Home / ...

 

"Voedingsadvies"

 

Iedereen wil graag:

  • meer energie en blijvend fit zijn

  • langer en beter geconcentreerd zijn

  • de kans sterk verkleinen op het ontstaan van welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker 

  • ouder worden en jong blijven.

Zoals U kunt lezen bij Voeding en Gezondheid is juiste voeding dan heel belangrijk.

U zult het dan ook niet vreemd vinden dat wel 70% van de klachten waarmee mensen naar hun huisarts gaan te maken hebben met (verkeerde) voedinggewoontes!  

 

Wat is nu juiste voeding om gezond oud te worden..?

Bij voeding denken de meeste mensen alleen aan eten. Maar voeding betekent behalve eten meer voor het menselijke lichaam; lucht, water, en niet te vergeten geestelijke voeding.

 

Dit laatste lijkt op het eerste gezicht vreemd, maar zonder een gezonde geest bestaat er geen gezond lichaam. De hersenen zijn het brein van de zeer complexe chemische fabriek die het lichaam heet. Zorg ervoor dat de hersenen optimaal in balans zijn door op tijd te lachen, positief te denken en doelen te stellen waardoor de hersenen zelf ervoor kunnen zorgen dat zelfs niet goed verlopende processen in het lichaam weer goed gaan verlopen. Omgekeerd kunnen de hersenen die niet in balans zijn, zelfs bij een optimale normale voeding, de chemische processen in het lichaam verkeerd laten lopen met alle nare gevolgen van dien. Wellicht is een gezonde geest, die weet welke doelen men wil bereiken de belangrijkste voorwaarde voor een lang leven. 

Uit recente wetenschappelijk onderzoeken is een duidelijk verband aangetoond tussen emotionele gesteldheid en de lichamelijke gezondheid. Wie zich prettig voelt heeft een meetbaar ander patroon van hersenactiviteit en een actiever immuunsysteem.

De fysieke voordelen van het lachen zijn van onschatbare waarde gebleken.
Daarom voelt men zich vaak lekker na een goede lachbui. Verder heeft een goede lachbui een gunstige invloed op de ademhaling en je immuunsysteem waardoor de afweer tegen ziektekiemen zal toenemen. Een kwartier lachen doet meer dan 1.000 euro aan medicijnen!

Uit andere onderzoeken blijkt dat de grootte van de hersenen  de levensduur beÔnvloedt. Hoe groter de hersenen, hoe langer we leven. Het formaat van de hersenen is te trainen door hersensport. De grootte van de hersenen wordt deels bepaald door aanleg, deels door je activiteiten, zoals opleiding en door gezonde voeding. Deze activiteiten zorgen overigens niet alleen voor een langer leven, maar zijn ook mede een bescherming tegen Alzheimer.''

 

 

Doorgaans kunt u aan de lucht buiten zelf weinig doen. Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken is de lucht in de meeste woonhuizen doorgaans wel 4 keer vuiler dan de toch al niet schone lucht buiten. Gelukkig kunt u daar op een simpele manier zelf wel wat aandoen. Kijk hier maar eens hoe dat volgens de NASA op te lossen is. (Roken is al taboe en zeker binnenshuis) Bedenk dat luchtvervuiling extra voedingstoffen vereist om de ontstane oxidatieschade door die ingeademde, lichaamsvreemde en meestal toxische stoffen aan te pakken. De luchtvervuiling in West Europa neemt zo erg toe dat dit met goede voeding al bijna niet meer aan te pakken is en extra aanvullingen al nodig lijken te worden.

 

Water , ruim 60% van uw lichaam is water, het middel waarin uw lichaam afvalstoffen oplost. Om alle afvalstoffen goed af te voeren dient men per dag minimaal  twee en halve liter vocht waarvan toch zeker een paar glazen zuiver water te drinken. Hoe zuiverder het water hoe beter je de afvalstoffen kwijt kan. Het drinkwater in Nederland en BelgiŽ is een van de zuiverste ter wereld, maar daarmee nog niet per definitie ook gezond. De grote hoeveelheid medicijnresten, pesticiden, allerlei chemische voedingsadditieven, huishoudchemicaliŽn en zware metalen kunnen niet altijd meer uit het leidingwater gezuiverd worden. Beter is het daarom een speciaal filter aan de kraan te monteren. Bron- en mineraalwater kunt u beter niet nemen ter bescherming van het milieu en u zelf. Het filteren van bron- en mineraalwater om er flessenwater van te maken en de distributie ervan kost extra energie. De verpakkingen zijn bovendien een enorme belasting voor het milieu en bevatten veelal het voor de mens gevaarlijke bisphenol-A. (Klik hier voor onderzoeken over Bisphenol.)

 

Het eten. Gezonde voeding bevat een variatie aan energie- en bouwstoffen en voldoende antioxidanten en liefst geen of zo min mogelijk toxische milieuverontreinigingen uit de grond en het water of gebruikte bestrijdingsmiddelen. Net als bij de lucht en het water is voor de voedingsstoffen een goed milieu dus heel belangrijk.

De voedingsstoffen voor het lichaam zijn koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen en dat in de juiste hoeveelheden en juiste verhoudingen voor een lage glycemische belasting en een goede omega-3-6 balans.

 

Voor een volledig onafhankelijk en volledig wetenschappelijk onderbouwd advies over aard en hoeveelheid van de dagelijkse voeding, ter voorkoming van de meeste ziektes om gezond oud te kunnen worden en blijven, heeft de universiteit van Michigan (U.S.A.) de Gezonde Voeding Piramide gemaakt. (Kijk bij Voedingspiramide)

In deze piramide worden alle voedingstoffen besproken en treft u ook adviezen aan over het gebruik en hoeveelheden in uw dagelijkse voeding. Voor een samenvatting klik hier.

Waarschijnlijk toch wat anders zijn dan wat u nu gewoon bent.

Iets waar verschillende mensen ook weer anders over zullen denken en een eigen mening over hebben. Wat voor de een genoeg is kan voor een ander onvoldoende zijn, wat de een lekker vindt vindt een ander nog niet lekker. Op zich is dit niet vreemd want iedereen is genetisch anders, wat goed is voor de een hoeft niet persť goed te zijn voor een ander. Eigenlijk zou dus afhankelijk van iemands genetische aanleg een voedingsadvies opgemaakt moeten worden. De technieken hiervoor bestaan al doch staan nog in de kinderschoenen. Als het wel zover is rest natuurlijk de ethische vraag willen we dat allemaal wel weten.

 

Omdat met een verkeerde bereiding van voeding ook belangrijke voedingstoffen verloren kunnen gaan of ongewenste, slechte stoffen gevormd kunnen worden vindt u bij Tips belangrijke aanwijzingen om dit te voorkomen.

 

Alle adviezen op deze site zijn algemeen en geldend voor de meerderheid van de mensen. Toch is het belangrijk een eigen voedingspatroon op te bouwen met een combinatie van gezonde levensmiddelen die u lekker vindt en waar u van geniet. Dan zult u merken dat gezonde voeding ook lekker kan zijn. Dit is vooral belangrijk omdat het de bedoeling is dat u blijvend dit voedingspatroon volgt omdat u anders na verloop van tijd terug valt op uw oude, eetpatroon. Zo af en toe een keer "zondigen" zal niet te vermijden zijn doch doe dat zo weinig mogelijk.

 

Zo simpel lijkt het maar zoals al gezegd meestal niet makkelijk wat voor een groot deel veroorzaakt wordt door het grote aanbod aan voedingsmiddelen. Kijk bij Voeding Tips voor meer uitleg en hoe u het uzelf makkelijker kunt maken. Wellicht zult u zich dan afvragen is gezond eten niet veel duurder? Het antwoord is simpel, neen, kijk maar.

 

Het is niet vreemd, als u aan het lezen bent dat u op een bepaald moment denkt dit is niet meer te vatten en onuitvoerbaar. Print wat van belang is af en start simpel, bijv. begin maar eens iedere dag minimaal 1 liter water te drinken en vervang een paar koppen koffie eens door (groene) thee of cacao, en binnen een maand voelt u zich, geloof het of niet, al heel anders. Zo kunt u stap voor stap uw eigen voedingspatroon opbouwen.

                                                                   Printen