Home / Nieuws / ...

 

Onderzoek toont werking metabool syndroom
Fysieke inspanning en een goed werkende uitscheiding van galzouten verlagen de kans op ziekten die samenhangen met het metabool syndroom. Dit blijkt uit promotieonderzoek aan het UMC Groningen.
Al eerder bleek dat fysieke inspanning en medicinale galzoutbindende harsen (bile acid sequestrants, BAS) een gunstige invloed hebben op de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. Promovenda Maxi Meissner toont als eerste aan hoe deze processen werken.
Spierweefsel
Zo laat Meissner zien dat dat de harsen de bloedglucosewaarden niet door veranderingen van het leverglucosemetabolisme verlagen, maar door beïnvloeding van het energiemetabolisme, met name in het spierweefsel.
Cholesterol
Lichamelijke inspanning heeft een gunstig effect omdat het de uitscheiding (via de ontlasting) van cholesterol positief beïnvloedt, blijkt nu. Dit vermindert het dichtslibben van de bloedvaten.
Risicofactoren
Risicofactoren van het metabool syndroom zijn hoge bloeddruk, verhoogde glucose- en vetgehaltes en overgewicht. Deze aandoeningen geven op hun beurt een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en op diabetes.
Proefschrift
Maxi Meissner verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Kindergeneeskunde van het UMC Groningen. Ze is gepromoveert op haar proefschrift 'Interventions in the metabolic syndrome: bile acid sequestration and exercise (Februari 2011) 

 

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: