Home / Aandoeningen / ...

 

Gezonde voeding bij artrose:

 

Vis

Rozenbottel

Kersen

Druivenpitten

 

Gezonde kruiden bij artrose:

 

 Boswellia

Kurkuma

Gember

Yucca

Duivelsklauw

 

Gezonde supplementen bij artrose:

 

 UC-II

 SAM

Glucosamine

 

Gezonde nutriŰnten bij artrose:

 

 Vitamine D

Proanthocyanen

Chondro´tine

Zwavel

Vitamine E

Bromelaine

Vitamine B3

Vitamine C 

Koper

Vitamine B5

Boron

Eicosapentaeenzuur (EPA)

Aminozuren 

 

Opmerkingen:

 

Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam aangemaakt kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bij artrose vermindert in het gewricht ook de vloeistof, nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken op te vangen. Door slijtage van gewrichtkraakbeen en een vermindering van de vloeistof in de gewrichten kunnen botten over elkaar schuren, wat veel chronische pijn veroorzaakt. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieŰn, schouders, nek en heupen.

Artrose, zo blijkt uit nieuw Brits onderzoek, is niet het gevolg van slijtage zoals gedacht wordt maar van slechte voeding en te weinig bewegen. Slechte voeding, vaak met veel suikers, en weinig bewegen zorgen voor een slechts suikermetabolisme in de lichaamscellen en gewrichten en daardoor veel niet af te voeren melkzuur dat zorgt voor ontstekingen in de gewrichten met als gevolg pijn en moeilijk bewegen. Deze stelling wordt nog bevestigd door een studie waar onderzoek gedaan werd op mensen uit de 18e en 20e eeuw waaruit blijkt dat vergelijkbare mensen uit de 20e eeuw wel twee keer meer artrose vertoonden.

Een andere studie laat zien dat regelmatig voeding rijk aan verzadigde, dierlijke vetten ook zorgen voor artrose.

Ter voorkoming:

X Voeding rijk aan omega-3 vetzuren in het bijzonder DHA en EPA doet de kans op artrose flink afnemen.

X Regelmatig bewegen doet volgens onderzoek de kans op artrose duidelijk verminderen.

X Uit een studie onder 6.200 deelnemers blijkt dat voeding rijk aan vezels de kans op een pijnlijke knieartrose wel met 30 tot 60% kan verminderen.

 

X Vrouwen blijken volgens onderzoek een duidelijk grotere kans te hebben op artrose als ze regelmatig blootgesteld worden aan perfluorkoolstoffen. Perfluorkoolstoffen (PFC's) zoals PFOS en PFOA worden o.m. gebruikt bij de fabricatie van teflon, in kleding, vloerbedekking, brand- en waterwerende stoffen, voedselverpakkingen en pesticiden en wordt ook al in drinkwater en voedsel aangetroffen. Ze worden in het milieu niet afgebroken en bij veel mensen wereldwijd worden al sporen PFC in het bloed gevonden. Vrouwen met de hoogste blootstelling hebbden twee keer meer kans op artrose dan zij met de laagste blootstelling. Vrouwen jonger dan 50 blijken ook nog eens meer kans te maken.

X Overgewicht geeft volgens onderzoek een flink grotere kans op artrose.

X Een studie laat zien dat regelmatig voeding rijk aan verzadigde, dierlijke vetten ook zorgen voor artrose.

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over artrose.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                            Printen      

 

(25-10-2020)