Home / Aandoeningen / ...

 

Gezonde kruiden bij Botbreuken:

 

Heermoes

 

Gezonde supplementen bij Botbreuken:

 

Koninginnegelei

 

Gezonde nutriŽnten bij Botbreuken:

 

 Vitamine C

Magnesium

 

Opmerkingen:

Ter voorkoming:

X Ter voorkoming van breuken zijn goede bloedwaarden van vitamine D zeer belangrijk, als ook goede bloedwaarden natrium en volgens onderzoek zeker ook voldoende magnesium.

X Uit een langjarige Amerikaanse studie onder postmenopauzale vrouwen blijkt dat goede bloedwaarden omega-3 vetzuren samenhangen met minder kans op een gebroken heup. Hoe hoger de bloedwaarden omega-3 vetzuren hoe minder kans op een gebroken heup zo blijkt uit de studie. Ook als de verhouding omega-6 versus omega-3 omhoog ging ging de kans op een gebroken heup omhoog. Zij met de hoogste verhouding bleken wel 2x meer kans te hebben op een gebroken heup. De belangrijkste omega-3 vetzuren i.v.m. een gebroken heup zijn Alfa-linoleenzuur (ALA) en Eicosapentaeenzuur (EPA). Het omega-3 vetzuur Docosahexaeenzuur (DHA) bleek in deze geen voordelen te geven.

X Uit een grote, langjarige studie blijkt dat het drinken van melk niet zo gezond is, gefermenteerde melkproducten daarentegen wel. Gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt, kwark en kaas bleken volgens de studie de kans op doodgaan te verkleinen, zo ook de kans op botbreuken. Voor ieder dagelijks portie gefermenteerde producten was de kans op doodgaan en een botbreuk 10-15% lager.

X Het eten van voldoende groenten en fruit per dag doet volgens onderzoek ook de kans op botbreuken flink afnemen.

X Het dagelijks 2 minuten huppelen (telkens op een been) doet volgens onderzoek de kans op heupfracturen bij ouderen duidelijk afnemen.

X Sporters willen nog wel eens last hebben van een stressfractuur, een incomplete botbreuk, die wordt veroorzaakt door ongewone of herhaalde belasting op het bot. Uit een studie blijkt nu dat goede bloedwaarden vitamine D belangrijk zijn om deze fracturen tegen te gaan. 80% van de onderzochte sporters had bloedwaarden lager dan 40 ng/ml (100 nmol/l). Bloedwaarden vitamine D van 40 ng/ml of hoger gaven de helft minder kans op een stressfractuur, zo blijkt uit de studie. 

 

X Uit een grote, langjarige studie blijkt dat het drinken van melk niet zo gezond is, gefermenteerde melkproducten daarentegen wel. Uit de studie blijkt dat wie veel melk drinkt eerder doodgaat en geen kleinere kans op botbreuken heeft. Zo bleken vrouwen die drie of meer glazen melk per dag dronken bijna twee keer zoveel kans hadden om te overlijden en 50% meer kans te hebben op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die minder dan een glas melk per dag dronken. Bij de mannen in de studie werden vergelijkbare resultaten gezien, zij het in iets mindere mate.

X Extra calcium kan wel eens tot meer botbreuken leiden. Zij met dagelijks ca. 700 mg calcium in hun voeding blijken duidelijk de laagste kans op botbreuken en osteoporose te hebben. Hogere inname geeft geen lagere doch zelfs wat grotere kans op botbreuken en osteoporose. Die kans werd nog versterkt als ook weinig vitamine D genomen werd. Hier een studie die dat nog eens bevestigt.

X Let op: Het langdurig gebruik van antacida en maagzuurremmers in de vorm van protonpompremmers. die veel gebruikt worden voor de behandeling van een maagzweer of bij brandend maagzuur geven een fors hogere kans op botbreuken.

X Let op: Onderzoek laat zien dat wat langere inname van hoge supplementen vitamine A zorgen voor broze botten en een grote kans op botbreuken.

X Let op: Een grote Amerikaanse studie onder vrouwen laat zien dat het langdurig nemen van supplementen van vitamine B6 en B12 in hogere dosering dan geadviseerd wordt de kans op een heupfractuur wel met 50% kan vergroten.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                 Printen      

 

(29-01-2021)