Home / Nutriënten / ...
Cafeïne is een bittere (xanthine)alkaloïde dat in het menselijk lichaam werkt als een stimulerend middel.
Cafeïne wordt gevonden in verschillende hoeveelheden in de zaden, bladeren en vruchten van sommige planten, waar het fungeert als een natuurlijk pesticide tegen insecten.
De belangrijkste natuurlijke bronnen zijn: koffie, thee, chocolade, guarana, maté en kolanoten.
Cafeïne wordt toegevoegd aan o.m. frisdranken, energiedrankjes (wellicht te veel) en bepaalde medicijnen.
Bij thee wordt cafeïne ook wel theïne genoemd.
Cafeïne is een verslavende stof die, zeker bij hoge inname, negatief kan werken op uw gezondheid, zoals hoofdpijn, onrust, hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, slapeloosheid en spijsverteringsproblemen.
Ook kortstondig flink bewegen geeft volgens studie het geheugen een flinke boost en is ook zeer behulpzaam tegen ontwenningsproblemen bij onthouding van cafeïne.
Cafeïne wordt in de lever o.m. afgebroken tot theobromine dat bloedvatontspannend en vochtafdrijvend werkt, waardoor het lichaam water verliest.
Cafeïne zorgt volgens onderzoek tijdelijk voor een minder zoete smaak waardor voedsel minder zoet lijkt en de kans groot is dat voedsel met extra suiker gegeten wordt.
Cafeïne uit een natuurlijke bron blijkt volgens onderzoek meer en langer positieve eigenschappen te geven dan synthetische cafeïne.
X Cafeïne gaat vetvorming in de lever tegen.
X Koffie, met cafeïne zorgt volgens een kleine studie direct voor een 30% betere bloeddoorstroming.
X Voorafgaand aan een fysieke inspanning zorgen een paar koppen koffie met cafeïne voor duidelijk meer uithoudingsvermogen en koffie na de inspanning voor duidelijk minder spierpijn. Het meeste effect wordt volgens onderzoek bereikt als op andere tijden weinig of geen cafeïne genuttigd wordt.
X Koffie, met cafeïne zorgt volgens een onderzoek voor een beter lange termijn geheugen.
X Een langjarige studie bevestigt dat koffie toch niet slecht is bij hartritmestoornissen, in tegenstelling tot wat veel mensen en ook artsen denken. In de studie werd gekeken naar cafeïnehoudende voeding zoals chocola, koffie, thee en sportdranken. Zowel bij boezemfibrilleren als bij extrasystole bleek cafeïnehoudende voeding niet slecht en zelfs een positief effect te geven.
X Cafeïne, zoals in koffie blijkt volgens onderzoek belangrijk te zijn tegen dementie en de ziekte van Alzheimer. Cafeïne was een belangrijk ingrediënt om de aanmaak van het enzym NMNAT2 te stimuleren. Dit enzym blokkeert processen die dementie bevorderen en zorgt voor bescherming van hersencellen en dat eiwitten in de hersenen niet verkeerd kunnen uitvouwen zoals o.m. bij de ziekte van Alzheimer gebeurt.
X Cafeïne verhoogt de productie van maagzuur. Mensen met maagproblemen dienen voorzichtig te zijn.
X Het regelmatig gebruik van medicatie met cafeïne doet in tegenstelling tot koffie met cafeïne de kans op een beroerte volgens onderzoek flink verhogen.
X Het drinken van dranken zoals koffie met cafeïne tot zes uur voor het slapen gaan kan volgens een kleine studie de nachtrust wel met een uur bekorten (zonder dat men dat in de gaten heeft).
X Volgens voorlopig onderzoek kan de inname van cafeïne de ontwikkeling van de hersenen duidelijk vertragen. Tijdens de jeugd worden in de hersenen veel verbindingen gelegd, in de puberteit groeien die verbindingen het snelst en is er een bijzonder intensief slaappatroon. Cafeïne inname (vergelijkbaar met 3-4 koppen koffie of 2-3 energiedrankjes per dag) zorgt net in de puberteit voor een verminderde diepe slaap en een duidelijke vertraging in de ontwikkeling van de hersenen.
X Volgens onderzoek blijken vrouwen die koffie drinken meer last te hebben van opvliegers en nachtelijk zweten. Waarschijnlijk verergert de cafeïne in de koffie deze symptomen. De onderzoekers raadden vrouwen die veel hinder ondervinden van deze symptomen dan ook aan om minder koffie te drinken.
X Het regelmatig drinken van cafeïne houdende dranken zoals koffie, al is het maar een kopje per dag, tijdens de zwangerschap doet volgens onderzoek de kans op een lager geboortegewicht duidelijk vergroten.
Algemene opmerking:
URL van deze pagina:
(25-06-2021)