Home / ...

 

Volkoren producten

 

Volkoren, anders gezegd zo min mogelijk bewerkte producten bevatten nog nagenoeg alle nutriŽnten, voedingsvezels en beschermende stoffen. Deze combinatie blijkt veel beter te werken dan elk bestanddeel afzonderlijk.

Voorbeelden zijn: volkoren granen (o.a. tarwe, haver, gerst, spelt, rogge, boekweit) waar bijv. volkoren brood van gemaakt wordt, volkoren pasta's (o.a. spaghetti, macaroni) en volkoren rijst (bruine of zilvervliesrijst).

Volkoren producten worden minder snel verteerd en geabsorbeerd door het lichaam.
Bovendien hebben ze door hun grotere deeltjesgrootte en hun grote hoeveelheid onoplosbare vezels over het algemeen een lagere glycemische index.

Het regelmatig eten van volkoren producten geeft een duidelijk lagere kans op het krijgen van chronische ziektes zoals diabetes type-2, hart- en vaatziektes en hoge bloeddruk en volgens studies ook duidelijk minder buikvet.

Doordat volkoren producten rijk zijn aan voedingsvezels kunnen ze het verzadigingsgevoel bevorderen, waardoor minder energie wordt ingenomen. In combinatie met hun lage vetgehalte, kunnen vezels bovendien bijdragen om een gezond gewicht te behouden.

Uit een analyse van 45 studies onder ruim 700.000 deelnemers blijkt dat het eten van dagelijks volkoren granen goed is tegen het krijgen van allerlei chronische ziektes en het doodgaan. Iedere 90 gram volkoren producten dagelijks zorgt volgens de studie voor 20% minder kans op hart- en vaatziekte, 17% minder kans om dood te gaan in het algemeen en 14% minder kans als gevolg van een beroerte, 15% als gevolg van kanker, 22% als gevolg van longproblemen, 26% als gevolg van infecties en 51% minder kans op doodgaan als gevolg van diabetes. De voordelen van het eten van volkoren producten werden steeds groter naarmate er meer, tot wel 225 gram/dag gegeten werd.

Uit studies Ļ blijkt dat het eten van volkoren granen leidt tot een betere darmflora, betere bloedsuikerwaarden en een beter immuunsysteem.

Voeding met veel volkoren graanproducten doet volgens onderzoek de kans op darmkanker duidelijk verminderen.

Voeding rijk aan volkoren granen doet volgens onderzoek de kans op pancreaskanker verlagen, althans bij mannen zo laat de studie zien.

Uit een grote studie blijkt weer eens het belang van meer volkoren granen in de voeding, ook ter voorkoming van diabetes type-2. Zij met dagelijks de meeste volkoren granen (50 gram of meer) bleken duidelijk minder kans te hebben op diabetes, de vrouwen 22% minder en de mannen zelfs 34% minder kans, dan zij met de minste inname van volkoren granen. Het maakte niet uit wat voor granen gegeten werden ( zoals bijv. rogge, tarwe of haver) als ze maar volkoren waren. Een grote analyse bevestigt dat weer.

 

Let op: De term volkoren is niet goed gedefinieerd. In Nederland is de term "volkoren" alleen beschermd als het gaat om volkorenbrood en volkorenmeel: in de Warenwet is vastgelegd dat volkorenbrood voor 100 procent uit volkorenmeel moet bestaan. Voor andere producten is de term "volkoren" in de Nederlandse warenwet niet omschreven. "Volkoren" producten bestaan doorgaans slechts gedeeltelijk uit volkorenmeel en het aandeel volkorenmeel kan sterk verschillen tussen deze producten.

 

In volkoren producten zitten verschillende hoeveelheden fytinezuur.

 

 

Hieronder een voorbeeld van de hoeveelheid nutriŽnten in gewone en volkoren producten.

 

 

Klik hier voor onderzoeken uit het Nieuws over volkoren producten

Printen