Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij dementie:  

 Brazilnoten

Vette vis 

Boerenkool

Spruiten

Spinazie

Groene thee

Aardbeien

Rode wijn

Appels 

 

Gezonde kruiden bij dementie:

 

Kurkuma

 

Goede supplementen bij dementie:

 

SAM

Astaxanthine

 

Gezonde nutriënten bij dementie:

 

 Docosahexaeenzuur (DHA)

Foliumzuur

Vitamine E

Astaxanthine

Vitamine B12

Vitamine C

 

Opmerkingen:

 

Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen die gekenmerkt worden door combinaties van meervoudige stoornissen in verstandelijke vermogens (waaronder het geheugen), stemming en gedrag.

Vasculaire dementie is een vorm van dementie die veroorzaakt wordt door het afsterven van hersengebieden door verstoring van de bloedtoevoer in de hersenen. Het is op de ziekte van Alzheimer na de meest voorkomende vorm van dementie en de oorzaak van 10 tot 15 procent van de dementiegevallen.

Ook bij cognitief gezonde mensen neemt met het ouder worden het hersenvolume af (hersenatrofie) doch bij mensen met cognitieve achteruitgang gaat dat sneller tot zelfs zeer snel bij de mensen met dementie en de ziekte van Alzheimer. Deze atrofie kan volgens verschillende studies flink vertraagd worden door voeding rijk aan (vis) omega-3 vetzuren in combinatie met B-vitamines (B6, foliumzuur en B12).

Uit een studie blijkt dat een test een verhoogde kans op cognitieve achteruitgang, dementie en een beroerte zou kunnen voorspellen. De test is simpel; probeer 20 seconden lang op één been te staan (met de ogen open). Als het een probleem is om in balans te blijven tijdens de test dan is de kans groot dat al kleine bloedvaatjes in de hersenen beschadigd zijn door uiterst kleine afsluitingen of bloedingen, die onopgemerkt zijn gebleven.

Volgens onderzoek wordt dementie mede veroorzaakt door een lekkende bloed-hersenbarrière, hier een onderzoek dat dit ook laat zien. Uit een Zweedse studie blijkt dat fijnstof in de lucht kan zorgen voor een duidelijk grotere kans op dementie en al zeker voor mensen met hart- en vaatziektes. Mocht bij dementie ook sprake zijn van een depressie dan laat onderzoek zien dat bijv. meer bewegen beter kan werken dan eventuele medicatie tegen een depressie.

 

Ter voorkoming van dementie en de ziekte van Alzheimer:

 

Uit een studie gepubliceerd in de lancet blijkt dat dementie deels voorkomen kan worden als gelet wordt op de volgende factoren, die meespelen bij het ontstaan van dementie:
overgewicht
gehoorproblemen
inactiviteit
diabetes type-2
hoge bloeddruk
depressie
• sociaal isolement (zie ook andere studie)
• luchtvervuiling en roken

X Volgens een grote studie doet een gezonde levensstijl de kans op dementie duidelijk verlagen, ook bij zij met een genetische aanleg voor dementie. Een gezonde levensstijl bestond uit regelmatig bewegen, matig alcoholgebruik, gezonde voeding en niet roken. Een gezonde levensstijl zorgde voor 36 tot 40% minder kans op dementie.

X Uit een Finse studie onder 2.500 volwassen mannen, die 22 jaar gevolgd werden, blijkt dat het eten van voeding rijk aan choline zorgt voor minder cognitieve achteruitgang en de kans dementie duidelijk kan verlagen. Zij met de meeste choline in hun voeding hadden minder cognitieve achteruitgang en wel 28% minder kans op dementie.

X Onderzoek onder ruim 500 senioren van gemiddeld 70 jaar laat zien dat een meer mediterraan dieet goed is ter voorkoming van dementie. Hoe beter het mediterraan dieet gevolgd hoe groter volume grijze stof in de hersenen, hoe beter het geheugen en hoe minder amyloïdose in de hersenen, allemaal goede zaken tegen het krijgen van dementie.

X Eet regelmatig vette vis¹ met veel omega-3 vetzuren en in het bijzonder DHA.

X Eet en drink veel groenten(sap) en fruit(sap), speciaal appelsº en sinaasappelen.

X Zorg voor veel kruiden in uw voeding, in het bijzonder kurkuma.

X Drink regelmatig groene thee. Twee koppen per dag doen de kans op dementie wel met 30% verminderen.

X Zorg voor voeding rijk aan foliumzuur.

X Beweeg minstens 3x in de week 30 minuten, wandelen is al goed. Niet bewegen geeft eenzelfde kans op dementie als zij met een genetische aanleg voor de ziekte. Hier een studie die laat zien waarom dat is.

X Een studie laat zien dat een goede fitheid als vijftiger belangrijk is om dementie te voorkomen. Allereerst werd de fitheid van de deelnemers getest door een fietsproef en 44 jaar lang werden de vrouwen gevolgd waarbij de deelnemers op zes verschillende momenten op dementie getest werden. Na die 44 jaar bleek 23% van de deelnemers dementie te hebben doch zij met de meeste fitheid aan het begin van de studie hadden slechts 5% kans om dementie te krijgen. Zij met de minste fitheid hadden wel 32% kans.

X Zorg voor voldoende slaap, 7-8 uur per nacht. Nog een studie laat dat zien. Mensen van middelbare leeftijd die zes uur of minder per nacht slapen, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van dementie als ze ouder worden. 25 jaar lang werden een kleine 8.000 Britten gevolgd en zij die consequent rapporteerden dat ze zes uur of minder sliepen per nacht hadden ongeveer 30 procent meer kans op dementie dan mensen die regelmatig zeven uur of meer slaap kregen, en dat los van de bekende risicofactoren.

X Blijf denken en leren en blijf sociaal actief.

X Aanvulling met vitamine B3 in de vorm van Nicotinamide kan nuttig zijn.

X Het regelmatig schoonhouden van het gebit doet de kans op dementie duidelijk verminderen, omdat volgens onderzoek de slechte bacteriën in de mond ook kunnen doordringen tot de hersenen en daar ontstekingen veroorzaken.

X Zorg voor goede bloedwaarden vitamine D en goede bloedwaarden vitamine C en bètacaroteen.

X Volgens een voorlopig onderzoek kan resveratrol goed werk doen bij vasculaire dementie. Vasculaire dementie is een vorm van dementie die veroorzaakt wordt door het afsterven van hersengebieden door verstoring van de bloedtoevoer in de hersenen. Resveratrol vertoont zenuw beschermende effecten bij verschillende ziekten, zoals een herseninfarct , ziekte van Huntington , ziekte van Parkinson en Alzheimer. Extra resveratrol in de voeding zorgt voor betere glutathionwaarden en voor een duidelijke vermindering van oxidatieve stress in de hersenen.

X Regelmatig gematigd (in tegenstelling tot veel) alcoholgebruik doet volgens onderzoek de kans op dementie en cognitieve achteruitgang duidelijk afnemen. Hier een studie die dat bevestigt.

X Volgens onderzoek gaan goede bloedwaarden vitamine D de kans op dementie tegen. Zeer lage bloedwaarden vitamine D (< 10 ng/ml) geven wel 225% meer kans op dementie of de ziekte van Alzheimer, lage bloedwaarden (< 20 ng/ml) geven altijd nog 150% meer kans.

X Volgens een kleine studie is vitamine D belangrijk in het voorkomen van vasculaire dementie als gevolg van verstoring van de bloedsomloop in de hersenen. Lage bloedwaarden vitamine D deden de kans op dementie met ruim 200% stijgen, als men ook nog hoge bloeddruk had werd die kans afhankelijk van het tekort aan vitamine D wel 14 tot ruim 30 keer groter. Verder bleek uit de studie dat bloedwaarden vitamine D gerelateerd waren aan de bloeddruk. Goede bloedwaarden vitamine D zorgde voor betere (lagere) bloeddruk.

X Voldoende vitamine E is belangrijk in goede cognitieve vaardigheden, om de kans op dementie te verkleinen.

X Uit een studie onder ruim 6.400 vrouwen, allen vijfenzestigplussers, blijkt dat het drinken van koffie de kans op cognitieve achteruitgang en dementie doet verlagen. Het drinken van 2-3 koppen koffie (met cafeïne) per dag bleek 36% minder kans te geven op dementie of cognitieve achteruitgang dan zij die af en toe een kopje koffie dronken.

X Uit een studie blijkt nu dat cafeïne in koffie samen met de stof EHT, die zich op de schil van koffiebonen bevindt, goed werk kan doen in de bestrijding van de ziekte van Parkinson en ook tegen de daarmee gerelateerde vorm van dementie, de Lewy-body-dementie.

X Hoe vaker de sauna, hoe kleiner de kans op dementie en de ziekte van Alzheimer zo blijkt uit een Finse studie onder 2.315 mannen die 20 jaar gevolgd werden. Vier tot zeven keer per week in de sauna gaf wel 65% minder kans op dementie of de ziekte van Alzheimer.

X Cafeïne, zoals in koffie blijkt volgens onderzoek belangrijk te zijn tegen dementie en de ziekte van Alzheimer. Cafeïne was een belangrijk ingrediënt om de aanmaak van het enzym NMNAT2 te stimuleren. Dit enzym blokkeert processen die dementie bevorderen en zorgt voor bescherming van hersencellen en dat eiwitten in de hersenen niet verkeerd kunnen uitvouwen zoals o.m. bij de ziekte van Alzheimer gebeurt.

X Eerdere studies hebben al laten zien dat een meer mediterraan dieet ook goed is voor de hersenen met minder kans op dementie en de ziekte van Alzheimer. Uit een nieuwe studie blijkt nu dat de extra virgin olijfolie in het mediterraan dieet de belangrijke voeding kan zijn voor gezonde hersenen. Bij muizen werd vastgesteld hoe extra virgin olijfolie dit doet. Extra virgin olijfolie in de voeding zorgde in de hersenen voor een betere autofagie, het proces waarbij een cel zichzelf kan opruimen en waarmee zo blijkt in de studie behalve oude celresten ook amyloïde plaques en gefosforyleerd tau worden opgeruimd. Amyloïde plaques en gefosforyleerd tau zijn bekende markers voor de ziekte van Alzheimer. Hier nog een muizenstudie die het belang laat zien van extra virgin olijfolie tegen dementie.

X Een studie onder ruim 600 zeventiglussers laat nu zien dat niet alleen het eten van gezonde voeding belangrijk is ter voorkoming van dementie doch dat het net zo belangrijk is veel variatie in die gezonde voeding aan te brengen.

X Een studie onder ruim 900 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 81 jaar, allen zonder dementie of de ziekte van Alzheimer, die zes jaar gevolgd werden blijkt dat meer voeding met flavonolen de kans op dementie en de ziekte van Alzheimer duidelijk kan verminderen. Ieder jaar werd ook gekeken of iemand dementie had gekregen. Zij met de meeste flavonolen in hun voeding bleken gemiddeld wel 48% minder kans te hebben op het krijgen van dementie of de ziekte van Alzheimer. Flavonolen zijn bioactieve stoffen, onder te verdelen in de nutriënten isorhamnetine, kaempferol, myricetine en quercetine. Isorhamnetine wordt veelal gevonden in peren, olijfolie, wijn en tomatensaus. Kaempferol wordt veelal gevonden in kool, bonen, thee, spinazie en broccoli. Myricetine wordt veelal gevonden in thee, wijn, kool, sinaasappelen en tomaten. Quercetine gaf geen lagere kans op dementie of de ziekte van Alzheimer zo blijkt uit de studie.

 

 

X Zorg voor een lage bloeddruk, hoge bloeddruk verhoogt volgens diverse onderzoeken de kans op dementie duidelijk. Een ander onderzoek laat zien dat hoge bloeddruk op jongere leeftijd (30 tot 50) de kans op vasculaire dementie wel ruim 60% groter maakt en op hogere leeftijd (50 tot 70) toch ook nog 26% groter. Hier nog een studie die dat bevestigt. Hier nog een onderzoek dat dit bevestigt, waarbij het vooral vrouwen zijn die de grotere kans hebben. Hoe beter de cardiovasculaire gezondheid op vijftigjarige leeftijd, hoe kleiner de kans op dementie, zo blijkt uit een andere studie.

X Uit een Britse studie onder 542 senioren blijkt dat dementie tegengegaan kan worden door te zorgen voor minder vaatwandstijfheid en verkalking van de aorta, iets wat ook zorgt voor een gezond hart.

X Het gebruik van benzodiazepinen doet volgens onderzoek de kans op dementie met wel 50% verhogen. (Benzodiazepinen zijn psychotrope middelen die behoren tot de GABA-agonisten en worden ook wel tranquilizers genoemd. Ze worden toegepast als slaapmiddel, kalmeringsmiddel, antiepilepticum of spierverslapper.) Eerder onderzoek heeft al laten zien dat deze medicijnen ook de kans op vallen en breuken doen verhogen en nu kan er dan ook de kans op dementie aan toe worden gevoegd. De onderzoekers adviseren daarom deze middelen niet langer als een paar weken te gebruiken en ongecontroleerd gebruik tegen te gaan.

X Zorg voor goede bloedsuikerwaarden, hoge waarden geven een duidelijk hogere kans op dementie.

X Trage wandelaars, die ook moeite krijgen met hun cognitieve vaardigheden, zoals hun geheugen of probleemoplossend vermogen hebben volgens een studie een duidelijk hogere kans op dementie en de ziekte van Alzheimer. Maar zelfs dan, zo zeggen de onderzoekers, kunnen die mensen door bijv. het verbeteren van hun voeding, het stoppen met roken of gewicht verliezen de bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren waardoor de kans op dementie geminimaliseerd wordt.

X Volgens onderzoek geeft het ondergaan van een operatie met narcose een meer dan twee keer verhoogde kans op dementie en vooral de ziekte van Alzheimer. Belangrijk na zo'n ingreep zijn dan de groene adviezen ter voorkoming van de ziekte van Alzheimer.

X Volgens onderzoek geeft ondergewicht (BMI < 20) op middelbare leeftijd ruim 30% meer kans op het krijgen van dementie.

X Obesitas, overgewicht met een BMI hoger dan 30, leidt volgens studie tot een breed spectrum van hersenklachten, waaronder verlies en verandering van hersenweefsel, kwaliteitsverlies van de bloed-hersenbarrière en een hoger risico op dementie en de ziekte van Alzheimer. Een andere studie onder ruim 5.000 zestigjarigen laat zien dat niet zozeer overgewicht en de BMI maar vooral de hoeveelheid buikvet een maat is voor verminderde cognitieve functies en dementie.

X Uit een studie onder ruim 6.500 mensen die 15 jaar gevolgd werden blijkt dat flink overgewicht als vijftigjarige de kans op dementie vijftien jaar later wel met 30% kan doen vergroten.

X Dagelijks jarenlang 1 glas light frisdrank zou volgens onderzoek wel eens drie keer meer kans geven op een beroerte, dementie en de ziekte van Alzheimer.

X Zowel hoge als lage bloedwaarden magnesium doen volgens onderzoek de kans op dementie duidelijk vergroten.

X Een hartaanval geeft volgens onderzoek later in het leven een duidelijk grotere kans op vasculaire dementie.

X Onderzoek laat zien dat vijfenzestigplussers met vaak migraine meer kans hebben op dementie.

X Onderzoek laat zen dat hogere bloedwaarden transvetten zorgen voor een flink hogere kans op dementie.

X Een studie laat zien dat men ter voorkoming van dementie toch beter zo min mogelijk bewerkt vlees kan eten en dat in tegenstelling tot onbewerkt vlees, want dagelijks 25 gram bewerkt vlees, zoals een plak bacon kan de kans op dementie al met ruim 40% doen vergroten.

X Let op: Een korte nachtrust geeft hoger risico dementie zo laat een Britse studie zien. Mensen van middelbare leeftijd die zes uur of minder per nacht slapen, hebben duidelijk meer kans op het ontwikkelen van dementie als ze ouder worden. 25 jaar lang werden een kleine 8.000 Britten gevolgd en zij die consequent rapporteerden dat ze zes uur of minder sliepen per nacht hadden ongeveer 30 procent meer kans op dementie dan mensen die regelmatig zeven uur slaap kregen, en dat los van de bekende risicofactoren.

X Let op: Een studie laat zien dat zowel gehoor- als zichtverlies de kans op dementie duidelijk kunnen verhogen. Dit verlies aanpakken lijkt dus geboden.

X Let op: Boezemfibrilleren blijkt meer kans te geven op hersenschade die op termijn kan leiden tot dementie.

X Let op: Regelmatige blootstelling aan verkeerslawaai en uitlaatgassen, zoals bij het wonen aan een drukke weg, doet volgens onderzoek de kans op dementie duidelijk verhogen.

X Let op: Volgens een Amerikaanse studie kan luchtvervuiling wel eens verantwoordelijk zijn voor meer dan 20% van het aantal mensen met dementie. Uit het onderzoek bleek dat regelmatige blootstelling aan hogere waarden fijnstof (PM2,5) de kans op cognitieve achteruitgang met 81% en de kans op dementie met 92% doet verhogen.

X Let op: Onderzoek laat zien dat een beroerte de kans op dementie flink doet vergroten.

X Let op: Osteoporose geeft volgens onderzoek meer kans op dementie, vrouwen +20% en mannen +30%.

X Let op: Een studie laat zien dat het voorkomen van een beroerte ook de kans op dementie duidelijk doet afnemen. Volgens de onderzoekers doet een beroerte de kans op dementie verdubbelen en kan een beroerte in 90% van de gevallen voorkomen worden door gezonde leef- en voedingsgewoontes.

X Let op: Onderzoek laat zien dat slaapapneu de kans op dementie duidelijk kan doen vergroten.

X Let op: Onderzoek laat zien dat mannen met hemochromatose een verhoogde kans op dementie hebben.

X Let op: Volgens onderzoek, onder oudere vrouwen blijkt dat calcium in de vorm van supplementen, die genomen worden na een beroerte, de kans op dementie fors kunnen verhogen.

X Let op: Een studie laat zien waarom langdurig gebruik van maagzuuremmers in de vorm van protonpompremmers de kans op dementie doet vergroten. 

X LET OP: Uit een langjarige studie onder vijfenzestigplussers blijkt dat het gebruik van anticholinerge medicijnen de kans op dementie en de ziekte van Alzheimer duidelijk verhogen. Dit wordt nog eens bevestigd in een andere grote studie waarbij vooral antidepressiva, urologische en parkinson medicatie die duidelijk hogere kans geven. Medicijnen met een anticholinerge werking zijn o.m. anticholinergica, parasympathicolytica en acetylcholinereceptor-antagonisten. Vooral een combinatie van medicijnen zorgt voor een flink hogere kans. De meest gebruikte anticholinerge medicijnen door de deelnemers in de studie waren antidepressiva, antihistamine en medicijnen tegen incontinentie. Onderzoek laat zien dat het gebruik van Oxybutynine, een anticholinerg geneesmiddel voor de behandeling van de symptomen van overactieve blaas, de kans op cognitieve achteruitgang en dementie duidelijk doet vergroten.

X LET OP: Uit studies ¹ ² ³ blijkt dat mensen die langere tijd benzodiazepinen gebruiken een duidelijk hoger risico hebben op het krijgen van dementie en de ziekte van Alzheimer. Benzodiazepinen worden in de geneeskunde toegepast om hun kalmerende, slaapbevorderende en angst verminderende eigenschappen, met ook spierverslappende eigenschappen.

X Let op: Jarenlang gebruik van medicijnen bij epilepsie kan volgens onderzoek de kans op de ziekte van Alzheimer wel tot 20% verhogen en op dementie wel tot 60%.

Let op: De diagnose van dementie en de ziekte van Alzheimer wil nog wel eens verward worden met een duidelijk vitamine B12 tekort, zie hier Dementia secondary to B12 deficiency en hier Cerebral Manifestations of Vitamine B12 deficiency

 

Hier een uitgebreide analyse over hoe de kans dementie en de ziekte van Alzheimer duidelijk verminderen.

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over dementie.

 

 

¹ Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vis alleen de goede eigenschappen behoudt als die op de juiste manier bereid wordt. De goede manier van vis bereiden: koken of stoven of bakken in de oven. Niet de juiste manier is frituren of  bakken (behalve af en toe volgens onderzoek dan wel in extra virgin olijfolie) of het eten van vissticks daardoor kan gezonde vis zelfs ongezond worden. Vis liefst ook niet combineren met nitraatrijke groente. 

Liefst ook niet combineren met nitraatrijke groente (zoals bijv. sla). Ook is niet alle vis gezond, zo lijken de gekweekte soorten tilapia en meerval nauwelijks omega-3 vetzuren en veel omega-6 vetzuren te bevatten, niet echt gezond dus.

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(20-07-2021)