Home / Nieuws / ...

 

Plant in de klas doet huiswerk
Nederlands onderzoek op scholen wijst uit:
De slechte luchtkwaliteit in klaslokalen is een zorg die iedereen wel herkent. Op vier basisscholen is in twaalf klaslokalen onderzoek gedaan naar de effecten van luchtzuiverende kamerplanten. Het onderzoek is uitgevoerd door TNO, Fytagoras Plant Science en gezondheidsinstituut NIGZ. De resultaten laten zien dat dankzij de planten de lucht wordt gezuiverd en dat er minder gezondheidsklachten zijn. Bovendien leveren scholieren betere leerprestaties.
Onfrisse lucht
Een groot aantal kinderen in een relatief kleine ruimte leidt tot een ongezond binnenklimaat met sloomheid en sufheid tot gevolg. De verminderde luchtkwaliteit wordt onder meer veroorzaakt door een te hoge concentratie koolstofdioxide (CO2) en een lage relatieve luchtvochtigheid. In klaslokalen is er daarnaast vaak sprake van hoge concentraties vluchtige organische verbindingen als formaldehyde, benzeen en onfrisse lucht (als lichaamsgeuren).
Positief
Uit het onderzoek blijkt dat luchtzuiverende planten in staat zijn de nadelige effecten van luchtverontreiniging te neutraliseren. Het gevolg is dat er minder gezondheidsklachten zijn en de leerprestaties van de kinderen worden verhoogd. Het laatste geldt met name bij de uitvoer van creatieve taken (denkprocessen). Ook leraren kunnen beter hun werk doen. Kamerplanten blijken tevens een geluidsabsorberend effect in de klas te hebben en bieden in een leeromgeving educatieve voordelen. Vergelijkbare positieve resultaten kwamen naar voren in onderzoeken naar het effect van planten op kantoren.
Luchtzuiverende planten
Er is gekozen voor Air So Pure planten die bewezen sterk luchtzuiverende eigenschappen hebben. Er is gewerkt met de Arecapalm (goudpalm), Hedera (klimop), Spathiphyllum (lepelplant), Nephrolepis (krulvaren) en Phlebodium (blauwvaren). Speciaal voor klaslokalen zijn er diverse praktische oplossingen ontwikkeld als een verticale plantenwand, een plantenboom en een watergeefsysteem.
Resultaten onderzoek Plant in de klas: 
In klassen met planten waar regelmatig voldoende (>15) PAR-licht aanwezig is, zijn positieve effecten aantoonbaar:
• 10-20% CO2 reductie 
• Luchtzuiverende werking van de planten, afbraak van “onfrisse geuren” binnen 45 minuten tot 0-niveau
• 7% minder gezondheidsklachten
• meer creativiteit en meer dan 20% betere score bij taken en toetsen (een 35% betere score op de geheimschrifttest) (Oktober 2011)
 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties:

 

Al tientallen jaren geleden zijn in opdracht van de NASA deze luchtzuiverende eigenschappen al vastgesteld. Kijk hier maar eens.