Home / Nieuws / ...

 

Vliegtuiglawaai ook slecht voor het hart 
‘Onze resultaten doen vermoeden dat hoge niveaus van blootstelling aan vliegtuiglawaai verband houden met een verhoogd risico op beroerte, coronaire hartziekten en hart- en vaatziekten.’ Tot deze conclusie komt een Britse onderzoeksgroep in BMJ (2013;347:f5432) , die de incidentie van hartziekten in 19 buurten en voorsteden van Londen rond het vliegveld Heathrow in kaart bracht.
De onderzoekers, onder leiding van Anna Hansell en Paul Elliott van de Imperial College in Londen, bekeken de ziekenhuisopnames van ongeveer 3,6 miljoen inwoners van deze gebieden en hun blootstelling aan vliegtuiglawaai. ‘Opnames vertoonden significant stijgende toename van risico’s met hogere niveaus van blootstelling zowel overdag als ‘s nachts’, aldus de onderzoekers. In gebieden met veel lawaai bedroeg het relatieve risico op een beroerte 1,24 (95%-BI: 1,08-1,43) en voor coronaire hartziekte 1,21 (95%-BI: 1,12-1,31). ‘Met name de 2% met de hoogste blootstelling overdag en ‘s nachts liep een verhoogd risico.’ Ook sterfte hing met vliegtuiglawaai samen, maar de aantallen waren kleiner en de betrouwbaarheidsintervallen breder. Verschil tussen lawaai ‘s nachts en overdag kon de groep niet vaststellen, vooral omdat die twee nauw gerelateerd waren.
De onderzoekers hebben voor zoveel mogelijk factoren gecorrigeerd, maar erkennen dat andere dan causale verklaringen mogelijk zijn – huizen in de buurt van een vliegveld trekken niet iedereen in gelijke mate aan, en er waren geen gegevens beschikbaar over gezondheidsgedrag op individueel niveau.
Een tweede studie in BMJ (2013;347:f5561) vergeleek ziekenhuisopnames onder ruim 6 miljoen ouderen en blootstelling aan vliegtuiglawaai in de buurt van 89 Amerikaanse vliegvelden. Ook hier bleek, na correctie, het wonen in een postcodegebied met veel vliegtuiglawaai (de hoogste 10%) samen te hangen met een verhoogd risico van 3,5% (95%-BI: 0,2-7,0%) op opname wegens hart- en vaatproblemen.
‘Vliegtuiglawaai zou daarmee niet alleen een bron van ergernis, slaapstoornissen en verminderde kwaliteit van leven zijn, het heeft ook direct gevolgen voor de gezondheid’, schrijft psychiater Stephen Stansfeld in een commentaar (BMJ. 2013;347:f5752). ‘Daarmee zou rekening moeten worden gehouden bij het opstellen van plannen ter vergroting van bestaande of aanleg van nieuwe vliegvelden.’

Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1932 (November 2013)



Printen

 

 

Reacties: