Home / Nieuws / ...

 

Eenmaal per etmaal een eimaal niet fataal
Een geruststellend bericht voor liefhebbers van eieren. Uit een dosis-respons-meta-analyse, gepubliceerd in het Britse artsenblad BMJ (2013;346;e8539) door een zevental Chinese onderzoekers en Frank Hu van de Harvard School of Public Health, blijkt dat ‘hogere eierconsumptie (tot 1 ei per dag) niet is geassocieerd met een verhoogd risico op coronaire hartziekte en beroerte.‘Onafhankelijk van geslacht, land, follow-upduur, studiekwaliteit, en correctie voor cholesterolspiegel. Alleen bij diabetespatiënten was sprake van een significant verhoogd risico op hartziekte, maar anderzijds was het risico op hersenbloedingen verminderd. ‘Dat dient nader onderzocht te worden,’ aldus de auteurs.
De onderzoeksgroep vond in de totale medische literatuur 17 bruikbare studies die in totaal ruim 7 miljoen persoonsjaren omvatten met 5847 nieuwe gevallen van coronaire hartziekten en 7579 beroerten.
Het totale relatieve risico op hartziekte per ei per week kwam uit op 0,99 (95%-BI: 0,85-1,15); voor beroerte was dit relatieve risico 0,91 (95%-BI: 0,81-1,02), dus het is voor liefhebbers denkbaar dat eieren zelfs een licht beschermende werking hebben.
De auteurs waarschuwen dat verschillende factoren hebben kunnen bijgedragen tot het ‘nul-resultaat’. De eierconsumptie werd gemeten met vragenlijsten, die redelijk betrouwbaar zijn maar ruimte tot fouten laten. Ook de bereidingswijze van de eieren is niet in de beschouwing betrokken, noch de hoeveelheid zout, de herkomst van het ei, en het feit dat mensen die meer eieren eten over het algemeen minder opleiding hebben. Ook de verandering van dieet tijdens follow-up kon niet in de beschouwingen worden betrokken, maar de resultaten lijken robuust tegen deze vertekeningen.
De auteurs verklaarden allen geen conflicterende belangen te hebben; de studie was betaald door een drietal Chinese wetenschaps- en technologieprogramma’s.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1590  (Maart 2013)


Printen

 

 

Reacties: