrichten. Een Westers dieet met veel vlees, bewerkt vlees, geraffineerde producten, gebakken voeding en zoetigheden blijkt een duidelijk hogere kans te geven op het krijgen van RA. Voeding met veel groenten en fruit, bonen, peulen, volkoren granen, gevogelte en vis deed de kans op RA met wel 33% dalen.

X Al veel onderzoeken hebben de voordelen laten zien van een mediterraan dieet. Een studie onder ruim 62.000 Franse vrouwen, die bijna dertig jaar gevolgd werden, laat nu zien dat een meer mediterraan dieet ook de kans op reumatische artritis duidelijk kan verlagen en zeker ook bij zij die rookten of gerookt hadden.

 

X Roken vergroot niet alleen de kans op RA doch blijven roken geeft een flink hogere kans op een progressie van de ziekte. Een ander onderzoek laat zien dat niet alleen roken doch ook een hoge zoutinname de kans op reumatische artritis flink doet vergroten.

X Het regelmatig drinken van zwarte thee lijkt de kans op RA duidelijk te verhogen, zeker bij 4 koppen of meer per dag.

X Blootstelling aan nanodeeltjes kan aminozuren in de longen veranderen in stoffen die kunnen leiden tot auto-immuunziekten zoals reumatische artritis (RA). Getest werden zowel nanodeeltjes van ultrafijne koolstof, koolstof nanobuizen en silica in verschillende afmetingen van 20 tot 400 nanometer. De moleculaire verandering van de aminozuren zorgt dat deze niet goed meer functioneren en door het immuunsysteem niet meer als lichaamseigen gezien worden, dat kan het begin zijn van een auto-immuunziekte als reumatische artritis.

X Tandvleesontstekingen zoals parodontitis produceert volgens onderzoek ook het enzym peptidylarginine deiminanse (PAD) die zorgt voor het ontstaan van reumatische artritis (RA), de progressie ervan en die de schade aan de gewrichten bevordert.

X Uit onderzoek blijkt dat kant en klare voeding de darmflora danig doet verzwakken waardoor de kans op auto-immuun ziektes veel groter wordt.

Kijk zonodig bij ontstekingen, algemeen.

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over reumatische artritis.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(22-12-2020)