Home / Nieuws / ...

 

Verhoging goed cholesterol tegen een hartaanval*
Stijging van de hdl-cholesterolwaarden, daling van de niet-hdl-waarden, afname van systolische bloeddruk en minder roken zijn de belangrijkste parameters die verantwoordelijk zijn voor de afname van het aantal hartaanvallen in de periode van 1985 tot 2004. De afname is beperkt door een toename van het aantal mensen met overgewicht. Dat beschrijven Britse en Franse wetenschappers in European Heart Journal (2011; doi:10.1093/eurheartj/ehr142).
De onderzoekers gebruikten data van het zogenaamde Whitehall II-cohort, waarin zowel de gezondheid als de levensstijl van 6379 mannen en 3074 vrouwen gevolgd werd aan de hand van volledige check-ups, enquêtes en ziekenhuisopnames. Het bleek dat, gecorrigeerd voor leeftijd, het risico op een hartaanval over de 20 onderzochte jaren met 74% afnam: 6,5% per jaar. Het grootste gedeelte van daling was te danken aan verbetering van de cholesterolwaarden: 34% kwam door verhoging van hdl-cholesterol, 17% door verlaging van niet-hdl-cholesterol. Het dalen van de bloeddruk en minder roken waren verantwoordelijk voor respectievelijk 13 en 6% van de afname. Niet-significante verbetering kwam tot stand door het eten van meer fruit, minder alcoholgebruik en meer lichaamsbeweging. De impact van alle risicofactoren was vergelijkbaar bij mannen en vrouwen.
De enige factor die de daling drukt, is de stijging van het aantal mensen met overgewicht. Een hoger gemiddeld BMI zorgt ervoor dat de daling van het aantal hartaanvallen 11% minder is dan die had kunnen zijn. Omdat vetzucht nog steeds groeiende is, verwachten de onderzoekers dat het aantal hartaanvallen de komende jaren steeds minder snel gaat dalen. De obesitasepidemie vergt dan ook de volledige aandacht, zo stellen ze. (Juli 2011) 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: