Home / ...

 

Een gezonde voeding hoeft niet meer te kosten. 

 • Volgens het Consumentenplatform van het Nederlandse ministerie van Landbouw gooien mensen elk jaar 1/3 van het gekochte eten weg. Dat was in 2006 en in 2012 nog steeds. In cijfers is dat voor Nederland twee miljard euro. Veel mensen weten wel dat het weggooien van eten om diverse redenen niet goed is, maar toch doen ze het. 
  De belangrijkste tip dus om al veel goedkoper uit te zijn is verstandig inkopen zodat je niets hoeft weg te gooien.
 • Ga terug naar de basis. Bereide producten en kant-en-klare maaltijden zijn doorgaans duurder dan de basisvoedingsmiddelen. Zelf aardappelen schillen en bereiden is goedkoper dan bijvoorbeeld puree uit een pak. Wanneer je met basisproducten aan de slag gaat, bepaal je bovendien zelf welke kruiden je gebruikt, of je er al dan niet een weinig zout aan toevoegt, welke en hoeveel vetstoffen je aanwendt enz.
  Wie minder uitgeeft aan kant-en-klare maaltijden en allerlei snacks kan meer uitgeven aan verse producten zoals groenten en fruit.
 • Een gezonde voeding vraagt geen bijzondere culinaire vaardigheden. Er zijn tal van eenvoudige recepten die snel klaar, lekker en goedkoop zijn.
 • Water is de beste drank. Het kost weinig in vergelijking met allerhande frisdranken en alcoholhoudende dranken.
 • Kies groenten en fruit waarvan de aanvoer groot is (seizoensproducten). Dan is de prijs het laagst. Dit zorgt ook automatisch voor variatie. Diepvriesgroenten passen eveneens in het kader van een goede voeding. Zodra ze door de fabrikant verder zijn toebereid (bijv. met roomsaus, op grootmoeders wijze), worden ze echter minder interessant dan de verse soorten omdat er dan meestal vaak ongezonde stoffen aan toegevoegd zijn en de prijs is vaak ook weer hoger. Groenten in blik zijn vaak weer ongezonder omdat door de manier van bereiden (bijv. verhitten) veel gezonde stoffen verloren gaan. Bovendien worden vaak "slechte" suikers als conservering toegevoegd.
 • Neem 100 g vlees of 150 gram vis per dag. Meer is niet nodig. Varieer ook met magere vleessoorten die zeker in kleine porties voor iedereen betaalbaar zijn.
 • Merkproducten zijn doorgaans duurder en niet altijd beter van kwaliteit dan de goedkopere producten.
 • Producten in speciale vormen en met extra toevoegingen zijn doorgaans duurder terwijl de speciale productiemethode vaak ook minder gezonde voedingsstoffen levert.
 • Een evenwichtig samengestelde en gevarieerde voeding levert alle noodzakelijke voedingsstoffen. Verrijkte producten kunnen nuttig zijn voor bepaalde doelgroepen (bijv. bejaarden, personen die van een ziekte herstellen) maar zijn niet essentieel voor een goede voeding. 
 • Maak een weekmenu op. Zo hoef je minder naar de winkel en kom je minder in de verleiding om meer te kopen dan je van plan was. Een goede planning laat ook toe beter te variŽren en duurdere menuís af te wisselen met goedkopere.
 • Doe geen boodschappen met een lege maag. De verleiding om zaken te kopen die je niet nodig hebt, is dan groter.
 • Maak een boodschappenlijstje waarop je ook de benodigde hoeveelheden noteert en houd je eraan.
 • Voorverpakte producten zijn vaak duurder dan wanneer je ze los koopt. Vergelijk altijd de prijs per kilogram of per liter.
 • Let ook op met aanbiedingen bijv. bij een verpakking krijg je bij drie flessen er eentje gratis bij, maar vreemd genoeg komt het vaak voor dat je dan eigenlijk meer betaalt dan dat je dezelfde flessen afzonderlijk zou kopen.
 • Haal niet meer in huis dan nodig is en je kan opslaan.. Zo vermijd je dat je vervallen producten moet weggooien.
 • Een gezond menu op tafel zetten, betekent niet dat je elke avond opnieuw van nul moet beginnen. Je kan van een bepaald gerecht (bijv. een spaghettisaus met veel groenten) meer maken en per portie invriezen. Dit komt van pas wanneer je minder tijd hebt. Correct bewaarde restjes kunnen de volgende dag opnieuw op verschillende manieren worden gecombineerd. Bijvoorbeeld koude aardappelen in een salade met blokjes kaas of ham. Maak soep met een overschot aan verschillende groenten. Maak van vers fruit dat overrijp is een fruitsla of een fruitmoes alvorens de vruchten slecht worden en moeten worden weggegooid.

Korte geschiedenis van de prijzen van voeding

 

Veranderingen in de prijs en beschikbaarheid van voedsel hebben de afgelopen eeuw een enorme invloed gehad op ons bestedings- en voedingspatroon.

Gaven we rond 1900 nog ruim de helft van ons inkomen uit aan voedsel, in 1960 was dat percentage nog maar 30% en dat daalde verder naar 16% in 1980 en 11% in 2011.

Circa een derde van ons eetbudget gaat tegenwoordig op aan eten buiten de deur en kant-en-klaarmaaltijden.

We hebben dus nog nooit zo goedkoop gegeten, maar de prijsdaling was niet voor alle soorten voedsel hetzelfde. In de periode 1978-2008 werden verse groenten en fruit circa 40-50% duurder terwijl de prijzen van frisdrank en boter met zoín 30% daalden en bier 15% goedkoper werd.Printen