Home / Nieuws / ...

 

Kinderen slecht beschermd tegen milieurisico's
Nederland gaat veel te vrijblijvend om met fijnstof, vindt milieuarts Peter van den Hazel. 'Als we zo doorgaan, vinden we benauwdheid en longziektes bij kinderen straks vanzelfsprekend.'
Volgens de promoverende milieuarts ligt het niet aan gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Want keer op keer blijkt dat fijnstof inademen de longcapaciteit vermindert en kan leiden tot geïrriteerde longen, astma, bronchitis en hart- en vaatziekten.
Kinderen
Zeker voor kinderen blijkt blootstelling aan fijnstof funest. Zij zijn slecht beschermd tegen milieurisico's, stelt Van den Hazel. Kinderen die naar een school aan de snelweg gaan, roken passief zeventien sigaretten per dag. En bij pasgeborenen daalt het geboortegewicht naarmate de moeder meer is blootgesteld aan luchtverontreiniging. Fijnstofconcentraties die onder de officiële EU-norm liggen, blijken al schadelijk voor baby's.
Economische drijfveren
'De wetenschap maakt nog steeds stappen, maar vooral de stap daarna, die naar het beleid, is lastig', verklaart de promovendus. In die stap spelen economische drijfveren vaak een grote rol spelen, zegt hij. 'Daarom zie je nog steeds dat scholen gebouwd worden naast drukke wegen. Daar is de bouwgrond nu eenmaal het goedkoopst.'
Richtlijnen
Er zijn wel GGD-richtlijnen voor gezond bouwen, met aanbevelingen om de blootstelling aan fijnstof en stikstof te beperken. Slechts vijf gemeenten gebruiken deze richtlijnen: Amsterdam, Zutphen, Harderwijk, Amersfoort en Best.
Volgens Van den Hazel moeten gemeenten, provincies en het Rijk strakkere richtlijnen gaan hanteren dan nu het geval is. Hij pleit voor een langetermijnvisie.
Proefschrift
Peter van den Hazel promoveerde op 8 november aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De titel van zijn proefschrift is: 'The rise of children's environmental health'.
Bron: Radboud Universiteit Nijmegen, AD (November 2013)



Printen

 

 

Reacties: