Home / Nieuws / ...

 

Ontstekingsremmers verhogen risico op hartinfarct 
Recent onderzoek in Ierland leert dat ontstekingsremmers het risico op hartinfarcten flink verhogen, vooral bij oudere patiënten en langdurig gebruik. Cardiologen geven de raad om er voorzichtig mee om te springen en ontstekingsremmers niet voor een langere periode te nemen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap laat zijn behandelingsadviezen alvast herzien. 
Dat ontstekingsremmers slecht waren voor de maag, was al bekend. Nu blijkt uit recent onderzoek dat ontstekingsremmers ook het risico op een hartinfarct vergroten.
"Het recente onderzoek uit Ierland bevestigt wat we al vermoeden: dat er een verhoogd risico is op een hartinfarct. Het bevestigt ook dat er één ontstekingsremmer met kop en schouders boven uitsteekt: diclofenac. Met dat product verdubbelt het risico op een hartinfarct bij risicopatiënten maar ook bij jongeren", zegt professor dr. Peter Sinnaeve.
"Je kan het vergelijken met het risico op roken. Het risico lijkt met diclofenac in enkele studies te verdubbelen. Het risico op een hartinfarct bij roken, afhankelijk van hoe oud je bent, lijkt ook te verdubbelen. Dus het is een behoorlijke risicofactor in de grootteorde van roken."
Producten waar diclofenac inzit, zoals Voltaren, zijn niet vrij te verkrijgen in de handel. Enkel met een voorschrift van de dokter kan iemand de producten kopen.
De risico's van diclofenac zijn vergelijjkbaar met die van het medicijn Vioxx, dat enkele jaren geleden uit de handel werd genomen. Cardiologen raden niet aan om sterke ontstekingsremmers uit de handel te nemen, maar voor oudere patiënten, die het geneesmiddel langdurig nemen, moeten de risico's bekeken worden.
"Het probleem zit vooral bij hogere doses die we gebruiken voor ontstekingsziektes, en voor langdurige periodes van inname. Maar voor korte periodes, bijvoorbeeld bij het verstuiken van een enkel, lijkt er geen vuiltje aan de lucht", zegt Sinnaeve.

Mogelijk aanpassing van de bijsluiters
Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft laten weten dat het zijn behandelingsadviezen zal herbekijken. Ook het Belgisch Agentschap voor Geneesmiddelen doet een oproep. "Er wordt aan artsen gevraagd om de patiënten goed te informeren over de mogelijke risico's voor hartinfarcten of andere problemen met het hart", zegt Ann Eeckhout van het agentschap.
"De arts moet ook kijken naar eventuele familiale voorgeschiedenis of de specifieke situatie van de patiënt.
Mogelijk worden de bijsluiters van ontstekingsremmers aangepast aan de nieuwe bevindingen van de studie. "Dat zou kunnen", zegt Eeckhout. "Het kan dat bepaalde patiënten opgenomen worden in de rubriek contra-indicaties of dat op een andere manier erop gewezen wordt. Of dat er een strengere formulering komt van de laagste dosis en enkel op korte termijn te gebruiken als behandeling."
Bron: Deredactie.be (Februari 2013)


Printen

 

 

Reacties:

 

Gelukkig zijn er natuurlijke ontstekingremmers, zoals kurkuma, astaxanthine, vitamine D enz.. die zonder enige bijwerking gebruikt kunnen worden.