Home / Nieuws / ...

 

Verband vitamine K en vaatziekten onderzocht
Een hoge vitamine K-inname leidt tot een daling van de hoeveelheid inactief matrix-Gla (MGP) in het bloed. De concentratie van inactief MGP kan dus gebruikt worden als bio-marker voor vitamine K-inname.
Dit concludeert promovenda Gerdien Dalmeijer. Een hoge inname van vitamine K gaat samen met een lager risico op atherosclerose en hart- en vaatziekten. Dalmeijer onderzocht of de activatie van het eiwit matrix-Gla (MGP) daarin een rol speelt.
Onderzoek
Dalmeijers hypothese was dat een lage vitamine K inname er voor zorgt dat er minder MGP wordt geactiveerd en dat hierdoor meer aderverkalking optreedt, wat vervolgens kan leiden tot hart- en vaatziekten.
Adverkalking
De promovenda toont ook aan dat een hoge concentratie inactief MGP in het bloed, een gevolg van lage vitamine K inname, is geassocieerd met meer aderverkalking.
Hart- en vaatziekten
Verder blijkt dat een hoge concentratie inactief MGP in het bloed geassocieerd is met een hoger risico op hart- en vaatziekten. Dit gold echter alleen in een hoogrisicogroep, patiënten met diabetes type 2, en niet in de algemene populatie.
Proefschrift
Gerdien Dalmeijer is geproveerd aan de Universiteit Utrecht. De titel van haar proefschrift is: 'Is matrix Gla protein the link between vitamin K and cardiovascular disease risk?'.
Bron: Universiteit Utrecht (Oktober 2013)




Printen

 

 

Reacties: