Geen bewijs effect griepremmers
Het is niet terecht dat griepremmers door verschillende belangrijke gezondheidsorganisaties worden aanbevolen, want er is geen bewijs voor hun werkzaamheid. Dat stellen Cochrane-onderzoekers in een analyse in BMJ.
De reden dat onder andere de European Medicines Agency (EMA) griepremmers als osaltamivir (Tamiflu) aanbeveelt, is gebaseerd op aannames waar nooit overtuigend bewijs voor is geleverd. De medicatie zou het aantal ziekenhuisopnames reduceren, ernstige complicaties na besmetting halveren en de verspreiding vertragen, maar de studies die dit aantonen zijn incompleet en bovendien gesponsord door belanghebbende farmaceuten. Onafhankelijke studies laten nauwelijks voordelen zien.
Dit onderzoek onderstreept de gebreken van het huidige systeem waarin medicatie wordt geëvalueerd en gereguleerd en opent hopelijk de ogen van beleidsmakers, schrijft BMJ in een redactioneel commentaar.
In Nederland worden de griepremmers ook aanbevolen door het RIVM; er ligt voor ruim 54 miljoen euro aan vaccins opgeslagen.
In het artikel ‘Effect griepremmers blijft ongewis’ (MC 2014/13: 655) werd de controverse rondom de griepremmers al eerder besproken. Hierin zegt Dick Bijl, arts-epidemioloog en hoofdredacteur van het geneesmiddelenbulletin, dat er wel aanwijzingen zijn voor een beperkt direct effect op symptomen, maar dat er geen conclusies kunnen worden getrokken over het voorkomen van complicaties of transmissie.’
Medisch contact
· BMJ, april 2014 Multisystem
failure: the story of anti-influenza drugs doi: 10.1136/bmj.g2263
· BMJ, april 2014 Editorial: The Tamiflu trials doi
/10.1136/bmj.g2630
(April 2014)
Reacties: