Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij menopauze:  

 Amsoi

 Soja

 Lijnzaadolie

Zee groenten

 

Gezonde kruiden bij menopauze:

 

 Shatawari

Hop

Venkel

Tribulus terrestris

Sneeuwbal

Rode klaver

Don quai

Zoethout

Salie

 

Goede supplementen bij menopauze:

 

Koninginnengelei

Soja concentraat

 

Gezonde nutriŰnten bij menopauze:

 

 Resveratrol

 Vitamine E

Eicosapentaeenzuur (EPA)

Vitamine B12

Vitamine B6

Vitamine D 

Flavono´den

Vitamine C

 

 

Opmerkingen:

 

De menopauze is het stoppen van de menstruatie van een vrouw. Het treedt op wanneer de eierstokken geen vruchtbare eitjes meer over hebben. Hierdoor produceert het lichaam (bijna) geen oestrogenen en progestagenen meer, waardoor het voorplantingssysteem zijn functie verliest. De menopauze kan alleen achteraf vastgesteld worden als bij een vrouw gedurende een jaar na de laatste menstruatie geen nieuwe menstruatie meer is opgetreden.

Onderzoek laat zien dat veel blootstelling aan PFAS het moment van de menopauze wel met twee jaar kan vervroegen. Ander onderzoek laat zien dat een begin van de menopauze vˇˇr het veertigste jaar de kans op hart- en vaatziekte duidelijk kan verhogen.

Het vrouwelijk lichaam gaat zich aanpassen aan deze natuurlijke veranderingen. In de hormonale huishouding kunnen vasomotorische symptomen zoals opvliegers en hartkloppingen optreden. Bij een opvlieger voelt de vrouw zich opeens zeer warm worden, ze gaat zweten en wordt rood in het gezicht. Verder kunnen vrouwen last krijgen van psychologische symptomen als depressie, angst en concentratiegebrek en van urogenitale klachten.

Postmenopauzale vrouwen hebben een verhoogd risico om botontkalking en de ziekte van Alzheimer te krijgen. Dit komt vooral door de lage oestrogeenspiegels na de menopauze.

Voor vrouwen in de menopauze zegt volgens onderzoek de totale waarde goede cholesterol (HDL) weinig over de kans op hart- en vaatzieke doch zouden door meting de hoeveelheid kleine deeltjes HDL vastgesteld moeten worden. Want nu, zo blijkt uit de studie doen net meer kleine deeltjes HDL de kans op hart- en vaatziekte afnemen. Onderzoek laat ook zien dat er nu meer kans op een vette lever, vooral bij overgewicht en hoge bloedsuikerwaarden.

X Volgens onderzoek blijken vrouwen die koffie drinken meer last te hebben van opvliegers en nachtelijk zweten. Waarschijnlijk verergert de cafe´ne in de koffie deze symptomen. De onderzoekers raadden vrouwen die veel hinder ondervinden van deze symptomen dan ook aan om minder koffie te drinken. Ook andere warme dranken, pittig voedsel, alcohol en tabak zouden ze beter kunnen laten staan.

X Een onderzoek laat zien dat het gebruik van antidepressiva, de SSRI's tijdens de menopauze de kans op botbreuken flink kan verhogen.

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over menopauze.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(25-02-2021)