Home / Aandoeningen / ...
Opmerkingen:
Gehoorschade ontstaat als iemand langere tijd wordt blootgesteld aan geluidsniveaus boven 80 dB(A), met lawaaidoofheid als uiteindelijke gevolg. Vanaf geluidniveaus van 100 dB(A) kan acute gehoorschade optreden. In bijvoorbeeld een discotheek kan het geluid makkelijk boven de 100 dB(A) uitkomen. Door gebruik van gehoorbeschermers kan gehoorschade worden voorkomen. Schade door blootstelling aan lawaai is niet omkeerbaar of te genezen. Ook kan door hoge geluidsniveaus tinnitus, oorsuizen of -fluiten, ontstaan, een zeer hinderlijke aandoening. Een kwart van de jongeren blijkt volgens een studie uit 2015 door het AMC onder ruim 300.000 mensen al gehoorschade te hebben als gevolg van harde muziek via een koptelefoon of bij het uitgaan.
Uit studies is gebleken dat gehoorproblemen die ontstaan bij mensen vanaf 50 jaar vaak te wijten zijn aan het ouder worden van de hersenen en niet zo zeer het gehoororgaan omdat dat doorgaans (nog) prima is. Het blijkt dat “feedback” problemen in de hersenen de oorzaak zijn. Bij gezonde hersenen worden de geluiden die het oor opvangt gefilterd zodat onnodige en ongewenste geluiden weg gelaten worden. Door het ouder worden van de hersenen wordt langzaam al vanaf de leeftijd van 40-50 jaar dit filteren minder. Door deze slechtere filtering gaat men minder horen wat men wil horen en begint ook slijtage te ontstaan aan het gehoororgaan, dat nu met meer geluiden te maken krijgt. Voor de omgeving is een tip wel belangrijk praat tegen iemand met deze problemen niet harder doch langzamer en duidelijk. Niet harder omdat daardoor bijna zeker de persoon nog minder juiste geluiden hoort en bij langzamer heeft de persoon meer tijd om het juiste wel te horen.
Bij het ouder worden treedt doorgaans ook gehoorverlies op. Ondanks dat dit gehoorverlies makkelijk vast te stellen en te behandelen is laten weinig ouderen dit vaststellen of behandelen. Dat dit wel belangrijk is blijkt uit een studie onder ruim 5.200 vijftigplussers: gehoorverlies kan de kans op een depressie duidelijk verhogen. Een andere studie laat zien dat ook de kans op cognitieve achteruitgang duidelijk verhoogd wordt, hier nog een studie die dat bevestigt en dat dit te voorkomen is door het gebruik van een hoorapparaat. Nog een andere studie laat zien dat bij gehoorverlies duidelijk minder lichamelijke activiteiten uitgevoerd worden met alle nadelige gevolgen van dien.
Een studie onder 115.000 vijfenzestigplussers laat zien dat het belangrijk kan zijn om bij gehoorverlies een hoortoestel te gebruiken. Het gebruik van een hoortoestel doet, zo blijkt uit de studie, de kans op dementie of de ziekte van Alzheimer wel met 18% verlagen en tevens wordt daardoor ook de kans op vallen 13% kleiner en de kans op een depressie werd 11% kleiner. Hier nog een studie met vergelijkbare resultaten.
Hier een studie die laat zien wat in de hersenen verandert door gehoorverlies, waardoor de kans op cognitieve problemen toeneemt.
Ter
voorkoming:
X Gematigd alcohol gebruik gaat gehoorverlies op oudere leeftijd tegen.
X De dagelijkse inname van foliumzuur vertraagt gehoorverlies bij ouderen.
X Inname van vitamines A, C, E en magnesium voorafgaande aan blootstelling aan veel geluid doet volgens voorlopig onderzoek gehoorschade flink verminderen. Dezelfde nutriënten doen volgens een ander onderzoek de kans op gehoorverlies bij het gebruik van het antibioticum Gentamicine verhinderen.
X Regelmatige inname van resveratrol lijkt volgens een voorlopige studie gehoorschade tegen te gaan.
X Twee keer per week vis eten geeft volgens een studie wel 20% minder kans op gehoorverlies.
X Een dierenstudie laat zien dat vitamine B3 in de vorm van nicotinamide ribose (NR) zou kunnen beschermen tegen gehoorschade en mogelijk andere zenuwproblemen.
X Uit een grote, langjarige studie blijkt dat het eten van gezonde voeding de kans op gehoorverlies bij het ouder worden flink kan verminderen. Een meer mediterraan dieet met extra virgin olijfolie, volkoren granen, veel groenten en fruit, noten en zaden en meer vis doen de kans op gehoorverlies bij het ouder worden wel met 30% afnemen. Hier nog een studie die dat bevestigt.
X Bij het ouder worden kan vermindering van het gehoor tegengegaan worden door aandacht te schenken aan bepaalde voeding, zo laat ook ander onderzoek zien. Vooral meer voeding met zaden, noten, fruit, zeewier en rijk aan vitamine A kunnen bij het ouder worden gehoorverlies tegengaan.
X Het regelmatig nemen van pijnstillers als aspirine, paracetamol en ontstekingsremmende medicijnen (NSAID’s) als ibuprofen, diclofenac en naproxen kunnen volgens onderzoek een duidelijk verlies aan gehoor geven. Dit geldt vooral voor mannen die jonger zijn dan 60 jaar, zij hebben wel 33% meer kans op doofheid bij het geregeld gebruik van aspirine dan onregelmatige gebruikers. Bij NSAID’s hebben geregelde gebruikers jonger dan 50 jaar wel 60% meer kans, in de leeftijd van 50 tot 60 is dat 32% en boven de zestig 16%. Voor paracetamol liggen deze percentages resp. op 99%, 38% en 16%.
X Volgens onderzoek kan slaapapneu leiden tot gehoorschade.
X Regelmatige blootstelling aan verkeerslawaai zorgt voor een hogere bloeddruk, en gehoorschade. Dit laatste is zeker het geval bij het regelmatig rijden met open dak of open ramen waardoor het geluidsniveau wel 90 dB(A) of meer kan worden. Langere blootstelling aan 80 dB(A) of meer kan al tot blijvende gehoorschade leiden. Het rijden met open ramen in een stedelijke omgeving zorgt volgens onderzoek bovendien ook nog voor fors meer blootstelling aan fijnstof.
Algemene opmerking:
URL van deze pagina:
(18-06-2021)