Home / Aandoeningen / ...
Gezonde voeding bij bacteriële infecties:
Gezonde kruiden bij bacteriële infecties:
Goede supplementen bij bacteriële infecties:
Goede nutriënten bij bacteriële infecties:
Opmerkingen:
Doorgaans wordt antibiotica ingezet bij een bacteriële infectie doch alleen bij zeer ernstige bacteriële infecties moet eigenlijk alleen antibiotica worden ingezet.
Antibiotica zorgt dat ook gezonde bacteriën in de darmen het loodje kunnen leggen of antibioticaresistent worden en dit kan langdurige gevolgen hebben voor de darmflora zoals een flink tekort aan bijv. B vitamines en vitamine K. Antibiotica kan vaak als gevolg van overgroei van de bacterie Clostridium difficile ook diaree en mogelijke complicaties veroorzaken waarbij de inname van probiotica nuttig kan zijn. Volgens onderzoeken is het verstandig bij langdurig gebruik van antibiotica te zorgen voor goede glutathion waarden in het lichaam, waardoor de nadelen van antibiotica duidelijk verminderen. De combinatie van antibiotica met een zilveroplossing kan volgens onderzoek de werking duidelijk verbeteren. Onderzoek laat zien dat het eten van cranberry's bij het gebruik van antibiotica positief kan werken en ook resistentie tegen antibiotica kan tegengaan.
Hier een artikel dat laat zien dat het vele gebruik van antibiotica ons ziekt maakt.
Een ander onderzoek laat zien dat het vaker gebruik van antibiotica de darmflora zodanig kan veranderen dat suikers niet goed meer kunnen worden omgezet en zo de kans op diabetes type-2 duidelijk vergroot wordt.
Bij baby's en peuters waar de darmflora nog in opbouw is gebruik dan alleen antibiotica als het echt nodig is. Antibiotica belemmert de opbouw van een gezonde darmflora en dat over lange tijd, hier onderzoeken ¹ ² ³ die dat nog eens bevestigen.
Een ander groot nadeel van antibiotica is de enorme belasting van het milieu, onderzoek laat zien dat in alle grote rivieren wereldwijd al alarmerende hoeveelheden antibiotica worden aangetroffen.
Fagen – voluit ook wel bacteriofagen genoemd – zijn virussen die het voorzien hebben op bacteriën. Wetenschappers ontdekten ze aan het eind van de negentiende eeuw, waarna ze kortstondig ingezet werden om bepaalde bacteriële infecties te bestrijden. Met de opkomst van antibiotica, raakten de fagen een beetje in de vergetelheid. Maar de laatste jaren is daar – mede doordat steeds meer bacteriën resistent blijken voor antibiotica – verandering in gekomen. En inmiddels wordt voorzichtig weer gekeken of fagen – eigenlijk de natuurlijke vijanden van bacteriën – ingezet kunnen worden om (ziekmakende bacteriën) te
doden, of fagen kunnen samen met antibiotica ingezet worden om de groeisnelheid van bacteriën af te
remmen. Een bijkomend voordeel van fagen is dat ze bacteriën heel gericht uit kunnen
schakelen. Als we ze correct gebruiken, kunnen fagen heel specifiek de bacteriën die de secundaire infecties veroorzaken, aanvallen. Ze verwijderen zo de ziekmakende bacteriën, maar laten het verdere, fragiele, microbioom intact.”
Het lijkt erop dat rode wijn en het sap van rode druiven effectief zijn in de bestrijding van bacteriële infecties.
Veel groene thee (wel 10 koppen per dag) werkt zeer effectief tegen een bloedvergiftiging als gevolg van een bacteriële infectie.
Het regelmatig drinken van koffie of warme thee verlaagt de kans op een bacteriële infectie in mond- en neusholte.
Vezelrijke voeding is goed tegen bacteriële infecties.
Een bacterie, de Helicobacter pylori die bij veel mensen voorkomt in de maag kan bij een klein percentage maagpijn, maagzweren of maagslijmvliesontsteking en ook verhoogde waarden geglyceerd hemoglobine en diabetes type-2 veroorzaken. De aanwezigheid van deze Helicobacter Pylori bacterie in de maag blijkt volgens onderzoeken ¹ ² ook een hogere kans te geven op maagkanker, hier studies ¹ ² ³ die mogelijke oorzaken laten zien. Voor bestrijding van deze bacterie is het dagelijks eten van broccoli (een paar rauwe roosjes) goed zo ook manukahoning, aloë vera, groene thee, probiotica en melk . Uit een voorlopige studie lijkt het dat het eten van peren (met schil) ook een bijdrage kan leveren bij de aanpak van de de Helicobacter pylori bacterie. De bioactieve stof piperine uit zwarte peper blijkt volgens studies ¹ ² alleen of samen met capsaïcine de Helicobacter Pylori bacterie in de maag te kunnen aanpakken en maagkanker tegen te gaan.
De vezels in blauwe bessen zijn heel goed in het bestrijden en tegengaan van darminfecties, probiotische bacteriën zoals lactobacillus en bifidobacterium verhogen de werking van de blauwe bessen nog eens extra. Een deel van het grote succes van blauwe bessen in het bestrijden van darminfecties is dat ontstekingveroorzakende bacteriën "ingepakt" worden door de slechts deels afgebroken vezels van de blauwe bessen en deze bacteriën daardoor geen kans krijgen in contact te komen met de celwand van de dikke darm en via de ontlasting afgevoerd worden.
Het omega-3 vetzuur DHA geeft volgens onderzoek goede resultaten in de behandeling van bacteriële infecties.
Een zalf op basis van granaatappel lijkt effectief te werken bij bacteriële infecties, zie hier.
Goede bloedwaarden vitamine D zijn zeer belangrijk voor een goede bestrijding van virale en bacteriële infecties. Vitamine D zet witte bloedcellen aan tot het maken van natuurlijke eiwitten met antibiotische activiteiten. Zo doet voldoende vitamine D de longen aanzetten tot het maken van cathelicidine, een LL37 eiwit dat een natuurlijk antibioticum is tegen bacteriën in de longen. In de mond zorgt vitamine D dat bacteriële infecties, die kunnen leiden tot tandvleesontstekingen en parodontitis aangepakt worden.
Allicine en diallyl disulfide zijn zeer efficiënt tegen verscheidene bacteriën, waaronder listeria. Deze listeria kan ook bestreden worden met extracten van het blad van de johannesbroodboom en volgens ander onderzoek door omega-3 vetzuren.
De bioactieve stof diallyl disulfide in knoflook is wel meer dan 100x effectiever is in het bestrijden van de Campylobacter bacterie dan antibiotica. Deze bacterie is verantwoordelijk voor de meest voorkomende infectieziektes. Het probleem bij bacteriële infecties kan zijn dat de bacteriën een biofilm vormen. Antibiotica heeft de grootste moeite om bacteriën in deze biofilm aan te vallen. Volgens onderzoek gaat uitgeperste knoflook de vorming van deze biofilm tegen. Bij een infectie wordt ook een lipide, rhamnolipide geproduceerd die de bacteriën scheidt van de witte bloedcellen en daardoor voorkomt dat deze de bacteriën aanvallen. Het in de knoflook aanwezige allicine gaat de productie van dit rhamnolipide tegen.
De plantolie van tijm gevolgd door die van kaneel blijken zeer effectief te zijn in de bestrijding van stafylokokken, waaronder de MRSA. Veel van deze bacteriën bevinden zich op de huid en binnen 60 minuten kan tijmolie zo goed als alle bacteriën doden.
Korianderolie kan een brede waaier aan schadelijke bacteriën uitschakelen, zelfs antibioticaresistente. Verschillende bacterie stammen, waaronder Escherichia coli, salmonella, Bacillus cereus en MRSA worden door een oplossing met slechts 1,6% korianderolie gedood. Koriander doet dit door de het membraan om de bacterie te beschadigen waardoor de barrière tussen de bacterie en de omgeving wegvalt en de bacterie het loodje legt.
Ahornsiroop blijkt volgens onderzoeken nog veel meer bioactieve stoffen te bevatten als al bekend waren. Bioactieve stoffen waarvan bekend is dat die anti-kanker, anti-bacteriële en anti-diabetes eigenschappen hebben. De anti-bacteriële werking en het tegengaan van een bacteriële film van ahornsiroop blijkt nog eens uit de volgende studies ¹ ².
Honing is volgens onderzoeken een zeer effectief antibioticum. In honing zitten verschillende antibacteriële stoffen waaronder methylglyoxaal (ook pyruvaldehyde genoemd, een aldehyde van pyrodruivenzuur) en waterstofperoxide die zeer goed de groei van verschillende bacteriën zoals Bacillus subtili, Escherichia coli (E.coli), Staphylococcus aureus en Pseudomonas aeruginosa verhinderen. Een andere studie laat de voordelen van honing zien in de bestrijding van bacteriële infecties. In tegenstelling tot antibiotica pakt honing niet de groei van de bacterie aan, zodat de bacterie ook geen resistentie op kan bouwen zoals tegen antibiotica. De unieke eigenschappen van honing zijn volgens de wetenschappers een combinatie van wapens tegen een bacteriële infectie: waterstofperoxide, het proces van osmose, het hoge suikergehalte en belangrijke antioxidanten, zoals cafeïnezuur, ellagitaninnes en andere flavonoïden. Door het hoge suikergehalte wordt door osmose water uit de cellen van de bacteriën gehaald waardoor deze uitdrogen en afsterven. Honing verstoort ook het mechanisme van Quorum sensing, een mechanisme waarbij meerdere bacteriën hun genexpressie kunnen afstemmen afhankelijk van de populatiedichtheid en een biofilm kunnen vormen ter afscherming van de bacteriën.
Manukahoning is honing van de bloemen van de manukaboom ook wel Tea tree of Theeboom genoemd. Deze honing blijkt te beletten dat bacteriën zoals streptokokken, pseudomonadaceae en stafylokokken zoals MRSA de kans krijgen zich aan weefsel te hechten en daardoor wordt een infectie voorkomen. Hier nog een studie die laat zien dat verdunde manukahoning de biofilm van bacteriën doet afbreken en zo huishoudbacteriën kan vernietigen. Ander onderzoek laat zien dat manukahoning in staat is om resistente bacteriën, die gevonden worden bij taaislijmziekte (cystische fibrose), aan te pakken.
Kurkuma zorgt voor een sterker immuunsysteem, waardoor infecties tegengegaan kunnen worden. De bioactive stof curcumine in kurkuma zorgt voor een sterker aangeboren (“innate”) immuunsysteem doordat curcumine de productie van het antimicrobieel peptide, cathelicidine wel doet verdrievoudigen. Hierdoor kan het immuunsysteem veel beter allerlei bacteriën, virussen en schimmels bestrijden. Het is al bekend dat ook vitamine D de hoeveelheid van het peptide cathelicidine, zij het nog duidelijk wat meer doet toenemen.
Zink kan ook bacteriële infecties bestrijden. Onderzoek met de meest dodelijke bacterie, de pneumokok (Streptococcus pneumoniae), een bacterie die ernstige ziektes zoals longontsteking, meningitis, septis en buikvliesontsteking veroorzaakt en jaarlijks wereldwijd miljoenen mensen dood, leert dat deze bacterie voor eigenbehoud en zijn aanval op het lichaam mangaan nodig heeft en zo blijkt uit onderzoek zink zorgt ervoor dat mangaan de bacterie niet kan bereiken. Let op: Onderzoek laat zien dat teveel zink averechts kan werken en een bacteriële infectie kan bevorderen.
Etherische olie van Chinese kaneel (Cinnamomum cassia) kan volgens studie goede diensten bewijzen ter voorkoming van een voedselvergiftiging door een bacteriële infectie als gevolg van E.coli bacteriën. Slechts een zeer lage concentratie (1 druppel op 100 ml water) kaneelolie is nodig om de verschillende stammen van de E.coli bacterie te kunnen vernietigen. Thuis kunt u bijv. door het alleen al het wassen met een oplossing van kaneelolie zorgen dat bij het wassen van voeding zoals vlees, fruit en groenten de bacteriën gedood worden.
Bacteriële infecties vormen ook steeds meer een biofilm waarbij de communicatie tussen de bacteriën van belang is voor deze vorming en sterkte van de biofilm. Kaneel heeft in al verschillende studies laten zien werkzaam te zijn tegen een bacteriële infectie. Een belangrijk bestanddeel van kaneel is cinnamaldehyde (CAD), een bestanddeel dat verantwoordelijk is voor de smaak en geur van kaneel. In etherische olie van kaneel zit veel van deze stof. De wetenschappers onderzochten nu of en hoe dit cinnamaldehyde een bacteriële infectie aan kan pakken. Uit de studie blijkt dat in ¾ van de gevallen CAD een biofilm kan afbreken, ook voorkomt het de vorming van een biofilm en het verspreiden van de bacteriën.
Dadelstroop lijkt goede antibacteriële werking te hebben, wellicht nog sneller dan honing zo blijkt uit een laboratoriumstudie. Dadelstroop werd getest met verschillende ziekteverwekkende bacteriën zoals Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus en Pseudomonas aeruginosa. In de studie werden de effecten gemeten van dadelstroop en manukahoning op de verschillende bacteriën. In alle gevallen werd de groei van de bacteriën bestreden, dadelstroop deed het zelfs sneller dan de manukahoning.
Voor behandeling van bacteriële infecties bij wonden kijk hier.
Het extract van de bladeren van de kastanje blijkt volgens onderzoek de bacteriële infectie met de Staphylococcus aureus bacterie aan te kunnen pakken.
Studie laat zien dat Kefir kan helpen bij het bestrijden van bacteriële infecties, ontstekingen en anti-oxidatieve kracht heeft.
Cranberry's blijken volgens onderzoek ook goed een bacteriële infectie aan te kunnen pakken. De vele bioactieve stoffen zoals proanthocyanen blijken te zorgen dat bacteriën zoals E.coli zich niet kunnen hechten, zoals bijv. bij urineweginfecties.
Een directe behandeling met speciale antibiotica doet doorgaans de ziekte van lyme aanpakken doch tot wel 20% van de geïnfecteerde mensen heeft daar lange tijd nog nadelige gevolgen van, doorat sommige bacteriën resistent zijn tegen de behandeling. Uit een studie, weliswaar nog in het laboratorium, blijkt dat etherische oliën ook die bacterie kunnen aanpakken en wellicht nog beter dan antibiotica, althans in het laboratorium. Zeer kleine hoeveelheden etherische oliën van zowel knoflook als tijm, kaneel, komijn, eucalyptus, mirre of piment bleken het meest effectief te zijn. De onderzoekers willen zo snel mogelijk hun bevindingen in muizen gaan controleren.
Let op: Veel zout in de voeding zorgt volgens een voorlopig onderzoek voor een zwakker immuunsysteem met meer kans op een bacteriële infectie.
Let op:
Een ernstige voedselinfectie door een salmonella bacterie verhoogt de kans op darmkanker flink volgens onderzoek.
Sommige bacteriën worden volgens wetenschappers resistenter tegen antibiotica en kunnen ernstige infecties veroorzaken wanneer ze regelmatig in contact komen met lage doses van tea tree oil, olie van de Manuka of theeboom. Dat product is terug te vinden in verschillende schoonheidsproducten zoals o.a. zeep, shampoos en body lotions. Tea tree oil kan wel een effectieve anti-microbe stof zijn wanneer het in een hoge concentratie, van meer dan 4% gebruikt wordt.
Uit een analyse van 27 studies van de afgelopen 25 jaar over gewone en antibacteriële zeep blijkt dat gewone zeep in vergelijking met antibacteriële zeep veelal op basis van triclosan net zo goed schoonmaakt. De antibacteriële zeep geeft daarbij nog de kans dat bacteriën weerstand gaan opbouwen tegen antibiotica. Andere onderzoeken ¹ ² bevestigen dit nog eens. Triclosan zorgt volgens onderzoek ook nog eens op duidelijk grotere kans op een bacteriële infectie in de neus en volgens ander onderzoeken ¹ ² tot ontwikkelingsstoornissen en de groei van kankercellen, zoals in de lever.
GSM's en toetsenborden van computers zijn een grote bron van bacteriën, zo ook vaatdoekjes. Om deze laatste effectief te behandelen kijk hier.
Bacteriën (en virussen) kunnen wel drie dagen in een vochtige omgeving overleven. Op een ondergrond van koper of koperlegeringen zoals brons en messing is hun overlevingskans binnen 1 uur gereduceerd tot nihil.
Volgens onderzoek kunnen bacteriën zoals MRSA en E.coli tot wel 7 dagen overleven op armsteunen en stoelzakken in een vliegtuig, oppassen dus.
Bacteriën die in onze darmen leven kunnen onze hersenen en ons gedrag beïnvloeden. In de darmen leven miljarden bacteriën die een belangrijke rol spelen in het behouden van onze gezondheid. Ze halen energie uit onze voeding, beschermen ons tegen infecties en voeden de cellen in de darmen. Een verstoring van de bacteriënhuishouding in de darmen door bijv. antibiotica of een infectie resulteert in gedragsveranderingen, minder voorzichtig en angstig. De verandering gaan ook gepaard met een verhoogde hersenactiviteit in de gebieden verantwoordelijk voor angst en depressie.
Uit een voorlopige studie blijkt dat de darmbacteriën een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van witte bloedcellen die zorgen dat het immuunsysteem infecties kan bestrijden. In het menselijk lichaam zitten duizenden soorten microben die essentieel zijn voor een goede gezondheid. De hoogste concentratie en diversiteit van deze soort wordt gevonden in het maagdarmkanaal en de dikke darm in het bijzonder. Goede darmbacteriën spelen volgens de studie een belangrijke rol in de ontwikkeling van aangeboren immuuncellen - specifiek macrofagen, monocyten en neutrofielen - en speciale witte bloedcellen die een eerste verdedigingslinie vormen tegen binnendringende ziekteverwekkers. Deze witte bloedcellen circuleren niet alleen in het bloed, maar worden ook opgeslagen in de milt en het beenmerg en veroorzaken zo ook buiten de darmen een belangrijk immuun effect. Goede darmbacteriën bevorderen hematopoëse, een proces waarbij uit een multipotente, hematopoëtische stamcel in het beenmerg o.a. witte bloedcellen gevormd worden. Door een gezonde darmflora herstelt snel bij een bacteriële infectie. Na het gebruik van antibiotica, waardoor veel darmbacteriën afsterven, wordt het moeilijk of niet om te herstellen van nog een bacteriële infectie.
Volgens onderzoek blijkt wel bij 40% van de klachten van de onderrug een bacteriële infectie de oorzaak te zijn.
Let op: Bij hoesten en niezen kan volgens onderzoek aanwezige bacteriën in de luchtwegen wel tot 4 meter verspreid worden en tot wel 45 minuten blijven leven. De mond bij hoesten of niezen afdekken en zonodig de handen wassen kan geboden zijn.
Let op: Het routinematig gebruik van antibiotica, de fluorochinolonen zoals ciprofloxacine, moxifloxacine, levofloxacine en ofloxacine kan duidelijke bijwerkingen veroorzaken vandaar dat de FDA (Amerikaanse toezichthouder) in juli 2016 besliste dat deze groep geneesmiddelen slechts als 2e keus mag worden gebruikt. Het gebruik van fluorochinolonen zoals ciprofloxacine doet volgens onderzoeken ¹ ² ook de kans op een aneurysma van de aorta vergroten en volgens een ander onderzoek de kans op hartkleplekkages. Langdurig gebruik doet, volgens de CBG ook de kans op spier- en zenuwschade duidelijk vergroten.
Let op: Volgens onderzoek kan medicatie veel bij hoge bloeddruk, hartfalen, nieraandoeningen en migraine gebruikt wordt, de Angiotensine antagonisten (merknamen: azilzartan, candesartan, eprosartan, irbesartan, losartan, olmesartan, telmisartan en valsartan) beter niet gecombineerd worden met het antibioticum Co-trimoxazol. Deze combinatie geeft een duidelijk hogere kans op een plotse dood.
Let op: Langdurig antibioticagebruik doet volgens onderzoek de kans op darmkanker verhogen.
Let op: Het gebruik van antibiotica kan zorgen dat het verdedigingssysteem tegen het griepvirus in de longen duidelijk verzwakt wordt, zo blijkt uit een gedegen onderzoek bij muizen. Ander onderzoek laat zien dat antibiotica-gebruik de werking van een griepvaccin duidelijk kan doen afnemen.
Let op: Hoewel antibiotica levensreddende medicijnen kunnen zijn in de aanpak van bacteriële infecties, verhogen ze ook het risico op een reeks andere ernstige chronische aandoeningen, waaronder hartaandoeningen en sommige kankers, blijkt uit nieuw onderzoek. Dit komt omdat antibiotica ook de belangrijke korteketen vetzuren vernietigen. Deze korteketenvetzuren zijn belangrijk voor een gezonde darmflora en een goede werking van het immuunsysteem. Een gezonde darmflora beschermt ons tegen infecties en ontstekingen die het begin van veel chronische ziekten zoals artritis, hartproblemen en kanker zijn. Volgens de onderzoekers moet het gebruik van antibiotica dan ook alleen worden beperkt tot levensbedreigende noodinfecties; de natuurlijke afweermechanismen van het lichaam moeten de rest kunnen behandelen.
Let op: Meer studies laten zien dat antibiotica de kans op een auto-immuunziekte doet vergroten. Uit een Britse studie waarin ruim 22.000 mensen met reumatische artritis (RA) en ruim 90.000 gezonde mensen tien jaar gevolgd werden blijkt dat het gebruik van antibiotica de kans op RA wel met 60% kan vergroten. Vooral antibiotica voorgeschreven voor luchtweginfecties bleek een flink grotere kans te geven, zij die voor deze aandoening geen antibiotica namen bleken ook geen verhoogde kans op RA te hebben.
Let op: Uit een studie onder ruim 36.000 vrouwen die bijna 8 jaar werden gevolgd blijkt dat vrouwen, ouder dan veertig, die meer als twee maanden antibiotica nemen, wel 30% meer kans hebben op hartproblemen en een beroerte.
Let op: Volgens onderzoek doet het gebruik van antibiotica en vooral de macroliden en lincosamiden de kans op de ziekte van Parkinson, door veranderingen in de darmflora, duidelijk vergroten.
Let op: Een groot onderzoek laat zien dat antibiotica ook een belangrijke oorzaak kunnen zijn van een chronische darmontsteking zoals Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. In de studie werd onderzoek gedaan bij 24.000 personen die deze ziektes hadden en bij 28.000 broers en zusters van hen en verder nog bij 117.000 gezonde personen. Het gebruik van antibiotica bleek twee keer meer kans te geven op een darmontsteking.
Meer over de Escherichia coli bacterie en STEC en EHEC, en over ESBL.
Zie ook de verschillende infecties.