Home / Nieuws / ...

 

Depressie vergroot risico op tweede hartinfarct
PatiŽnten met een depressie na een hartaanval hebben een twee tot drie maal zo groot risico op een nieuw infarct of overlijden dan mensen zonder depressie. 
Dat blijkt uit promotieonderzoek van Anna Meijer, waarvoor ze systematisch literatuuronderzoek en meta-analyses van bestaande onderzoeken uitvoerde.
Een deel van dit verband tussen depressie en hartaanval wordt verklaard doordat depressieve patiŽnten vaak ook ernstiger ziek zijn. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen waarom depressie in patiŽnten met een hartaanval zo slecht is, en of een verbeterde behandeling van depressie ook tot een betere hartprognose leidt.
KankerpatiŽnten
Verder concludeert Meijer dat er bij kankerpatiŽnten onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is om een standaard screening op depressie in te voeren. KankerpatiŽnten hebben er mogelijk meer aan dat de behandeling van depressie verbeterd wordt dan aan screening op zich, zo stelt Meijer.
Proefschrift
Anna Meijer is gepromoveerd op haar proefschrift 'The forest through the trees. Investigating depression in patients with cancer and patients with myocardial infarction using systematic reviews and meta-analytic techniques'. 
Bron: Rijksuniversiteit Groningen (Mei 2013)

 

 

Printen

 

 

Reacties: