Home / Nieuws / ...

 

Eet zoutarm bij diabetische nefropathie
Promotie dhr. A.J. Kwakernaak: Pathophysiological aspects of lifestyle and the kidney 
Promotie: dhr. A.J. Kwakernaak
Proefschrift: Pathophysiological aspects of lifestyle and the kidney 
Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis 
Faculteit: Medische Wetenschappen
NierpatiŽnten krijgen dagelijks te veel zout binnen 
PatiŽnten met chronische nierschade eten vaak veel te zout. Dat is ťťn van de conclusies van promovendus Arjan Kwakernaak naar het effect van leefstijlfactoren op het ontstaan, de progressie en de behandeling van nierziekten. Hij concludeert onder meer dat zoutbeperking een bijzonder effectieve behandeling is voor patiŽnten met chronische nierziekten.
Kwakernaak ging allereerst na wat de relatie is tussen lichaamssamenstelling en nierziekten. Hij stelt vast dat spiermassa, vetmassa en een centrale vetverdeling (waarbij het vet rondom de buik gelokaliseerd is, de zogenoemde ďappelvormĒ) risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van nierschade. De promovendus ontdekte dat overgewicht en/of een appelvormig lichaam bij zowel nierpatiŽnten als gezonde mensen, leidt tot een verhoogde druk in de kleine bloedvaatjes van de nieren. Deze verhoogde druk resulteert uiteindelijk in nierschade. NierpatiŽnten met weinig spiermassa bleken tot slot een hoger risico te hebben op overlijden dan nierpatiŽnten met een normale hoeveelheid spiermassa.
Vervolgens onderzocht Kwakernaak de effecten van zoutbeperking als behandeling van diabetespatiŽnten met chronische nierziekten. Hij constateert dat deze patiŽnten onbewust vaak te veel zout binnenkrijgen, gemiddeld 13 gram keukenzout per dag, meer dan twee keer het dubbele van de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 5-6 gram per dag. Zoutbeperking blijkt het eiwitverlies (het lekken van eiwitten door het nierfilter) en de bloeddruk in deze patiŽntengroep te verlagen. Bovendien blijkt zoutbeperking een gunstig effect te hebben op het cholesterol, ontsteking en bindweefselvorming. Kwakernaak concludeert dat zoutbeperking een effectieve leefstijlinterventie is voor diabetespatiŽnten met chronische nierziekten.
Arjan Kwakernaak (Ede, 1984) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Kwakernaak werkt momenteel als arts-assistent Interne Geneeskunde in het Tergooi Ziekenhuis te Hilversum. De studie. (Maart 2014)

 


Printen

 

 

Reacties: