Home / Aandoeningen / ...
Opmerkingen:
Een Westers dieet zorgt dat veel zuren in het lichaam geproduceerd worden, die geneutraliseerd moeten worden waarvoor fosfaat nodig is. In de botten zit voldoende fosfaat in de vorm van calciumfosfaat en samen met het fosfaat wordt ook de calcium uit de botten gehaald om de zuren te neutraliseren. Bij het eten van veel groenten en fruit, rijk aan de kaliumzouten kaliumbicarbonaat en kaliumcitraat, is geen extra fosfaat nodig zodat de botten goed blijven en botontkalking en osteoporose tegengegaan wordt.
Uit een studie onder vijfenzestigplussers blijkt dat een meer mediterraan dieet ook goed kan zijn om botontkalking tegen te gaan bij mensen met osteoporose. Een jaar lang werden de deelnemers gevolgd en werd hun dieet aangepast aan een meer mediterraan dieet met veel groenten en fruit, volkoren granen, noten, meer vis en minder vlees en veel olijfolie. De verandering van voedingsgewoontes zorgde voor deelnemers met osteoporose voor duidelijk minder botontkalking in het bovenste deel van de dijbenen, in vergelijking met zij die geen gewijzigde eetgewoontes hadden.
Een studie onder postmenopauzale vrouwen laat zien dat een mediterraan dieet kan zorgen voor een betere botdichtheid en meer spiermassa en zo osteoporose kan tegengaan.
Het regelmatig eten van vette vis, rijk aan de omega-3 vetzuren DHA en EPA leidt tot minder botverlies.
Een goed evenwicht tussen inname van omega-3 en omega-6 vetzuren is belangrijk tegen botverlies.
Regelmatig omega-3 vetzuren in combinatie met regelmatig bewegen geeft de beste resultaten.
Voldoende vitamine K in de voeding of als aanvulling gaat botverlies tegen.
Resveratrol gaat ook bij weinig inspanning verlies aan spiermassa en botdichtheid tegen.
Goede bloedwaarden vitamine D gaat volgens onderzoek botveroudering tegen en zorgt voor een betere botkwaliteit en minder verweking.
Uit een studie onder middelbare mannen, allen met overgewicht en het metabool syndroom, blijkt dat aanvulling met resveratrol zorgt voor een grotere botdichtheid. 16 weken lang kregen de deelnemers 2x dagelijks of aanvulling met 500 of met 75mg resveratrol, of met een placebo. Deelnemers in de 75 mg groep hadden gemiddeld 1% toename in de botdichtheid in de wervelkolom, in de 500 mg groep was dat wel 2,6%. In de placebogroep werd geen verschil of een kleine afname in botdichtheid vastgesteld. De deelnemers in de 500 mg groep hadden ook nog 16% meer markers voor osteoblastenactiviteit (meer aanmaak van beenvormende cellen).
Een studie onder vrouwen van gemiddeld 79 jaar laat zien dat dagelijks een supplement probiotica, in de studie werd Lactobacillus reuteri gebruikt, na een jaar zorgt voor de helft minder botverlies in vergelijking met zij die een placebo gehad hadden.
Uit een studie onder ruim 1.100 zestigjarige vrouwen blijkt dat een positieve kijk op het leven de kans op osteoporose duidelijk kan verkleinen. De vrouwen werden tien jaar lang gevolgd en in die tijd nam de botdichtheid gemiddeld met 4% af. Bij vrouwen die vanaf het begin van de studie een positieve kijk hadden bleek de afname in botdichtheid ruim 50% minder te zijn.
Slaapproblemen zoals apneu ontregelen volgens studie de het dagelijkse ritme van afbraak en opbouw van bot zodat slaapproblemen kunnen leiden tot botontkalking en osteoporose, zeker als de slaapproblemen al op jongere leeftijd bestaan.
Onderzoek laat zien dat voldoende soja tijdens de jeugd botverlies later in het leven tegengaat.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van gedroogde pruimen botverlies tegengaat als gevolg van ioniserende straling, zoals bij bestralingen bij kanker.
Het regelmatig en langdurig oefenen met gewichten of springoefeningen zorgt volgens onderzoek bij mannen voor een betere botdichtheid.
Kijk ook bij osteoporose.
Algemene opmerking: