Bacteriedrank tegen allergie
Yakult en Vivit-achtige bacteriedrankjes, probiotica, kunnen
allergische klachten van pollen fors verminderen. Ze weten het aantal immuuneiwitten terug te dringen die een belangrijke rol spelen bij een hooikoortsallergie. Tegelijkertijd stimuleren ze de aanmaak van allergie-remmende stoffen. Vooral de melkzuurbacterien Lactobacillus plantarum laat goede resultaten zien. Dat stelt Yvonne Vissers van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, in haar proefschrift dat zij vrijdag 10 juni
verdedigde.
Loopneus
Allergieën zijn een doorgeschoten reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, zoals pollen, huidschilfers of huisstofmijten. Bij een pollenallergie maakt het lichaam zogenaamde IgE immuuneiwitten aan die het binnendringende stuifmeel aanvallen. Daarbij komt onder meer histamine vrij, dat verantwoordelijk is voor de klassieke allergieklachten zoals een loopneus, niezen en tranende en rode ogen.
In samenwerking met NIZO en FrieslandCampina onderzocht Vissers het effect van vijf melkzuurbacteriën op het immuunsysteem van 62 patiënten met een berkenpollenallergie. Vijf groepen van elk circa tien proefpersonen kregen vier weken lang elke dag een bacteriedrankje, terwijl een zesde groep een drankje zonder bacteriën, een placebo, kreeg. Voor en na de behandeling verzamelden onderzoekers bloed, waarin ze immuun parameters zoals IgE en andere immuuneiwitten maten. Door dit immunologisch bloedbeeld voor en na de inname van de probiotica en de placebo te vergelijken, kon het effect van de bacteriën op het immuunsysteem vastgesteld worden.
Goede perspectieven
Na vier weken was duidelijk dat vier van de vijf gebruikte bacteriestammen zorgden voor een significante afname van het berkenstuifmeel-specifieke IgE. Eén bacteriestam gaf ook een afname van interleukine 5 en 13, signaalstoffen die een allergische reactie stimuleren. Daarnaast was er een toename van signaalstoffen die de allergische reactie juist verminderen. 'Die bacteriestam biedt goede perspectieven om berkenpollenallergie te verminderen', zegt Vissers.
Yvonne Vissers was t/m 10 juni aio bij Wageningen University. Haar eerste promotor is prof. dr. Harry Wichers die tevens onderzoeker is bij Wageningen UR Food & Biobased Research.
Titel proefschrift: Allergenicity in food allergy. Influence of food processing and immunomodulation by lactic acid bacteria. (Juni 2011)
Reacties: