Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij huidkanker:  

 Tomaten

Aubergine

 Spinazie

Snijbiet

 

Gezonde kruiden bij huidkanker:

 

 AloŰ vera

 

Gezonde nutriŰnten bij huidkanker:

 

Vitamine D

Indolen (DIM)

 Vitamine C

Para-aminobenzoŰzuur

 

Opmerkingen:

 

De meest voorkomende soorten huidkanker zijn: Basaalcelcarcinoom, Plaveiselcelcarcinoom - uitgaande van plaveiselcellen en Melanoom - uitgaande van pigmentcellen.

De kansen op genezing bij het veel voorkomende plaveiselcelcarcinoom en met name het basaalcelcarcinoom, dat vrijwel nooit metastaseert zijn gunstig bij tijdige ontdekking en verwijdering, maar die bij het (veel zeldzamere) melanoom niet. Het melanoom is daarmee ondanks zijn relatief lage incidentie verantwoordelijk voor twee derde van het aantal sterfgevallen als gevolg van huidkanker.

Let op: Onderzoek laat zien dat de ziekte van Parkinson een duidelijk verhoogde kans kan geven op huidkanker, een verband wat ook omgekeerd geldt.

Ter voorkoming:

X Regelmatig groene thee werkt effectief tegen het ontstaan van huidkanker.

X Regelmatig koffie met cafe´ne lijkt volgens verschillende onderzoeken de kans op huidkanker te kunnen verminderen.

X Vitamine B3 in de vorm van nicotinamide, zowel bij inname als in een lotion geeft volgens onderzoek bescherming tegen het ontstaan van huidkanker. In een vervolgonderzoek blijkt dat dagelijkse inname van (2x 500 mg) nicotinamide de kans op terugkeer van (niet melanome) huidkanker met ruim 20% kan verminderen.

X Een mediterraandieet geeft een duidelijke lagere kans op huidkanker.

X Groene bladgroenten zoals spinazie geven een flink lagere kans op huidkanker en zeker op terugkeer.

X Inname van visolie, rijk aan omega-3 vetzuren, voorafgaande aan blootstelling aan zon doet de kans op huidkanker duidelijk verminderen.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat het dagelijks eten van tomaten de kans op huidkanker sterk kan verminderen.

X Een grote analyse laat zien voeding rijk aan koffie, groene thee, granaatappel, omega-3 vetzuren, apigenine, luteoline, proanthocyanen, resveratrol, vitamine C, E en D huidkanker doet voorkomen.

X Voeding rijk aan vitamine A blijkt volgens een studie onder 173.000 mensen de kans op huidkanker duidelijk te kunnen verminderen. Zij met de meeste voeding met vitamine A bleken 17% minder kans te hebben op huidkanker. Ook voeding rijk aan caroteno´den bleek de kans op huidkanker te verminderen.

 

X Voeding met veel fosfor zoals frisdranken en kant en klare voeding kunnen de kans op huidkanker wel eens fors verhogen.

X Het zonnen in de vorm van "bakken en braden" en het gebruik van zonnebanken verhoogt de kans op huidkanker aanzienlijk.

X Het regelmatig drinken van alcohol doet volgens onderzoeken de kans op huidkanker duidelijk verhogen.

X Al het citrusfruit en hun sappen bevatten weinig tot zeer weinig van de stof psoraleen, het hoofd van de familie van verbindingen die behoren tot de grotere groep van de furocoumarinen. In combinatie met zonlicht (UV-A-straling) kan psoraleen irritatie en roodheid van de huid teweegbrengen. De combinatie heeft ook een carcinogene werking, waardoor op langere termijn huidkanker kan ontstaan. Vooral grapefruit en het sap van sinaasappel bevatten naar verhouding veel psoraleen. Bij geregelde blootstelling aan UV-A-straling kan men dus volgens studie beter het eten van grapefruits en het drinken van sinaasappelsap achterwege laten.

X Let op: Diuretica, medicijnen die gebruikt kunnen worden bij hoge bloeddruk, met de werkzame stof Hydrochloorthiazide blijken volgens onderzoek de kans op huidkanker vooral in de vorm van een plaveiselcelcarcinoom sterk te vergroten. Hier nog een onderzoek dat dat ook laat zien.

X Let op: Het jarenlang dagelijks slikken van aspirine doet volgens onderzoek de kans op huidkanker duidelijk toenemen (van 0,86 naar 2,19% in de studie), en dat vooral bij mannen.

Kijk ook bij meer voedingsinformatie over kanker.

 

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over huidkanker.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(25-08-2020)