Home / Aandoeningen / ...

Vet metabolisme:   

Vetweefsel is een type bindweefsel dat bestaat uit vetcellen (adipocyten), extracellulaire vloeistof, zenuwen en bloedvaten. De hoofdrol is energie in de vorm van vet op te slaan, hoewel het ook beschermt en het lichaam isoleert. Het heeft een belangrijke endocriene functie in het produceren van hormonen.

Wit vetweefsel komt het meeste voor, maar mensen kunnen ook bruin vetweefsel hebben.

Wit vetweefsel kan worden onderscheiden in onderhuids (subcutaan) vetweefsel, visceraal vetweefsel rond interne organen en interstitieel vetweefsel tussen cellen. Onder de huid zorgt vet voor isolatie van hitte en koude, rond de organen zorgt het voor beschermende opvulling. Vet is ook een opslagplaats, als reserve van voedingsmiddelen. Teveel vet zorgt voor extra gewicht.

In tegenstelling tot wit vetweefsel, dat voornamelijk werkt als opslagruimte voor vetten, is eigenlijk de enige functie van bruin vetweefsel het produceren van lichaamswarmte door de verbranding van vetzuren en glucose. Bij pasgeborenen bestaat ongeveer vijf procent van het lichaamsgewicht uit bruin vet, later in het leven verdwijnt meer en meer bruin vet, doch kan wel aanwezig zijn ze zo laat onderzoek zien. Bruin vet dankt zijn naam aan het veel groter aantal mitochondriŰn in deze vetcellen waardoor het bruin van kleur lijkt.

 

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(25-05-2021)