Home / Nieuws / ...

 

Uw hart en dementie?
Bij ongezonde hart en vaten vaker dementie 
Hoe beter de cardiovasculaire gezondheid op vijftigjarige leeftijd, hoe kleiner de kans op dementie. Dit vonden Séverine Sabia e.a. in een prospectieve cohortstudie onder 7899 participanten, gepubliceerd in The BMJ. 
De onderzoekers volgden gezonde participanten vanaf 50-jarige leeftijd gemiddeld 24,7 jaar tot het optreden van dementie, overlijden of het einde van het onderzoek. Ze deelden de participanten in naar slechte, gemiddelde en goede cardiovasculaire gezondheid op basis van de Life Simple 7 Cardiovascular Health Score – bestaande uit de factoren roken, dieet, lichaamsactiviteit, BMI, nuchter glucose, cholesterolwaarde en bloeddruk. Hierbij geldt: hoe hoger de score, hoe beter de cardiovasculaire gezondheid. 
In totaal kregen 347 participanten dementie. Dit kwam het meest voor in de groep met slechte cardiovasculaire gezondheid (3,2 gevallen per 1000 persoonsjaren), gevolgd door de groep met gemiddelde (1,8 per 1000 levensjaren) en goede cardiovasculaire gezondheid (1,3 per 1000 levensjaren). Elk extra punt in de cardiovascular health-score correspondeerde met een afname in de kans op dementie. Bovendien was bij patiënten met een lage cardiovascular health-score die uiteindelijk geen hart- en vaatziekten ontwikkelden het risico op dementie ook hoger.
Eerdere studies konden het verband tussen cardiovasculaire gezondheid en dementie niet altijd aantonen. De auteurs verklaren dit doordat risicofactoren vaak bij oudere patiënten worden bestudeerd en dat patiënten maar kort worden gevolgd. Hierdoor is er meer kans op reverse causation bias, waarbij het lijkt of dementie leidt tot een slechtere cardiovasculaire gezondheid in plaats van andersom. 
Epidemiologen Carol Brayne en Fiona Matthews bekritiseren het eenmalig meten van de cardiovascular health-score, die door het leven heen kan veranderen. Ook het niet vermelden van het verband tussen cognitieve uitkomsten en factoren als leeftijd, geslacht, opleiding en sociaaleconomische status, terwijl deze de cardiovasculaire gezondheid al voor het 50ste levensjaar beïnvloeden, is deel van hun kritiek. 
Bron: Medisch contact
De studie. (Augustus 2019)