Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder
Selderie zaad
Gezonde kruiden bij urineweginfectie:
Gezonde nutriënten bij urineweginfectie:
In cranberry's (ook in o.a. blauwe bessen) zit als suiker ook D-mannose. D-mannose is een suiker die nauwelijks in het lichaam opgenomen wordt en na inname zich snel in de urinewegen en blaas bevindt. D-mannose maakt de wanden van urinewegen en blaas "glad" waardoor bacteriën geen aanhechtingsmogelijkheid hebben en ook afgevoerd kunnen worden.
Verschillende onderzoeken laten zien dat cranberry's effectief zijn in het bestrijden en voorkomen van urineweginfecties en blaasontstekingen. Wellicht iets minder effectief dan de gebruikelijke geneesmiddelen zoals antibiotica, maar met het oog op resistentie toch een goed alternatief.
Cranberry's blijken volgens onderzoek ook goed een bacteriële infectie aan te kunnen pakken. De vele bioactieve stoffen zoals proanthocyanen blijken te zorgen dat bacteriën zoals E.coli zich niet kunnen hechten, zoals bijv. bij urineweginfecties.
De meest gezonde werking gaat uit van cranberry's zelf, een saus of het sap. Extracten als supplement zijn volgens onderzoek duidelijk minder werkzaam.
Lactobacillen, zoals acidophilus kunnen volgens onderzoek een nog beter alternatief zijn voor antibiotica om urineweginfecties te voorkomen.
Extra vitamine D helpt bij urineweginfecties door stimulering van de productie van cathelicidine, een antimicrobieel peptide dat bij een bacteriële infectie wordt uitgescheiden o.a. door de epitheelcellen in de blaas. Suppletie met vitamine D, dagelijks 50 mcg leid bij aanwezigheid van een infectie tot een flink verhoogde productie van cathelicidine. Vitamine D kan een belangrijke rol spelen in de strijd tegen urineweginfecties, zeker gezien het feit dat steeds meer bacteriën resistent worden tegen antibiotica. De vitamine wordt in de epitheelcellen van de blaas omgezet in zijn actieve vorm. Dit leidt vervolgens tot een verhoogde productie van cathelicidine.
Uit een Amerikaanse studie blijkt dat goede voeding belangrijk is tegen bacteriële infecties zoals veel voorkomende urineweginfecties. Tegen veel gebruikte antibiotica bij urineweginfecties wordt het lichaam resistent en in deze studie werd gekeken hoe de infectie op andere manieren aangepakt kan worden. Het lichaam maakt zelf een eiwit aan, siderocaline dat op natuurlijke wijze de infectie aanpakt. Uit de studie blijkt nu dat de activiteit van dit eiwit vergroot wordt door te zorgen voor minder zure (hogere pH) urine. Bij een mindere zure urine is er sprake van duidelijk minder bacteriegroei. Gezonde voeding zorgt voor minder zure urine en gaat zo bacteriegroei tegen. Verder, zo blijkt uit de studie, zorgt gezonde voeding voor de aanwezigheid in de urine van meer kleine metabolieten, de aromaten. Deze aromaten zitten niet in de voeding doch worden in de darmen gevormd bij het verwerken van voedsel en in de urine zorgde de aromaten ook voor duidelijk minder bacteriegroei door zich te binden met ijzer waardoor bacteriën minder ijzer krijgen om te kunnen groeien.
In een studie werd gekeken naar bewegen en de kans op een bacteriële infectie. Regelmatig wat bewegen en wat meer bewegen gaf al ruim 20 en resp 30% minder kans op een bacteriële infectie in de urinewegen, alles in vergelijking met zij die niet bewegen.
Volgens onderzoek doet het drinken van 1,5 liter water per dag de kans op een infectie met de helft afnemen.
Een studie laat zien dat een meer vegetarische voeding wel eens kan zorgen voor minder kans op een urineweginfectie. Echte vegetariërs hebben volgens de studie wel 16% minder kans op urineweginfecties en dat geldt dan vooral voor mannen , mannen die trouwens ook zonder een dieetaanpassing bijna 80% minder kans hebben op een urineweginfectie dan vrouwen zo blijkt ook uit de studie.
Let op: Verschillende infecties kunnen zorgen voor een duidelijk hogere kans op een beroerte, zo blijkt uit een grote studie. Die kans is het grootst binnen 7 dagen en neemt langzaam af tot 120 dagen na de infectie. Verschillende infecties van luchtwegen, bloed, urinewegen, buik en huid kunnen zorgen voor de duidelijk hogere kans waarbij urineweginfecties de meeste kans geeft op een herseninfarct en luchtwegeninfecties de meeste kans geven op een hersenbloeding.
Let op: Het routinematig gebruik van fluorochinolonen zoals ciprofloxacine, moxifloxacine, levofloxacine en ofloxacine, die ook bij urineweginfecties voorgeschreven kunnen worden, kan duidelijke bijwerkingen veroorzaken vandaar dat de FDA (Amerikaanse toezichthouder) in juli 2016 besliste dat deze groep geneesmiddelen slechts als 2e keus mag worden gebruikt. Het gebruik van fluorochinolonen zoals ciprofloxacine doet volgens onderzoek ook de kans op een aneurysma van de aorta vergroten.
Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over urineweginfecties.
Zie ook infecties algemeen.
Algemene opmerking: