Home / Nutriënten / ...

L-carnitine helpt bij of tegen: 

 Angina pectris

 Ziekte van Alzheimer

 Hart problemen

Overgewicht/afvallen

Moeheid

Hoog cholesterol

Ziekte van Lyme

Leverziekte door alcohol

CVS /ME

Hoge triclyceriden

Onvruchtbaarheid man

Diabetes

Claudication intermittens

Ziekte van Raynaud

 

L-carnitine helpt organen en systemen:

 

 Hart 

 Hersenen

Nieren

Bloedsomloop

 

Voedingsbronnen van L-carnitine:

 

 Rood vlees

 Lam

Rundvlees

Kip

Kalkoen

Vis

Pindakaas

Tarwe

Asperges

 

Opmerkingen:

X L-carnitine helpt het herstel van blessures en bevordert atletische prestaties.

Verschillende studies laten zien dat L-carnitine de bijwerkingen van bepaalde medicijnen kan verlichten.

X L-carnitine helpt de zuurstofopname bij hartpatiënten, die bewegen en pijn op de borst hebben. Het beschermt tegen de ziekte van Alzheimer en doet die ziekte vertragen.

X Aanvulling met L-carnitine na een hartaanval geeft een duidelijke verbetering. Na een hartaanval is de kans nog groot op hart(kamer)ritmestoornissen en angina pectoris. Aanvulling met het supplement L-carinitine doet de kans op hartritmestoornissen en angina pectoris aanzienlijk verminderen, ook de kans op doodgaan wordt flink vermindert.

X Naarmate we ouder worden wordt het voor de mens moeilijker om de lichaamstemperatuur op peil te houden onder koude omstandigheden. Bruin vet in het lichaam zorgt bij kou voor warmte doch behalve als baby hebben mensen niet zo veel bruin vet en bij het ouder worden wordt dat ook nog minder geactiveerd. Uit een studie weliswaar nog met muizen, die al van nature meer bruin vet hebben, blijkt nu dat een supplement met l-carnitine kan zorgen voor extra activatie van het bruin vet. L-carnitine wordt in het lichaam omgezet tot acylcarnitines die voor de activatie zorgdragen.

 

X Regelmatig voeding met veel carnitine, veelal uit rood vlees, energiedrankjes of supplementen kan het cholesterolmetabolisme veranderen waardoor meer cholesterol afgezet wordt in de slagaders en minder wordt afgevoerd. Carnitine kan door bepaalde darmbacteriën omgezet  worden in de stof Trimethylamine N-oxide (TMAO). Deze TMAO nu verandert het cholesterolmetabolisme waardoor meer cholesterol afgezet wordt en minder wordt afgevoerd. Hierdoor is de kans op aderverkalking en hart- en vaatziektes duidelijk groter. Het gelijktijdig eten van verse knoflook remt de vorming van TMAO duidelijk af, zo blijkt uit een voorlopige studie. Vegetariërs blijken duidelijk minder darmbacteriën te hebben die carnitine in TMAO kunnen omzetten.

Meer info.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                            Printen      

 

(25-09-2018)