Mozart overleden door vitamine-D-tekort
De vroege dood van Wolfgang Amadeus Mozart kon weleens veroorzaakt zijn door vitamine-D-tekort. Dat schrijven William Grant en Stefan Pilz in Medical Problems of Performing Artists.
Mozart overleed op 5 december 1791 in Wenen op 35-jarige leeftijd. De oorzaak van zijn overlijden is sindsdien bron van intense speculatie. Eén van de meer tot de verbeelding sprekende verklaringen is een mogelijke vergiftiging door collega-componist Antonio Salieri.
Een factor waar in dit debat volgens Grant en Pilz echter steeds overheen is gekeken, is het feit dat Mozart vaak ’s nachts componeerde. Volgens de onderzoekers betekent dit dat hij overdag sliep, zodat hij maar weinig aan zonlicht bloot heeft gestaan. De UV-B-straling uit
zonlicht is essentieel voor de synthese van vitamine D. Een gebrek aan Vitamine D is onder meer een risicofactor voor pneumonie, cardiovasculaire aandoeningen en nierziekten.
Naast het feit dat Mozart weinig in de zon gezeten zou hebben, is er op 48 graden noorderbreedte (de locatie van Wenen) zes maanden van het jaar sowieso te weinig UV-B-straling om vitamine D aan te maken. Het feit dat Mozart in december stierf, in de vitamine-D-arme Weense winter, past volgens de onderzoekers dan ook goed in hun hypothese.
Bron: De brief van Grant en Pilz
(Juli 2011)
Reacties: