Home / Nieuws / ...

 

Voldoende slaap belangrijk voor uw gezondheid*
Uit drie studies blijkt het belang van voldoende slaap. Voldoende slaap en goed slapen zorgt dat ons immuunsysteem goed functioneert, geeft duidelijk minder kans op hart- en vaatziektes en zorgt, zo blijkt uit een Zweedse studie dat u minder eet niet alleen bij het ontbijt maar ook de rest van de dag en dat is goed tegen overgewicht.

Slaapgebrek verstoort lichaam
Wie een week lang minder dan zes uur per nacht slaapt, verstoort de moleculen die ons lichaam regelen flink. Brits onderzoek wijst uit dat slaapgebrek de werken van meer dan zevenhonderd genen versnelt of juist vertraagt.
Het gaat daarbij vooral om genen, zo tekent de Volkskrant op, die allerlei subtiele onderhoudstaken verrichten aan cellen, en bijvoorbeeld om genen die het immuunsysteem instellen. Dat slecht slapen, onregelmatig of te weinig, de kans op diverse aandoeningen vergroot zoals overgewicht en concentratiestoornissen, infecties en hart- en vaatziekten, vergroot is al langer bekend. 
Biologische processen
Volgens slaapprofessor Derk-Jan Dijk die het onderzoek heeft geleid, zijn de door het onderzoeksteam gevonden biologische processen wellicht betrokken bij dergelijke negatieve gezondheidseffecten van slaapgebrek. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad PNAS onder de titel Effects of insufficient sleep on circadian rhythmicity and expression amplitude of the human blood transcriptome.
Veranderingen organen
'Zo onderhand zien we dat verschillende onderzoekslijnen in dezelfde richting wijzen', zegt slaaponderzoeker Peter Meerlo in de Volkskrant. Proefdieronderzoek wijst bijvoorbeeld al langer uit dat slaapgebrek subtiele veranderingen aan organen veroorzaakt, de stofwisseling en de afweer een beetje verandert en de kans op ziekten vergroot. 'Dit is een belangrijke studie', vindt Meerlo. 'Een uurtje of zes slapen per nacht is voor veel moderne mensen de praktijk. En dit onderzoek laat zien dat er ook bij mensen allerlei moleculaire processen veranderen door te weinig slaap.'
Slaapgebrek
Voor het onderzoek aan de universiteit van Surrey zijn 26 vrijwilligers een week lang blootgesteld aan slaapgebrek met minder dan zes uur slaap per nacht (5.70 uur, sem =0.03). Ook hebben zij een week lang juist 8,5 uur per nacht mogen slapen (sem=0.11). Dagelijks zijn bij de deelnemers tien RNAbloedsamples afgenomen. Na analyse is gebleken dat 711 genen gedereguleerd waren na onvoldoende slaap. Slaapgebrek, zo concluderen de onderzoekers, affecteert het menselijk bloed transcriptie, verstoort de circadiaanse regulatie en versterkt de effecten van acute totale slaaptekort. De ontdekte biologische processen kunnen zijn betrokken bij de negatieve effecten van slaapgebrek op de gezondheid, en wijzen op de verwevenheid van de slaap homeostase, circadiaans ritme en metabolisme.
Bronnen: Volkskrant, PNAS

Korte en slechte slaper heeft hogere kans op hart- en vaatziekten
Mensen die kort en slecht slapen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar dat geldt niet voor mensen die weliswaar kort slapen, maar fris en uitgerust opstaan. Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University hebben bij twintigduizend personen de slaapduur en de kwaliteit van hun slaap in relatie gebracht met het optreden van hart- en vaatziekten. Onderzoekster Marieke Hoevenaar-Blom is op dit onderzoek gepromoveerd aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.
Het onderzoeksteam stelde vast dat mensen, die korter dan zes uur slapen, gemiddeld vijftien procent meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die minstens zeven à acht uur slapen. Korte slapers die ook nog eens slecht slapen hebben dubbel pech. In het onderzoek blijkt die groep een 65% hoger risico op hart- en vaatziekten te hebben in vergelijking met mensen die zeven à acht uur goed slapen. Korte slapers die fris en uitgerust uit bed stappen hebben een gelijk risico op een hartinfarct of beroerte als de langere slapers.
De onderzoekers denken dat de korte slapers die uitgerust opstaan een hoge slaapkwaliteit hebben. Het team constateerde geen extra risico voor langslapers (meer dan negen uur) hoewel die relatie in eerdere, soortgelijke studies wel aan het licht kwam.
Met die uitkomsten vult slaap het rijtje traditionele leefstijlfactoren aan – gezonde voeding, niet roken, matig alcohol drinken en voldoende bewegen. De groep mensen die deze ‘leefregels’ volgt heeft een 57% lager risico op hart- en vaatziekten en zelfs 2/3 minder kans op sterfte hieraan. Dit in vergelijking met personen die slechts één van deze leefstijlfactoren navolgen. Gezonde leefstijl gecombineerd met goed slapen verlaagt het risico tot 65%, terwijl het overlijdensrisico door hart- en vaataandoeningen zelfs 83% lager is.
Het onderzoek is gebaseerd op de analyse van een omvangrijke dataset (het MORGEN-project van het RIVM) waarvoor gegevens bij 20.000 personen uit Amsterdam, Doetinchem en Maastricht zijn verzameld over eetgewoonten, leefstijl en risicofactoren. Ook werd geregistreerd of zij in de tien tot vijftien jaar na de start van het onderzoek aan hart- of vaatziekten leden of overleden.
Bron: Wageningen Universiteit

Lack of sleep? Keep away from the buffet
New research from Uppsala University shows that sleep-deprived people select greater portion sizes of energy-dense snacks and meals than they do after one night of normal sleep. Poor sleep habits can therefore affect people's risk of becoming overweight in the long run. The findings are published in Psychoneuroendocrinology.
In a previous article, published in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, the researchers from the Department of Neuroscience at Uppsala University have shown that a single night of total sleep loss in young normal weight men increases the activation of a brain region involved in a desire to eat.
In the new study, Pleunie Hogenkamp and Christian Benedict, and their colleagues, have systematically examined whether sleep-deprived people select greater portion sizes of energy-dense snacks and meals under buffet-like conditions. To this aim, 16 normal-weight males were asked to select their ideal portion sizes of 7 meal and 6 snack items, in both hungry and sated conditions. In one condition, they were sleep-deprived, in the other condition they had a night with approximately 8 hours sleep.
Pleunie Hogenkamp, the main author of the present study, explains:
"After a night of total sleep loss, these males chose greater portion sizes of the energy-dense foods. Interestingly, they did so both before and after a breakfast, suggesting that sleep deprivation enhances food intake regardless of satiety. Bearing in mind that insufficient sleep is a growing problem in modern society, our results may explain why poor sleep habits can affect people's risk to gain weight in the long run."
More information: Hogenkamp PS et al. Acute sleep deprivation increases portion size and affects food choice in young men. Psychoneuroendocrinology, in press.
Provided by Uppsala University
(April 2013)

 

De door de computer vertaalde Engelse tekst (let op: gelet op de vaak technische inhoud van een artikel kunnen bij het vertalen wellicht vreemde en soms niet helemaal juiste woorden en/of zinnen gevormd worden)

 

Gebrek aan slaap? Weg te houden van het buffet
Nieuw onderzoek van de Universiteit van Uppsala blijkt dat slaaptekort mensen kiezen grotere porties van energierijke snacks en maaltijden dan ze doen na een nacht van de normale slaap. Slechte slaapgewoonten kan dus van invloed op het risico op overgewicht op de lange termijn van de mensen. De bevindingen worden gepubliceerd in Psychoneuroendocrinology.
In een vorig artikel, gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, hebben de onderzoekers van de Afdeling Neurowetenschappen aan de Universiteit van Uppsala aangetoond dat een enkele nacht van totale slaapgebrek bij jonge normaal gewicht mannen verhoogt de activering van een gebied van de hersenen die betrokken zijn bij een verlangen te eten.
In de nieuwe studie, Pleunie Hogenkamp en Christian Benedict, en hun collega's, hebben systematisch onderzocht of slaaptekort mensen kiezen grotere porties van energierijke snacks en maaltijden onder buffet-achtige omstandigheden. Om dit doel werden 16 normaal gewicht mannen gevraagd om hun ideale portiegroottes van 7 maaltijd en 6 snack items, zowel hongerig en verzadigd omstandigheden te selecteren. In een toestand, waren ze slaaptekort, in de andere conditie hadden ze een avond met ongeveer 8 uur slaap.
Pleunie Hogenkamp, de belangrijkste auteur van de huidige studie, legt uit:
"Na een nacht van totale slaapgebrek, deze mannen koos grotere porties van de energie-dichte voedingsmiddelen. Interessant, deden ze dat voor en na een ontbijt, wat suggereert dat slaaptekort verhoogt de voedselinname, ongeacht van verzadiging. Indachtig dat onvoldoende slapen is een groeiend probleem in de moderne samenleving, kan onze resultaten verklaren waarom slechte slaapgewoonten kunnen mensen risico voor gewichtstoename op de lange termijn. "
Meer informatie: Hogenkamp PS et al.. Acuut slaaptekort verhoogt portiegrootte en beïnvloedt voedingskeuze bij jonge mannen. Psychoneuroendocrinology, in press.
Die door de Universiteit van Uppsala

Printen

 

 

Reacties: