Home / Nieuws / ...

 

’s Nachts vaak plassen?
Het is een gekend probleem dat vooral zestigplussers treft en draagt de wetenschappelijke naam ‘nocturia’: ’s nachts moeten opstaan om te plassen. Het verstoort je slaap en kan een grote invloed hebben op je levenskwaliteit. Nu is echter bewezen hoe het te voorkomen valt.
Onderzoekers van de universiteit van Nagasaki hebben ontdekt dat een lagere zoutinname ervoor zorgt dat je minder moet plassen. Mensen die ’s nachts regelmatig wakker worden om naar het toilet te gaan, zouden dus hun dieet moeten aanpassen naar eentje dat wat minder zout bevat. 
Drie maanden lang volgden ze een groep van patiënten met een hoge zoutinname en slaapproblemen. Ze gaven hen het advies om wat zuiniger te zijn met zout, en ontdekten dat het aantal nachtelijke tripjes naar het toilet van gemiddeld twee per nacht zakte naar gemiddeld één per nacht. Ook overdag merkten de patiënten het positieve effect op. 
Aan de andere kant werd aangetoond dat mensen met een significant hogere zoutinname merkbaar vaker naar het toilet moesten in de loop van de nacht. Volgens de auteurs van de studie is verder onderzoek zeker nog nodig, maar “deze studie houdt de mogelijkheid in dat een simpele aanpassing aan hun dieet voor veel mensen hun levenskwaliteit danig kan verbeteren.”
Marcus Drake, nocturia-expert aan de universiteit van Bristol, had zout nog nooit als een van de oorzaken van nocturia gezien. Dokters focussen meestal op de hoeveelheid water die patiënten drinken en mogelijke blaas- of prostaatproblemen. “Dit is een handige studie die toont dat we alle invloeden in kaart moeten brengen om het probleem zo goed mogelijk aan te pakken.”
Maar zelfs met een beperkte zoutinname, valt nocturia niet altijd te vermijden. Naarmate je ouder wordt, maak je ook meer urine aan gedurende de nacht. Bij mannen begint de prostaat vaak ook te groeien, waardoor die op de urinewegen begint te drukken. Dat verhoogt ook de nood om ’s nachts een plasje te gaan maken. 
Daarnaast kan het ook een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartproblemen of slaapproblemen zoals slaapapneu.
Bron: Nieuwsblad.be
De studie. (April 2017)




Printen

 

 

Reacties: