Home / Aandoeningen / ...
Vetweefsel is een type bindweefsel dat bestaat uit vetcellen (adipocyten), extracellulaire vloeistof, zenuwen en bloedvaten. De hoofdrol is energie in de vorm van vet op te slaan, hoewel het ook beschermt en het lichaam isoleert. Het heeft een belangrijke endocriene functie in het produceren van hormonen.
Wit vetweefsel komt het meeste voor, maar mensen kunnen ook bruin vetweefsel hebben.
Wit vetweefsel kan worden onderscheiden in onderhuids (subcutaan) vetweefsel, visceraal vetweefsel rond interne organen en interstitieel vetweefsel tussen cellen. Onder de huid zorgt vet voor isolatie van hitte en koude, rond de organen zorgt het voor beschermende opvulling. Vet is ook een opslagplaats, als reserve van voedingsmiddelen. Teveel vet zorgt voor extra gewicht.
In tegenstelling tot wit vetweefsel, dat voornamelijk werkt als opslagruimte voor vetten, is eigenlijk de enige functie van bruin vetweefsel het produceren van lichaamswarmte door de verbranding van vetzuren en glucose. Bij pasgeborenen bestaat ongeveer vijf procent van het lichaamsgewicht uit bruin vet, later in het leven verdwijnt meer en meer bruin vet, doch kan wel aanwezig zijn ze zo laat onderzoek zien. Bruin vet dankt zijn naam aan het veel groter aantal mitochondriën in deze vetcellen waardoor het bruin van kleur lijkt.
Een grote studie laat zien dat meer bruinvet kan zorgen voor minder symptomen van het metaboolsyndroom: betere bloedsuikerwaarden, lagere triglyceridenwaarden, beter goed cholesterol (HDL), lagere bloeddruk, minder kans op diabetes en hart- en vaatziektes. Voor mensen met overgewicht waren deze voordelen zelfs nog beter.
Uit een
zevental studies blijkt niet alleen het voordeel van bruinvet
zoals minder gewicht en een betere insulinegevoeligheid,
doch ook dat bepaalde voeding en voedingsnutriënten in de voeding kunnen zorgen voor omzetting van witvet in bruinvet. Voeding als
rozenbottels en voeding rijk aan omega-3
vetzuren, capsaïcine, resveratrol,
flavonoïden, rutine uit bijv. moerbei
en ginseng zorgen voor een duidelijk omzetting van witvet in bruinvet met alle gunstige gevolgen
van dien.
De studies 1,
2,
3,
4, 5,
6,
7.
Hier nog een uitgebreide analyse
die dat bevestigt en dat ook munt, thee met veel catechinen, curcumine,
knoflook en gember de omzetting tot bruinvet bevorderen.
Een voorlopige studie laat zien dat voeding rijk aan de bioactieve stof ellagitannine ook wel eens kan zorgen voor meer bruinvet en minder symptomen van het metaboolsyndroom.
Uit een studie blijkt dat koffie kan zorgen voor de aanmaak maar meer bruinvet waardoor minder vet opgeslagen wordt en overgewicht tegengegaan wordt. In de studie werd dit aangetoond zowel in het laboratorium als nadien bij mensen.
Naarmate we ouder worden wordt het voor de mens moeilijker om de lichaamstemperatuur op peil te houden onder koude omstandigheden. Bruin vet in het lichaam zorgt bij kou voor warmte doch behalve als baby hebben mensen niet zo veel bruin vet en bij het ouder worden wordt dat ook nog minder geactiveerd. Uit een studie weliswaar nog met muizen, die al van nature meer bruin vet hebben, blijkt nu dat een supplement met l-carnitine kan zorgen voor extra activatie van het bruin vet. L-carnitine wordt in het lichaam omgezet tot acylcarnitines die voor de activatie zorgdragen.
Onderzoek laat zien dat koude omstandigheden het vitamine A is die de omzetting van wit naar bruin vet stimuleert.
Onderzoek laat zien dat bij mensen met weinig of geen bruin vet de inname van veel BCAA's de kans op overgewicht en diabetes doet verhogen.
Teveel blootstelling aan licht en te weinig slaap zorgt volgens onderzoek dat het bruin vet minder geactiveerd wordt.
Algemene opmerking: