Home / Aandoeningen / ...
Gezonde kruiden tegen bloedstolsels:
Gezonde nutriënten tegen bloedstolsels:
Opmerkingen:
Vaak wordt medicatie voorgeschreven bij een verhoogd risisco op bloedstolsels. Dit zijn antistollingsmiddelen of anticoagulantia (in de volksmond bloedverdunners genoemd).
Lange tijd wordt al gewerkt met antistollingsmiddelen van het type vitamine K-antagonist (VKA's). Voorbeelden zijn de coumarinederivaten, zoals warfarine, acenocoumarol (Sintrom) evenals fenprocoumon (Marcoumar). Deze geneesmiddelen leiden tot een kunstmatig tekort aan vitamine K. Hierdoor kan de lever bepaalde stollingsfactoren die nodig zijn om het bloed te doen stollen, niet langer produceren, en stolt het bloed dus minder gemakkelijk. Tijdens een behandeling met antistollingsmiddelen moet het bloed optimaal ontstold worden, niet teveel, maar ook niet te weinig, waardoor een intensieve begeleiding en controle nodig zijn. Verder dient u dan gezonde voeding met de belangrijke vitamine K duidelijk te verminderen. Het grote nadeel is volgens onderzoeken wel dat hierdoor de kans op osteoporose, aderverkalking en een hartaanval flink verhoogd wordt.
Inmiddels is er een nieuwe generatie middelen, de nieuwe orale anticoagulantia (NOAC's), ook wel directe orale anticoagulantia (DOAC's) genoemd, die ingrijpen op specifieke plaatsen in het stollingsproces, de zgn. trombineremmers. Door remming van trombine wordt voorkomen dat fibrinogeen in fibrine wordt omgezet. Het ontstaan van een bloedstolsel wordt zo verminderd. Voorbeelden zijn dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban, apixaban en edoxaban.
Aspirine is geen antistollingsmiddel maar een trombocytenaggregatieremmer, het belemmert het hechten en samenklonteren van de bloedplaatjes. Een ander veel gebruikte trombocytenaggregatieremmer is Plaxil (en Duoplavin), met als werkzame stof Clopidogrel.
Een duidelijk tekort aan ijzer kan tot bloedstolsels, longembolie en diep-veneuze trombose leiden.
Hoge bloedwaarden transferrine kunnen zorgen dat bloedstolsels makkelijker gevormd kunnen worden. Onderzoek laat zien dat vooral bij oudere mannen hoge bloedwaarden en een besmetting met covid-19 tot gevaarlijke stolsels en andere complicaties kunnen leiden.
Regelmatig bewegen is volgens onderzoek belangrijk ter voorkoming van trombose. Niet bewegen zorgt voor (te)veel bloedplaatjes en daardoor de kans op trombose. Door twee maanden drie keer in de week flink te bewegen verandert de situatie duidelijk waardoor weer sprake is van een normaal aantal bloedplaatjes.
Een studie heeft onderzocht waarom olijfolie goed is tegen een hartaanval en tegen een beroerte. Bekend was al dat hogere waarden van het eiwitten complex Apolipoproteïne A-4 (ApoA-4) zorgen voor minder kans op hart- en vaatziektes. Uit deze studie blijkt nu dat ApoA-4 zorgt dat het samenklonteren van bloedplaatjes tegengegaan wordt. De onderzoekers vonden ook dat enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die volop te vinden zijn in goede olijfolie de aanmaak van ApoA-4 bevorderen en daardoor het samenklonteren van de bloedplaatjes nog meer tegengaan. Tijdens een goede nachtrust wordt ook meer ApoA-4 aangemaakt zo blijkt ook uit de studie. Hier nog een studie die laat zien dat het regelmatig eten van olijfolie het samenklonteren van bloedplaatjes tegengaat.
Regelmatige inname van resveratrol zorgt net als aspirine voor dunner bloed en voorkomt stolsels. Resveratrol gaat het aggregeren, plakken van bloedplaatjes aan elkaar, tegen. Vaak wordt aspirine door gezonde mensen genomen ter voorkoming van een mogelijke hartaanval of beroerte doch in de praktijk blijkt dat de helft van die mensen toch een hartaanval krijgt. Aspirine verhoogt ook nog eens de kans op bloedingen flink. Volgens recente studies kan voor gezonde mensen ter voorkoming van een hartaanval of beroerte resveratrol een beter alternatief zijn. Resveratrol wel beter niet samen met bloedverdunners gebruiken.
Wellicht nog beter is volgens onderzoek de bioactieve stof rutine, die het aggregeren, plakken van bloedplaatjes aan elkaar, en de vorming van fibrine (bloedstollingseiwit) tegengaat en ontstekingen remt.
Een voorlopig onderzoek laat zien dat in de toekomst wellicht het aminosuikermolecuul glucosamine een goede oplossing tegen bloedstolsels kan zijn. In het onderzoek ging glucosamine de vorming van stolsels tegen en dat zonder een verhoogd risico op bloedingen te geven.
Andere voeding en kruiden die bij regelmatig gebruik een bloedverdunnende werking kunnen hebben zijn: Kurkuma, Gember, Blauwe bosbes, Teunisbloemolie, Kamille, Zoethout, Serenoa repens, Rode Klaver, Pau d'arco, Passiebloem, Muizedoorn, Ginkgo, Fenegriek, Dong Quai, Duivelsklauw, Cat's claw en Bloedwortel.
Het regelmatig eten of drinken van cacao zorgt voor een betere bloeddoorstroming tot zelfs in de hersenen en gaat het klonteren van bloed tegen. Hierdoor is cacao niet alleen goed in het voorkomen van hart- en vaatziektes doch ook in de behandeling ervan.
Volgens onderzoek zorgt gezonde voeding, niet roken, goede bloedwaarden suiker en cholesterol, een goede bloeddruk en in het bijzonder meer bewegen en een goed lichaamsgewicht wel voor 40% minder kans op een bloedstolsel.
Uit studies blijkt hoe nitraten, die veel gevonden worden in groene bladgroenten, kunnen zorgen voor een goede bloedsomloop waardoor zuurstof naar alle uithoeken van het lichaam efficiënt kan worden geleverd. Dit zorgt ook voor dat minder bloedstolsels gevormd worden en daardoor de kans op beroerte en hartaanvallen sterk verkleind wordt.
Bij boezemfibrilleren heeft het langdurig gebruik van bloedverdunners volgens onderzoek het voordeel van een duidelijk kleinere kans op dementie.
Glycine blijkt volgens onderzoek een door fructose ontstaan metabool syndroom te kunnen aanpakken en te zorgen voor duidelijk minder kans op bloedstolsels.
Voor het eerst hebben wetenschappers met behulp van nanotechniek de invloed van vitamine D op de endotheelcellen van het hart- en bloedvatenstelsel onderzocht. Endotheelcellen bedekken de wand van onze hart- en bloedvaten. Zij vonden dat vitamine D de schade aan bloedvaten die is veroorzaakt door hoge bloeddruk, diabetes en aderverkalking, kan herstellen. Verder ontdekten de wetenschappers dat vitamine D een sterke stimulator van stikstof is, een belangrijk molecuul om stolsels in de bloedbaan te voorkomen.
X Het vaak eten van rood vlees verhoogt de kans op bloedstolsels.
X Let op: Volgens onderzoek wordt doorgaans aan iedereen bij boezemfibrilleren een bloedverdunner voorgeschreven, terwijl zij die al een groot risico op een bloeding hebben, zoals bij maagzweren of oogproblemen bij diabetes of een eerdere hersenbloeding, geen bloedverdunners moeten krijgen.
X Let op: Gebruikt u antistollingsmiddelen van het type vitamine K-antagonist dan kan inname van Q10 de werking van deze middelen verstoren.
X Let op: De bloedverdunner Pradaxa(dabigatran), een bloedverdunner van de nieuwe generatie, geeft een duidelijk hogere kans op fatale bloedingen zo blijkt uit verschillende onderzoeken ¹ ². Pradaxa wordt sinds 2011 vooral voorgeschreven bij boezemfibrilleren en van 2012 is in Nederland de aanspraak op dabigatran verruimd tot de levenslange indicatie. Dit houdt dagelijks slikken in zonder controle op de bloedwaarden. De studies laat echter zien dat dit voorschrift grote gevaren met zich mee kan brengen. Verder doet het antistollingsmiddel Pradaxa de kans op en de heftigheid van virale infecties zoals griep en myocarditis (een ontsteking van de hartspier) verhogen. Dabigatran (merknaam Pradaxa is een geneesmiddel behorend tot de groep van directe trombineremmers. Doch zo blijkt uit de studie zorgt de remming van trombine ook voor een vermindering van het aangeboren immuunsysteem om virale infecties aan te pakken.
X Let op: De bloedverdunner warfarine lijkt voor ouderen (>70 jaar) met boezemfibrilleren ook geen goede oplossing, want het vergroot volgens onderzoek de kans op een hersenbloeding duidelijk en volgens ander onderzoek ook de kans op dementie duidelijk.
X Let op: De nieuwe generatie antistollingsmiddelen (NOAC's) zorgen volgens onderzoek voor een flink grotere kans op maag- en darmbloedingen.
X Let op: De bloedverdunners, zowel wafarine als de NOAC's, lijken volgens onderzoek bij boezemfibrilleren meer nadelen dan voordelen te geven voor ouderen (>75 jaar).
X Let op: Speciale immuuncellen in de hersenen, de microglia zorgen voor een goed werkende bloed-hersenbarriëre. Bij mogelijke schade aan de bloed-hersenbarriëre zorgt de receptor P2Y12 dat de microglia onmiddellijk de schade herstellen. Trombocytenaggregatieremmers als Plaxil onderdrukken de werking van de receptor P2Y12 met volgens onderzoek de mogelijkheid dat de microglia niet of minder geactiveerd worden om de schade te herstellen, bijv. na een beroerte.
X Let op: Een studie laat zien dat bij een hormoontherapie in tabletvorm de kans op bloedstolsels duidelijk groter worden, bij toediening via de huid gebeurde dat niet.