Home / Aandoeningen / ...
Gezonde voeding bij brandend maagzuur:
Appel (rode)
Gezonde kruiden bij brandend maagzuur:
Paardenbloem (ook de wortel)
Gezonde nutriënten bij brandend maagzuur:
Opmerkingen:
Maagzuur is een belangrijk onderdeel van de spijsvertering. Maagzuur wordt gemaakt door cellen in het slijmvlies van de maagwand, een proces dat veel energie kost. Belangrijke ingrediënten voor de aanmaak van maagzuur zijn natrium, chloride, vitamine B1, jodium en zink. Bij het zien en ruiken van eten zorgen de hersenen door de afgifte van histamine dat al 30% van het benodigde maagzuur aangemaakt wordt en tijdens het eten wordt de rest van het benodigde aangemaakt, zeker bij eiwitrijke voeding.
De zuurgraad (pH) van maagzuur varieert tussen 1,35 en 3,50 wat erg zuur is. Het maagzuur samen met andere enzymen in het maagsap zorgt voor de eerste stap in de eiwitvertering en doodt bacteriën, schimmels en parasieten die we met de voeding binnen krijgen. Als het verteringsproces hier door bijv. maagzuur met een te hoge pH niet goed gaat loopt de rest van de spijsvertering ook niet goed.
Door verschillende oorzaken kan zowel te veel maagzuur (lagere pH) als, minder vaak, te weinig (hogere pH) een brandend gevoel, pijn op de borst, een zure smaak in de mond en oprispingen geven. Verschijnselen die brandend maagzuur genoemd worden.
Te veel maagzuur (lagere pH)
Nadelen:
- Als ook sprake is van reflux, kans op beschadiging van het gevoelige weefsel van de slokdarm en zo tot slokdarmproblemen (waaronder een Barrett slokdarm, een voorstadium van slokdarmkanker).
Oorzaken, prikkeling van het maagslijmvlies, waardoor de maagzuurproductie extra bevorderd door:
Symptomen:
Vaak klachten 's nachts liggend in bed, bij voorover bukken of knellende kleding.
Veel oprispingen
Veel transpiratie en warmte aanvallen
Onrustig zijn
Diarree
Te weinig maagzuur (hogere pH)
Nadelen:
Eiwitten, koolhydraten en vetten kunnen in de maag niet goed verteerd worden, blijven daardoor langer in de maag en het resultaat is dat in de darmen minder gezonde nutriënten in het lichaam opgenomen worden en veel onverteerbare resten zich in de darmen ophopen. Bacteriën, schimmels en parasieten worden niet volledig gedood waardoor de kans op infecties, zoals een voedselvergiftiging, vele malen groter wordt.
Mineralen, zoals calcium, ijzer, magnesium, zink, selenium, mangaan, vanadium, chroom en koper worden duidelijk minder opgenomen.
Vitamines, als vitamine C, K, en de B vitamines, en vooral B12 als gevolg van de remming van de aanmaak van de intrinsic factor, worden duidelijk minder opgenomen.
Oorzaken
Bij het ouder worden, en dan vooral boven de 65 jaar wordt minder maagzuur aangemaakt. Hier nog een studie daarover.
De aanwezigheid van de bacterie Helicobacter Pylori, volgens onderzoek een belangrijke oorzaak oorzaak en zie studie over de gevolgen.
Te weinig nutriënten voor de aanmaak van maagzuur zoals natrium, chloride, vitamine B1, jodium en vooral zink. Bijv. door het eten van veel bewerkte of geraffineerde voeding.
Een schildklierprobleem als Hypothyreoïdie.
Stress, doch bij anderen met stress wordt net de maagzuurproductie opgevoerd.
Het eten van veel koolhydraten.
Het veel drinken vlak voor, tijdens of direct na het eten.
Moeheid, voor de aanmaak van maagzuur is veel energie nodig, die er niet voldoende is bij vermoeidheid.
Het langdurig gebruik van maagzuurremmers.
Symptomen:
Het eten ligt zwaar op de maag. Een opgeblazen gevoel en winderigheid na de maaltijd.
Slechte adem.
Zwakke nagels
Haartuitval
Diaree
Huidproblemen
De ontlasting ruikt sterk en bevat onverteerde voedselresten.
Brandend maagzuur kan ook een verschijnsel zijn van een maagslijmvliesontsteking, maagzweer, maagkanker of vaker van een chronische oesofagale reflux (Gastroesophageal reflux disease = GERD), waarbij de oorzaak meestal in het feit ligt dat de afsluiting aan de onderkant van de slokdarm net boven de maag niet goed (meer) werkt. (Hoewel hier geen echte kringspier aanwezig is hoort er wel een functionele afsluiting te bestaan). Ook een middenrifsbreuk kan aan deze reflux ten grondslag liggen. Andere verschijnselen van GERD kunnen braakneigingen, pijn achter het borstbeen en slikproblemen zijn.
Een simpel zinksupplement lijkt volgens een kleine studie goed te werken tegen brandend maagzuur. Het werkt snel en zonder bijwerkingen.
Thee van rode iep zorgt voor een beschermlaag en kan helpen de maagzuurproductie te verminderen.
Een eetlepel natrium-bicarbonaat, opgelost in een glas water zorgt voor een snelle neutralisatie van te veel maagzuur.
Uit een studie blijkt dat een meer plantaardig mediterraan dieet aangevuld met basisch drinkwater nog wel beter kan werken dan maagzuuremmers. In deze studie onder 185 personen die of maagzuurremmers (PPI’s, protonpompremmers) namen of het aangepaste mediterraan dieet met het basische drinkwater, bestaande voornamelijk uit fruit, groenten, volkoren granen en noten en met bijna volledige stopzetting van zuivel en vlees, waaronder rundvlees, kip, vis, eieren en varkensvlees. Verder werden koffie, thee, chocolade, frisdrank, vettig en gefrituurd voedsel, gekruid voedsel en alcohol zoveel mogelijk vermeden. De personen met het aangepaste dieet bleken duidelijk minder reflux problemen te hebben dan zij met de maagzuurremmers.
Het supplement betaïne HCL kan bij te weinig maagzuur mede voor een oplossing zorgen.
Medicijnen die de aanmaak van maagzuur tegengaan zijn de protonpompremmers (PPI's) en H2-receptorantagonisten.
Namen van protonpompremmers zijn o.m.: omeprazol, lansoprazol, rabeprazol, esomeprazol en pantoprazol.
Namen van H2-receptorantagonisten zijn o.m.: cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine.
Let op: Volgens verschillende onderzoeken zorgen het langdurig gebruik van maagzuurremmers in de vorm van protonpompremmers. die veel gebruikt worden voor de behandeling van een maagzweer of bij brandend maagzuur, voor een hogere pH van het maagzuur en daardoor voor een duidelijk afname van de opname van belangrijke voedingsnutriënten, vitamines en mineralen zoals magnesium, calcium, ijzer en zeker vitamine B12. Verder geven zij een fors hogere kans op botbreuken en verhogen ook de kans op een longontsteking, op hoge bloeddruk en hart- en vaatziektes. Hier nog een studie die laat zien dat PPI's ook bij kinderen de kans op botbreuken duidelijk doet vergroten. Een studie onder kinderen laat zien dat langdurig gebruik van maagzuurremmers de kans op een longontsteking duidelijk kan verhogen. De combinatie van protonpompremmers en diuretica (plaspillen) zorgt volgens onderzoek voor extra kans op een flink magnesium tekort. Volgens onderzoeken ¹ ² zorgen deze remmers ook voor overgroei van de bacterie Clostridium difficile die diaree en mogelijke complicaties kan veroorzaken. Andere onderzoeken ¹ ² ³ laten zien dat deze medicatie de darmflora drastisch verandert en de kans flink vergroot op infectie met de campylobacter bacterie. Weer een studie laat zien dat protonpompremmers de diversiteit van de darmflora aantasten waardoor een duidelijk grotere kans op darminfecties, longontsteking, tekorten aan vitamines en botbreuken. Een ander onderzoek laat zien dat de maagzuurremmers de kans op een hartaanval duidelijk doen verhogen. Een ander onderzoek laat zien dat deze medicatie bijna 2½ keer meer kans geeft op acute nierschade. Hier onderzoeken ¹ ² ³ ⁴ ⁵ die dat weer bevestigen. Een ander onderzoek laat zien dat PPI's en dan vooral lansoprazol, rabeprazol en pantoprazol de kans op een ernstige depressie duidelijk doen verhogen.
Let op: Maagzuuremmers in de vorm van protonpompremmers blijken volgens een studie ook tot snellere veroudering van de bloedvaten te kunnen leiden. Aan de binnenkant van bloedvaten zit endotheel weefsel met daarin ook lysosomen, ook wel de afvalberg van de cellen genoemd. Deze lysosomen werken optimaal bij een lage pH (zuurgraad). De maagzuurremmers beïnvloeden ook deze zuurgraad waardoor de lysosomen niet meer goed het afval kunnen verwerken en er daardoor vroegtijdige veroudering ontstaat.
Let op: Uit een studie onder ruim 244.000 volwassenen blijkt dat het gebruik van maagzuurremmers in de vorm van protonpompremmers de kans op een herseninfarct duidelijk kan vergroten. In de zes jaar dat de deelnemers aan de studie gevolgd werden bleek bijna 4% van de deelnemers een herseninfarct te krijgen. De deelnemers die maagzuurremmers gebruikten bleken ruim 20% meer kans te hebben op een beroerte dan de andere deelnemers.
Let op: Een studie laat zien waarom langdurig gebruik van maagzuuremmers in de vorm van protonpompremmers de kans op dementie doet vergroten.
Let op: Uit een studie onder 350.000 ouderen blijkt dat het langdurig gebruik van protonpompremmers de kans om vroegtijdig dood te gaan flink toeneemt in vergelijking met zij die H2-receptorantagonisten namen. Een latere studie bevestigt de resultaten.
Let op: Uit een studie blijkt nu dat het langdurig gebruik van maagzuurremmers de kans op maagkanker kan verhogen. Hoe langer iemand maagzuurremmers, in de vorm van protonpompremmers (PPI’s), gebruikt hoe hoger de kans op maagkanker zo blijkt uit een grote studie onder 64.000 deelnemers. Alhoewel de kans op maagkanker absoluut redelijk klein is geeft een jaar gebruik van PPI’s toch al 2x keer meer kans op maagkanker en nog langer gebruik verhoogt die kans, zo is na drie lang gebruik de kans wel 8x keer groter geworden. Het gebruik van een ander soort zuurremmer, de H2-receptorantagonisten, gaf volgens de studie geen extra kans op maagkanker.
Let op: Onderzoek laat zien dat maagzuurremmers ook de kans op allergieën doet vergroten.
Let op met het langer gebruik van maagzuurremmers in de vorm van PPI's dit geeft volgens onderzoek een duidelijk hogere kan op diabetes type-2.
Let op: Het gebruik van maagzuuremmers in de vorm van protonpompremmers blijkt volgens een studie te zorgen voor geheugen- en concentratieproblemen bij vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker.
Hier nog een analyse met de nadelen van protonpompremmers op een rij met als conclusie slechts in een lage dosering en kortstondig gebruiken.
Let op: Het gebruik van vrij verkrijgbare antacida, om het maagzuur te neutraliseren zorgt volgens onderzoek voor een duidelijk grotere kans op botbreuken.
Brandend maagzuur is vaak een gevolg van:
X Overgewicht, waardoor overdruk in de buik ontstaat en druk uitgeoefend wordt op de maag.
X Verkeerde voeding, te weinig groenten en fruit, verkeerd eten, niet vaak genoeg, te snel en te grote porties en te kort voor het slapen gaan.
X Ook te weinig bewegen, zo laat onderzoek zien.
X Bepaalde medicijnen.
X Roken, doordat daardoor de maagmond ontspant en meer maagzuur aangemaakt wordt.
X Alcohol en cafeïne.
Liggen
en last van brandend maagzuur
Als u gaat slapen of liggen, ga dan zoveel mogelijk op uw linkerzij liggen. Uit onderzoek is
gebleken dat er op deze manier duidelijk minder kans is op brandend maagzuur dan
wanneer u op uw rechterzij gaat liggen. De maag ligt wat meer links in het
lichaam en als u op uw linkerzij ligt bevindt het maagzuur zich meer beneden en
sluit een gasbel de doorgang naar de slokdarm af waardoor de maaginhoud minder
gemakkelijk de slokdarm inloopt.
Algemene opmerking:
URL van deze pagina:
(18-05-2021)