Home / Nieuws / ...

 

Verschil kans hersenziekte
Verschil kans hersenziekte bij mannen en vrouwen
De helft van de Nederlandse vrouwen en één op de drie mannen van middelbare leeftijd krijgt een beroerte, dementie of de ziekte van Parkinson in de rest van zijn of haar leven. Dat blijkt uit onderzoek door Silvan Licher e.a. (Erasmus MC) op basis van het grootschalige bevolkingsonderzoek ERGO in Rotterdam. De studie is gepubliceerd in Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry (JNNP). 
Aan het onderzoek deden 12.102 (bij aanvang gezonde) deelnemers mee. Mannen bleken vaker dan vrouwen op jongere leeftijd een beroerte te krijgen, omgekeerd trad bij vrouwen op jongere leeftijd vaker dan bij mannen dementie aan het licht. Deelnemers die gedurende het onderzoek tussen 1990-2016 leden aan beroerte, dementie en parkinson hadden vaker een hogere bloeddruk, last van boezemfibrilleren, een hoger cholesterol en diabetes type 2.
De onderzoekers vergelijken hun uitkomsten met data ontleend aan de fameuze Framingham Heart Study die tot andere getallen komt. Risico op dementie gedurende het leven is in die studie bij vrouwen 1 op 5 en bij mannen 1 op 10; risico op beroerte bij vrouwen 1 op 5 en bij mannen 1 op 6. Dat de Rotterdamse studie andere uitkomsten geeft, vindt zijn oorzaak waarschijnlijk in het feit dat mensen in deze studie gemiddeld wat ouder worden dan in de Amerikaanse populatie en dat het verschil in levensverwachting tussen Nederlandse mannen en vrouwen minder groot is dan in de VS. 
De onderzoekers gingen verder middels een simulatiemodel na wat het zou betekenen als dankzij preventieve maatregelen de onderzochte ziekten zich een tot drie jaar later in het leven zouden voordoen. Volgens Licher e.a. kan daarmee de kans op een beroerte, dementie of parkinson in de rest van het leven verkleind worden met 20 procent vanaf 45-jarige leeftijd tot 50 procent vanaf 85-jarige leeftijd. Maar, zo nuanceren ze deze bevinding in een toelichting, momenteel is geen goed onderscheid te maken tussen vertragen van het ziekteproces en te laat stellen van de diagnose. Het is daarom nodig die kwestie nog verder te analyseren. 
Bron: Medisch Contact
De studie. (Oktober 2018)



Reacties: