Home / Aandoeningen / ...
Opmerkingen:
Gluten zijn eiwitten die, net zoals zetmeel, worden aangetroffen in het kiemzaad van veel granen en de producten die ervan worden gemaakt. Het eiwit van tarwe bestaat voor ongeveer 80% uit gluten, harde tarwe heeft ook een bijzonder hoog glutengehalte. Gluten is niet in water oplosbaar en wordt door de plant opgeslagen in de graankorrel om te dienen als reservevoedsel.
Gluten wordt onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Alleen de gliadinefractie van het gluten kan aanleiding geven tot coeliakie. Granen met weinig tot geen van deze gliadines (rijst, mais, teff) kunnen wel gegeten worden door mensen met coeliakie.
Zuivere haver is van nature glutenvrij doch bij de verwerking komt het vaak in contact met andere graansoorten die wel gluten bevatten waardoor het eindproduct vaak niet glutenvrij is.
Dierlijke producten bevatten nooit gluten.
Wellicht is het beter voor iedereen de hoeveelheid gluten laag te houden omdat het menselijk lichaam nog steeds niet echt aangepast is aan het eten van gluten, stoffen die door de darmen maar als vreemde eiwitten worden gezien. Hier nog een studie die dat bevestigt.
Wellicht kunnen tekorten aan zink en magnesium mede een oorzaak zijn van de intolerantie.
De ontwikkeling van coeliakie is gerelateerd aan de voeding die een kind vroeg in het leven krijgt zo blijkt uit een groots onderzoek. De onderzoekers suggereren dat het geleidelijk starten met de inname van kleine hoeveelheden gluten vanaf de leeftijd van 4 maanden en gedurende de periode waarin borstvoeding wordt gegeven, preventief werkt tegen coeliakie.
Uit een studie blijkt dat glutenintolerantie niet alleen voorkomt bij mensen met coeliakie. Coeliakie is een auto-immuun ziekte waardoor het immuunsysteem de darmen beschadigd als gevolg van gluten inname. Symptomen van coeliakie zijn o.m. chronische diaree, constipatie, opgezette buik en moeheid. Meer mensen hebben echter dezelfde symptomen doch geen coeliakie en geen darmbeschadigingen maar wel een gluten intolerantie. In de darmen van de deelnemers aan de studie met coeliakie en de deelnemers met geen coeliakie en wel gluten intolerantie werden duidelijk verschillen waargenomen in de darm waaruit duidelijk bleek dat gluten intolerantie zonder coeliakie een echte aandoening is en niet zoals vaak gezegd wordt alleen in het hoofd zit.
Onderzoek laat zien dat een glutenvrij dieet jammer genoeg toch nog bij 20% van de mensen met coeliakie geen verbetering geeft. Ander onderzoek laat zien dat het niet de gluten doch de meervoudige koolhydraten, de oligosachariden als fructanen de darmproblemen kunnen veroorzaken. Fructanen zijn veel in brood van tarwe, gerst en rogge te vinden, doch nauwelijks in zuurdesembrood.
Gevoeligheid voor gluten gaat vaak te paard met zenuwpijnen. Onderzoek laat zien dat strikt glutenvrije voeding in de meeste gevallen deze pijnen kan doen verdwijnen.
Behalve quinoa, gierst en sorghum zijn ook wilde rijst, zoete rijst, boekweit en rutin gluten vrij.
Algemene opmerking: