Home / Aandoeningen / ...

 

Gezonde voeding bij bacteriŽle infecties:

 

Yoghurt

Honing

Groene thee

Sesamzaad

Daikon

Tomaten

Pompoen

 

Gezonde kruiden bij bacteriŽle infecties:

 

 Echinacea

Alant

Knoflook

Mierikswortel

Oregano

Nootmuskaat

Bieslook

 

Goede supplementen bij bacteriŽle infecties:

 

Propolis

 

Goede nutriŽnten bij bacteriŽle infecties:

 

Vitamine D

Vezels

 

Opmerkingen:

 

Doorgaans wordt antibiotica ingezet bij een bacteriŽle infectie doch alleen bij zeer ernstige bacteriŽle infecties moet eigenlijk alleen antibiotica worden ingezet.

Antibiotica zorgt dat ook gezonde bacteriŽn in de darmen het loodje kunnen leggen of antibioticaresistent worden en dit kan langdurige gevolgen hebben voor de darmflora zoals een flink tekort aan bijv. B vitamines en vitamine K. Antibiotica kan vaak als gevolg van overgroei van de bacterie Clostridium difficile ook diaree en mogelijke complicaties veroorzaken waarbij de inname van probiotica nuttig kan zijn. Volgens onderzoeken is het verstandig bij langdurig gebruik van antibiotica te zorgen voor goede glutathion waarden in het lichaam, waardoor de nadelen van antibiotica duidelijk verminderen. De combinatie van antibiotica met een zilveroplossing kan volgens onderzoek de werking duidelijk verbeteren. Onderzoek laat zien dat het eten van cranberry's bij het gebruik van antibiotica positief kan werken en ook resistentie tegen antibiotica kan tegengaan.

Hier een artikel dat laat zien dat het vele gebruik van antibiotica ons ziekt maakt.

Een ander onderzoek laat zien dat het vaker gebruik van antibiotica de darmflora zodanig kan veranderen dat suikers niet goed meer kunnen worden omgezet en zo de kans op diabetes type-2 duidelijk vergroot wordt.

Bij baby's en peuters waar de darmflora nog in opbouw is gebruik dan alleen antibiotica als het echt nodig is. Antibiotica belemmert de opbouw van een gezonde darmflora en dat over lange tijd, hier onderzoeken Ļ   die dat nog eens bevestigen.

Een ander groot nadeel van antibiotica is de enorme belasting van het milieu, onderzoek laat zien dat in alle grote rivieren wereldwijd al alarmerende hoeveelheden antibiotica worden aangetroffen.

Fagen Ė voluit ook wel bacteriofagen genoemd Ė zijn virussen die het voorzien hebben op bacteriŽn. Wetenschappers ontdekten ze aan het eind van de negentiende eeuw, waarna ze kortstondig ingezet werden om bepaalde bacteriŽle infecties te bestrijden. Met de opkomst van antibiotica, raakten de fagen een beetje in de vergetelheid. Maar de laatste jaren is daar Ė mede doordat steeds meer bacteriŽn resistent blijken voor antibiotica Ė verandering in gekomen. En inmiddels wordt voorzichtig weer gekeken of fagen Ė eigenlijk de natuurlijke vijanden van bacteriŽn Ė ingezet kunnen worden om (ziekmakende bacteriŽn) te doden,  of fagen kunnen samen met antibiotica ingezet worden om de groeisnelheid van bacteriŽn af te remmen. Een bijkomend voordeel van fagen is dat ze bacteriŽn heel gericht uit kunnen schakelen. Als we ze correct gebruiken, kunnen fagen heel specifiek de bacteriŽn die de secundaire infecties veroorzaken, aanvallen. Ze verwijderen zo de ziekmakende bacteriŽn, maar laten het verdere, fragiele, microbioom intact.Ē

Let op:

 

Meer over de Escherichia coli bacterie en STEC en EHEC, en over ESBL.

 

Zie ook de verschillende infecties.

 

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over bacteriŽle infecties.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                            Printen      

 

(25-02-2021)