Home / Nieuws / ...

 

Een beetje kou helpt om af te vallen*
MAASTRICHT. Wie regelmatig in een koude omgeving vertoeft, verbrandt meer energie. En wat gebeurt er als het lichaam meer energie gebruikt? Precies: dan val je af. Zet de thermostaat gerust op 18 of 19 graden. Goed voor het lichaam, goed voor de gasrekening, blijkt uit een studie van de Maastrichtse hoogleraar Wouter van Marken Lichtenbelt.
Sporten en gezonder eten: het zijn twee gangbare adviezen voor mensen die willen afvallen. In het wetenschappelijk blad Trends in Endocrinology and Metabolism opperen Maastrichtse onderzoekers onder leiding van prof. Wouter van Marken Lichtenbelt een aanvulling: temperatuurtraining. Het lichaam van de moderne mens is te veel verwend. Laat het weer werken, luidt het devies. “We zitten 90 procent van de tijd binnen”, stelt de hoogleraar ecologische energetica en gezondheid. Wie een groot deel van de dag in een gebouw werkt waar de verwarming continu loeit, is volgens de hoogleraar vatbaarder voor obesitas. Bovendien wordt er in zo’n gebouw veel te veel energie verspild. “We kunnen die binnentemperatuur op acceptabel niveau mee laten lopen met de buitentemperatuur. Afstemmen per seizoen, en door de dag.” Zo wordt onze levensstijl gezonder, redeneert hij.
Een van zijn promovendi, Anouk van der Lans, bestudeerde wat er met het lichaam van volwassenen gebeurt als ze tien dagen lang, zes uur per dag, vertoeven in een ruimte waar het 15 graden is. Van Marken Lichtenbelt: “Ze waren na die tien dagen een beetje aan de temperatuur gewend. In hun lichaam was bovendien het bruin vet toegenomen.” Bruine vetcellen helpen het lichaam warm te houden; hoe meer je in een koude omgeving zit, hoe harder het lichaam moet werken om warm te blijven. En dat kost energie. De hoogleraar is een autoriteit op het gebied van bruin vet. Hij ontdekte een aantal jaren geleden, samen met collega’s van nucleaire geneeskunde, dat niet alleen baby’s of kleine dieren die de winter moeten overleven bruin vet met zich meedragen, maar ook volwassenen.
Of de deelnemers aan het experiment ook daadwerkelijk waren afgevallen, was wel gemeten, maar vanwege de ‘te korte’ tijd van het experiment niet betrouwbaar genoeg. Op het moment van de Maastrichtse publicatie verscheen er van Japanse onderzoekers een vergelijkbare studie van zes weken (17 graden en twee uur per dag). Zij concludeerden wel degelijk dat de vetmassa was afgenomen, vertelt Van Marken Lichtenbelt.
Kortom, de thermostaat voortaan op 15? “Nee, dat is te koud en oncomfortabel, je coördinatie lijdt eronder. Je kunt je misschien wel herinneren hoe je vroeger koukleumend uit het zwembad kwam en niet eens fatsoenlijk je boterham kon vasthouden. Een graad of 18, 19 is wel goed te doen.”
Observant. (Maart 2014)

 

 


Printen

 

 

Reacties: