Home / Nieuws / ...

 

Calcium beschermt ouderen niet tegen breuken
Calciuminname verhogen door middel van supplementen of door extra inname via voeding, voorkomt fracturen bij ouderen niet. Dit concludeerden Vicky Tai e.a. en Mark Bolland e.a. in twee onafhankelijke review studies. De resultaten van beide studies zijn terug te vinden in The BMJ.
Het effect van calciumsupplementen, maar ook van extra calciuminname via voeding, was tot dusver eigenlijk niet bekend. Desondanks staat in de NHG-standaard het advies voor ouderen om minstens 1000-1200mg calcium per dag binnen te krijgen, ter preventie van osteoporose. Veel van de ouderen gebruiken calciumsupplementen om aan deze richtlijn te voldoen. 
In de eerste studie, van Tai e.a., keken de onderzoekers of de botmineraaldichtheid (BMD) toeneemt als de inname van calcium via voeding hoger is. En zo ja, of de resultaten anders zijn dan bij het gebruiken van calciumsupplementen. De conclusie: de verhoging van de calciuminname via zowel de voeding en als via supplementen geeft een toename in BMD van 0,6-1,8 procent. Maar deze toename leidt waarschijnlijk niet tot een afname in het fractuurrisico. Een andere belangrijke bevinding: de toename in BMD was niet groter als calcium gecombineerd werd met vitamine D. 
In de tweede studie, van Bolland e.a., keken de onderzoekers of een verhoogde calciuminname het risico op een fractuur doet dalen. Ze concludeerden dat een hogere calciuminname via de voeding in ieder geval geen lager risico als gevolg heeft. Het bewijs dat calciumsupplementen het fractuurrisico doen dalen is zwak en inconsistent. Zeker omdat de bijwerkingen van de calciumsuppletie misschien wel niet opwegen tegen de voordelen: constipatie, nierstenen en acute gastro-intestinale symptomen. 
In een editorial schrijft Karl MichaŽlsson dat 700-800mg calcium per dag voldoende is en dat dit gewoon gehaald kan worden door gevarieerd te eten. Volgens hem laat het huidige bewijs zien dat calciumsuppletie met of zonder toevoeging van vitamine D ouderen niet beschermt tegen fracturen. En hij vermoedt dat de financiŽle belangen van de industrie een aanzienlijke rol spelen bij het bevorderen van het huidige gebruik van deze middelen. 

De studies.

Calcium intake and bone mineral density: systematic review and meta-analysis 
Calcium intake and risk of fracture: systematic review
Editorial:
Calcium supplements do not prevent fractures

Bron Medisch Contact (September 2015)


 


Printen

 

 

Reacties: