Home / Voeding / ...

Plantaardige, vegetarisch of veganistische voeding

Meer plantaardige voeding geeft volgens verschillende studies al gezondheidsvoordelen. Vegetarische en/of veganistische voeding blijkt nog wel meer voordelen te geven maar dan dient wel gelet te worden op mogelijke tekorten van bepaalde ingrediŽnten als jodium, ijzer, omega-3 vetzuren en vitamine B12.

Een greep uit de verschillende studies:

Vegetarisch versus mediterraan
In een studie onder 62 personen met overgewicht blijkt dat een vegetarisch dieet nog meer voordelen kan geven dan een mediterraan dieet. 16 weken lang kregen de helft van de deelnemers of een vetarm vegetarisch of een mediterraan dieet en dan na vier weken kregen de deelnemers 16 weken het andere dieet. Alleen de deelnemers met het vegetarische dieet verloren gewicht, ca. 6 kg, hadden minder vetmassa, minder buikvet en betere cholesterolwaarden dan zij met het mediterraan dieet. Beide diŽten zorgden wel voor een lagere bloeddruk waarbij het mediterraan dieet de bloeddruk het meest deed dalen. Een Finse studie laat zien dat vegetariŽrs wel moeten zorgen voor voldoende calcium en vitamine D om botproblemen te voorkomen.

 

Vegetarisch en kleuters?

Vegetarisch en veganistisch eten wint aan populariteit, ook in gezinnen met jonge kinderen. De effecten van strikte plantaardige diŽten op het metabolisme en de micronutriŽntenstatus van kinderen zijn echter onbekend. Finse onderzoekers gingen dat onderzoeken in een kleine studie onder 40 Finse kinderen met een gemiddelde leeftijd van 3,5 jaar - veganisten, vegetariŽrs of alleseters uit dezelfde kinderdagverblijven. Gedetailleerde analyse liet lage bloedwaarden vitamine A, D en het omega-3 vetzuur DHA zien bij alle vegetarische/veganistische deelnemers en de primaire biosynthese van galzuur, en de fosfolipidenbalans was ook duidelijk verschillend van omnivoren. Allemaal zaken waar toch aandacht aan geschonken moet worden zo stellen de onderzoekers.
(Maart 2021)

Een studie laat zien dat vegetarische voeding ook zorgt voor flink minder symptomen van het metaboolsyndroom. (Februari 2021)

Meer plantaardig....
Weer een paar studies die het belang laten zien van het eten van meer plantaardige voeding. De eerste studie laat zien dat meer plantaardige voeding kan zorgen voor een gezondere darmflora met wel 15 meer verschillende darmmicroben die geassocieerd zijn met lagere risico's op veelvoorkomende aandoeningen zoals hart- en vaatziekte, overgewicht en diabetes type-2.  De tweede studie laat zien een vegetarisch dieet kan zorgen voor minder gewicht, betere bloedsuikerwaarden en minder vet in de lever. Het vervangen van rood vlees door plantaardig voedsel van hoge kwaliteit zoals bonen, noten of soja kan volgens de laatste studie in verband worden gebracht met een verminderd risico op coronaire hartziekten.
(Januari 2021)

 

Vegetarisch en botbreuken?
Veel studies laten al de gezonde voordelen zien van meer plantaardige voeding, doch alleen vegetarisch kan volgens onderzoek wel de kans op botbreuken vergoten. De grote en langjarige studie laat zien dat vegetariŽrs, maar in het bijzonder veganisten een duidelijk grotere kans hebben op botbreuken, vooral van de heup.
De studie. (Januari 2021)

 

Veganisten en jodium?*
VegetariŽrs en veganisten weten doorgaans goed dat ze supplementen vitamine B12 moeten nemen, omdat B12 hoofdzakelijk te vinden is in dierlijke producten. Een kleine studie laat nu zien dat het met B12 wel goed zit doch dat tekorten aan jodium wel een probleem kunnen zijn, want het merendeel van de deelnemers bleek te lage bloedwaarden jodium te hebben. 10% van de deelnemers bleek ook nog een ijzertekort te hebben.
De studie
. (December 2020)

 

Veganisme tegen diabetes
Steeds meer studies laten zien dat diabetes type-2 aan te pakken is door een veranderende voedingsstijl. Uit een analyse van 11 studies blijkt dat een veganistisch dieet ook kan zorgen dat bloedsuikerwaarden weer normaal worden en medicatie overbodig wordt. Een veganistisch dieet bestaat alleen uit fruit, groenten, bonen en peulen, noten, zaden en volkoren granen.
De studie
. (November 2018)

 

Voordelen van meer plantaardige voeding
Weer een paar studies die de voordelen laten zien van wat meer plantaardig eten. De eerste studie laat zien dat meer plantaardige voeding en wat minder dierlijke producten kan zorgen voor een duidelijk betere bloeddruk. De tweede studie laat zien dat voeding rijk aan plantaardige eiwitten de kans op een vroegtijdige dood duidelijk doet afnemen. De derde studie laat zien dat meer plantaardige voeding met veel koolhydraten van groente en fruit, peulen en bonen en volkoren granen kan zorgen voor duidelijk betere bloedsuikerwaarden bij mensen met diabetes type-1.
De studies
1  2  3. (September 2020)

 

Gezonde voeding voor ontgiften*
Vier weken lang alleen biologische, plantaardige voeding met veel groenten, fruit, volkoren granen en noten zorgt niet alleen voor minder gewicht maar ook voor duidelijk lagere waarden aan zware metalen in het lichaam, zo laat een studie zien. 29 zware metalen werden gemeten in de haren, zowel vooraf als na 4 weken. 
De studie. (September 2020)

 

Kleine verandering, grote gevolgen
Een kleine verandering in uw voeding kan een grote impact hebben op uw gezondheid en kan zelfs uw kans op vroegtijdig overlijden halveren. Als u slechts 5 procent van uw calorieŽn uit bewerkt vlees vervangt door een plantaardig alternatief, zoals noten of groenten, wordt uw risico op hartaandoeningen op latere leeftijd drastisch verminderd zo blijkt uit een studie onder 37.000 deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. Als al 2 procent van de eiwitten uit bewerkt vlees vervangen door een gezonder alternatief daalde het risico op hart- en vaatziektes al met 32 procent. De grootste voordelen werden gezien bij degenen die 5 procent van de vleeseiwitten vervingen.
De studie
s Ļ . (Augustus 2020)

 

Plantaardige voeding tegen astma*
Een analyse laat zien dat bepaalde voeding goed is tegen en bij astma en dat is nu zeker belangrijk omdat mensen met astma veel kwetsbaarder zijn bij een infectie door het coronavirus. De analyse laat zien dat bepaalde voeding, zoals veel groenten en fruit, met volkoren granen en ander vezelrijke voeding, gunstig kunnen zijn, terwijl andere voeding, zoals zuivelproducten en voedingsmiddelen rijk aan vetten schadelijk kunnen zijn.
De studie. (Augustus 2020)

 

Voordelen van meer vegetarisch
Een vijftal studies laten weer de voordelen zien van het eten van meer vegetarisch voeding. De eerste studie laat zien dat vooral voor ouderen vegetarisch kan zorgen voor een langer leven met veel minder kans op allerlei ziektes. De tweede studie laat zien dat het eten van meer plantaardige eiwitten en meer eiwitten van zuivel en minder rood vlees ook zorgt voor een langer leven. De derde studie laat zien dat plantaardige voeding met meer olijfolie i.p.v. margarines de kans op een hartaanval duidelijk doet verminderen. De vierde studie laat zien dat voeding met veel vlees een duidelijk verhoogde kans geeft op hartproblemen, een beroerte, diabetes en verschillende soorten kanker. De laatste studie laat zien dat het verminderen van vlees in de voeding en meer vegetarische voeding zorgt voor een andere darmflora met meer goede bacteriŽn en duidelijk minder metabolieten als het amineoxide TMAO waardoor de kans hartproblemen en een hartaanval duidelijk vermindert.
(Juli 2020)

 

Meer vegetarisch minder kans op beroerte*
Een studie onder ruim 13.000 deelnemers van gemiddeld 50 jaar die 6 tot 9 jaar gevolgd werden blijkt dat het meer vegetarisch eten, met veel noten, zaden en groenten de kans op een beroerte met wel de helft doet afnemen. 
De studie. (Juli 2020)

 

Meer vegetarisch tegen infecties*
Een Taiwanese studie laat zien dat een meer vegetarische voeding wel eens kan zorgen voor minder kans op een urineweginfectie. Echte vegetariŽrs hebben volgens de studie wel 16% minder kans op urineweginfecties en dat geldt dan vooral voor mannen , mannen die trouwens ook zonder een dieetaanpassing bijna 80% minder kans hebben op een urineweginfectie dan vrouwen zo blijkt ook uit de studie.
De studie. (Juni 2020)

 

Plantaardige voeding tegen cognitieve achteruitgang*
Wereldwijd worden steeds meer mensen ouder en krijgen ook steeds meer ouderen cognitieve achteruitgang. Uit een Chinese studie onder ruim 63.000 mensen uit Singapore, die 20 jaar gevolgd werden, blijkt nu dat een meer plantaardig dieet op middelbare leeftijd kan zorgen voor duidelijk minder cognitieve achteruitgang. Zij die het meest plantaardig aten bleken tot wel 33% minder kans te hebben op cognitieve achteruitgang, later in het leven.  Meer plantaardige voeding betekent minder rood vlees, vooral als het bewerkt is, en veel plantaardig voedsel ( groenten, fruit, noten, bonen, volle granen) en vis.
De studie. (Maart 2020)

 

Plantaardig tegen diabetes
Uit een analyse van negen studies met totaal ruim 307.000 deelnemers waarvan ruim 23.000 met diabetes type-2, blijkt dat meer plantaardige voeding de kans op diabetes type-2 duidelijk kan verminderen. Dagelijks meer plantaardige i.p.v. dierlijke producten in de voeding deed de kans op diabetes al met 20% verlagen . Bij het eten van plantaardige voeding met veel volkoren producten, peulvruchten, noten, groente en fruit werd de kans al met 30% verlaagd ten opzichte van voeding met veel geraffineerde granen en suikers. 
De studie. (Juli 2019)

 

Plantaardige voeding voor gezonde nieren*
Uit een studie onder ruim 14.000 middelbare personen die 24 jaar werden gevolgd blijkt dat het eten van meer plantaardige producten de kans op chronische nierproblemen duidelijk kan verminderen. Vooral voeding met veel fruit, groente, bonen, peulen, volkoren granen en noten deden de kans op nierproblemen duidelijk afnemen.
De studie. (Juli 2019)

 

Goede plantaardige voeding voor uw hart*
Om het voortijdig doodgaan te voorkomen is voeding met meer goede plantaardige voeding belangrijk, zo blijkt uit een studie. Goede plantaardige voeding bestaat o.m. uit volkoren granen, groenten, fruit en noten, minder goede plantaardige voeding bestaat uit o.m. geraffineerde granen en fruitsappen. Minder slechte en wat meer gezonde plantaardige voeding geeft al gauw 10% minder kans op een vroegtijdige dood, zo blijkt uit de studie.

De studie. (Mei 2019)

 

Vegetarisch tegen hart- en vaatziekte*
Onderzoek laat de voordelen voor uw hart zien van een vegetarisch dieet: De kans op hart en vaatziektes en de kans om daaraan dood te gaan daalt met 40%, de kans op hoge bloeddruk daalt met 34% en verstopte slagaders worden in 91% van de gevallen geheel of grotendeels schoon gemaakt. 
De studie. (Augustus 2018)

 

De voordelen van plantaardige voeding*
Uit twee analyses van studies blijkt duidelijk dat een meer plantaardige voeding zorgt voor lagere cholesterolwaarden, lagere triglyceridenwaarden, betere bloedsuikerwaarden. Allemaal zaken voor een gezonder hart en tegen diabetes type-2 en voor een beter gewicht. Plantaardige voeding  is calorie-arm, rijk aan plantaardige eiwitten en vetten, veel voedingsvezels en zijn daardoor ook nog ontstekingremmend en verminderen de kans op kanker.
De studie
Ļ . (November 2017)

 

Groenten en fruit tegen etalagebenen*
Dat iedere dag meer groenten en fruit de kans op een beroerte en hart- en vaatziektes doet verminderen hebben studies al laten zien. Uit een nieuwe grootschalige studie blijkt dat het dagelijks eten van drie of meer porties groenten en fruit ook zorgt voor een duidelijk lagere kans op etalagebenen, een ziekte waarbij de slagaders naar en in de benen vernauwd zijn en daardoor krampende pijnen in de benen kunnen ontstaan.
De studie. (Augustus 2017)

 

Bepaalde groenten voor goed geheugen*
Uit een studie onder 40 vijfenzestigplussers blijkt dat voeding rijk groenten met de bioactieve stoffen luteÔne en zeaxanthine kunnen zorgen voor een duidelijk beter geheugen. Onder meer met speciale MRI-technieken werden in de studie de hersenactiviteiten gemeten. De hoeveelheden luteÔne en zeaxanthine werden niet alleen in het bloed gemeten doch ook fotometrisch in het oog.
De studie. (Januari 2017)

 

Plantaardige voeding en diabetes*
Uit een Amerikaanse studie onder ruim 200.000 mensen die ruim 20 jaar gevolgd werden blijkt dat meer plantaardige voeding zorgt voor een duidelijk lagere kans op diabetes type-2. Gemiddeld zorgt meer plantaardige voeding voor 20% minder kans op diabetes. Doch als ook nog eens gezonde plantaardige voeding zoals volkoren, granen, fruit, groenten, noten en bonen en peulen gegeten wordt geeft dat 34% minder kans op diabetes. Let wel op want voeding rijk aan geraffineerde granen en suikerrijke frisdranken zorgt voor een 16% hogere kans op diabetes type-2.
De studie. (Augustus 2016)

 

VegetariŽrs leven langer, maar...*
Uit een studie blijkt dat mensen die 17 jaar lang een vegetarisch dieet volgen wel 3,6 jaar langer leven. Dit wordt, volgens de onderzoekers, hoofdzakelijk bepaald door het niet iedere dag rood en bewerkt vlees wordt gegeten. Uit de tweede studie blijkt dat vegetariŽrs toch op moeten passen dat ze voldoende opname hebben van bepaalde nutriŽnten en dienen ze regelmatig hun bloedwaarden vitamine B12, ijzer, ferritine, calcium en vitamine D te laten controleren.
De studies
Ļ . (Mei 2016)

Vegetarisch eten om sneller gewicht verliezen
Om sneller en meer gewicht te verliezen lijkt volgens een studie een vegetarisch dieet beter dan ieder ander dieet, trouwens een veganistisch dieet lijkt nog beter. In de studie werd gekeken naar ruim 1.100 mensen met verschillende diŽten om af te vallen.
VegetariŽrs verloren in 18 weken ruim 2 kg meer dan deelnemers met een ander dieet. Veganisten verloren zelfs 2,5 kg meer. Volgens de onderzoekers is bij een dieet om af te vallen het niet belangrijk wat er weggelaten wordt maar wat er aangevuld wordt. Zo hebben vegetarische diŽten met veel meer volkoren producten, groenten en fruit een lage glycemische index en zijn ze rijk aan vezels, antioxidanten, mineralen en bioactieve stoffen.
De studie. (Juli 2015)

 

Meer vegetarisch voeding tegen darmkanker*
Vegetarische voeding blijkt volgens een Amerikaanse studie de kans op darmkanker duidelijk te verminderen. VegetariŽrs hebben 22% minder kans op darmkanker, veganisten 16% minder, 18% minder vegetariŽrs die wel melk en eieren eten (Ovo-lacto vegetariŽrs), 43% minder voor vegetariŽrs die wel vis eten (pescovegotariŽrs) en 8% minder voor semi-vegetariŽrs, alles in vergelijking met zij die niet vegetarisch eten.
De studie. (Mei 2015)

 

Meer plantaardig tegen hart- en vaatziektes*
Uit een studie onder ruim 450.000 Europeanen die 12 jaar gevolgd werden blijkt dat meer plantaardige producten in de voeding de kans op hart- en vaatziektes vermindert. Het eten van voeding, die voor 70% of meer uit plantaardige producten zoals groenten, fruit, bonen, granen, aardappelen, noten en olijfolie bestaat zorgt voor 20% minder kans op hart- en vaatziektes vergeleken met het eten van voeding die voor maar 45% uit plantaardige producten bestaat.
(April 2015)

 

Gezond in 21 dagen*
Uit een kleine studie onder 29 deelnemers, 12 mannen en 17 vrouwen blijkt dat 21 dagen een speciaal dieet een aanzienlijke verbetering geeft in zowel cholesterol, bloeddruk, bloedsuikerwaarden, insuline resistentie en lichaamsgewicht. Het dieet was vegetarisch, zonder dierlijke producten, geen geraffineerde producten, geen wit meel, geen conserveermiddelen, geen zoetstoffen, geen cafeÔne en geen alcohol. De ene helft kreeg ook dagelijks een supplement met krilolie met hoofdzakelijk omega-3 vetzuren. De inname van dit supplement veranderde niets aan de uitkomsten.
De studie. (September 2012)

 

Drie weken een vegetarisch dieet voor een goede gezondheid*
Uit een kleine studie onder 43 personen blijkt dat drie weken een streng vegetarisch dieet zorgt voor goede biomarkers, een sterk verhoogde antioxidatieve kracht en duidelijk minder oxidatieve stress in het lichaam. Het is ook nog eens goed voor het gewicht want de calorie-inname daalde van 2.200 naar 1.700 per dag.
Het artikel. (Juli 2011) 

VegetariŽrs hebben extra omega-3 en vitamine B12 nodig*
Uit een review van tientallen studies van de laatste dertig jaar over de biochemie van vegetarisme blijkt dat vegetariŽrs die nooit vlees of dierlijke producten eten een duidelijk verhoogde kans op trombose en aderverkalking hebben. Daardoor hebben deze vegetariŽrs hogere bloedwaarden homocysteÔne en lagere waarden van het goede cholesterol (HDL). Om hart- en vaatproblemen te voorkomen dienen zij volgens de onderzoekers dagelijks extra omega-3 vetzuren en vitamine B12 te nemen.

De studie. (Mei 2011)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                Printen      

 

(25-03-2021)