Home / Aandoeningen / ...

Gezonde kruiden bij Doofheid:   

 Drynaria

 Peterselie

 

Opmerkingen:

 

Gehoorschade ontstaat als iemand langere tijd wordt blootgesteld aan geluidsniveaus boven 80 dB(A), met lawaaidoofheid als uiteindelijke gevolg. Vanaf geluidniveaus van 100 dB(A) kan acute gehoorschade optreden. In bijvoorbeeld een discotheek kan het geluid makkelijk boven de 100 dB(A) uitkomen. Door gebruik van gehoorbeschermers kan gehoorschade worden voorkomen. Schade door blootstelling aan lawaai is niet omkeerbaar of te genezen. Ook kan door hoge geluidsniveaus tinnitus, oorsuizen of -fluiten, ontstaan, een zeer hinderlijke aandoening. Een kwart van de jongeren blijkt volgens een studie uit 2015 door het AMC onder ruim 300.000 mensen al gehoorschade te hebben als gevolg van harde muziek via een koptelefoon of bij het uitgaan.

Ter voorkoming:

X Gematigd alcohol gebruik gaat gehoorverlies op oudere leeftijd tegen.

X De dagelijkse inname van foliumzuur vertraagt gehoorverlies bij ouderen.

X Inname van vitamines A, C, E en magnesium voorafgaande aan blootstelling aan veel geluid doet volgens voorlopig onderzoek gehoorschade flink verminderen. Dezelfde nutriënten doen volgens een ander onderzoek de kans op gehoorverlies bij het gebruik van het antibioticum Gentamicine verhinderen.

X Regelmatige inname van resveratrol lijkt volgens een voorlopige studie gehoorschade tegen te gaan.

X Twee keer per week vis eten geeft volgens een studie wel 20% minder kans op gehoorverlies.

X Een dierenstudie laat zien dat vitamine B3 in de vorm van nicotinamide ribose (NR) zou kunnen beschermen tegen gehoorschade en mogelijk andere zenuwproblemen.

X Uit een grote, langjarige studie blijkt dat het eten van gezonde voeding de kans op gehoorverlies bij het ouder worden flink kan verminderen. Een meer mediterraan dieet met extra virgin olijfolie, volkoren granen, veel groenten en fruit, noten en zaden en meer vis doen de kans op gehoorverlies bij het ouder worden wel met 30% afnemen. Hier nog een studie die dat bevestigt.

X Bij het ouder worden kan vermindering van het gehoor tegengegaan worden door aandacht te schenken aan bepaalde voeding, zo laat ook ander onderzoek zien. Vooral meer voeding met zaden, noten, fruit, zeewier en rijk aan vitamine A kunnen bij het ouder worden gehoorverlies tegengaan.

 

 

X Het regelmatig nemen van pijnstillers als aspirine, paracetamol en ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) als ibuprofen, diclofenac en naproxen kunnen volgens onderzoek een duidelijk verlies aan gehoor geven. Dit geldt vooral voor mannen die jonger zijn dan 60 jaar, zij hebben wel 33% meer kans op doofheid bij het geregeld gebruik van aspirine dan onregelmatige gebruikers. Bij NSAID’s hebben geregelde gebruikers jonger dan 50 jaar wel 60% meer kans, in de leeftijd van 50 tot 60 is dat 32% en boven de zestig 16%. Voor paracetamol liggen deze percentages resp. op 99%, 38% en 16%.

X Volgens onderzoek kan slaapapneu leiden tot gehoorschade.

X Regelmatige blootstelling aan verkeerslawaai zorgt voor een hogere bloeddruk, en gehoorschade. Dit laatste is zeker het geval bij het regelmatig rijden met open dak of open ramen waardoor het geluidsniveau wel 90 dB(A) of meer kan worden. Langere blootstelling aan 80 dB(A) of meer kan al tot blijvende gehoorschade leiden. Het rijden met open ramen in een stedelijke omgeving zorgt volgens onderzoek bovendien ook nog voor fors meer blootstelling aan fijnstof.

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(18-06-2021)