Home / Voeding / ...

Bonen en peulen

Wat is de aanbevolen hoeveelheid per dag?

Waarom bonen en peulen?

De verschillende bonen en peulen.

Bonen, erwten, peulen, linzen en pinda's zijn planten met bonen of peulen waarin de zaden zitten. De verschillende soorten hebben allemaal hun eigen stofwisseling in het lichaam en hebben ook verschillende voedingsstoffen. Bijv. pinda's bevatten meer vet en minder koolhydraten dan andere soorten. Zwarte bonen bevatten veruit de meeste anthocyanen. Tuinbonen bevatten weer minder calorieŽn,  koolhydraten en eiwitten dan de andere soorten. Sojabonen bevatten als enige weer veel isoflavonen en essentiŽle aminozuren. Vandaar dat pinda's in de rubriek gezonde vetten is opgenomen, erwtjes bij de rubriek groenten en fruit en soja in de rubriek soja.

Bonen en peulen hebben veel voedingsstoffen die belangrijk zijn in het voorkomen van hart- en vaatziektes, kanker, overgewicht en andere chronische ziektes. Zij leveren een goede bron van eiwitten met weinig vet en veel vezels. 

Verschillende soorten, porties, eiwit- en vezelgehalte.

Portie:  1/2 kop gekookt of  1/3 kop fijn gemaakt
geeft ca. 8 gram eiwitten en 8 gram vezels
Bonen kikkererwten, lima bonen, tuinbonen, zwarte en rode (nier)bonen, witte bonen, bruine bonen, zwartoog bonen, kievitsbonen, mung(of taugť)bonen.
Erwten split, geel of groen
Linzen klein of groot; bruin, groen, of rood

Speciale opmerkingen

Uit blik versus gedroogde bonen

Darmgassen

Veel mensen die bonen eten hebben last van darmgassen en opboeren. Dit komt omdat mensen een enzym missen dat het koolhydraat raffinose kan afbreken. En in bonen zit raffinose. De bacteriŽn in onze darmen houden van deze raffinose en produceren daardoor verschillende darmgassen. Door de hoeveelheid bonen per keer wat op te voeren kunnen deze problemen wellicht opgelost worden. Let in ieder geval ook op het volgende:

Pesticiden

Pesticiden zijn chemische stoffen die gebruikt worden om de planten te "beschermen" tegen ziektes die de plant zou kunnen krijgen. Deze pesticiden verhogen het risico op kanker en andere chronische ziektes. Probeer er daarom zo weinig mogelijk binnen te krijgen. Het goed schoonmaken van groenten zal iets helpen, alhoewel deze pesticiden zitten niet alleen buiten erop. Een beter oplossing is: 

Kies voor biologisch geteelde bonen en peulen

Biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Daarnaast gebruiken ze uitsluitend biologisch zaad- en plantgoed.

Bonen en peulen en fytinezuur

Bonen en peulen bevatten doorgaans veel fytinezuur. Door ze langere tijd te weken en altijd goed te koken wordt de hoeveelheid flink teruggebracht.

IdeeŽn tot bevorderen gebruik van bonen, peulen en linzen.

Kijk voor onderzoeken uit het Nieuws over bonen

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                                 Printen      

 

(25-09-2018)